fbpx

Pismo, ki bi moralo zatresti levico

Aktivistka za pravice invalidov Elena Pečarič (Vir: STA)

Elena Pečarič, znana borka za pravice hendikepiranih, je na spletu objavila zapis, ki bi moral zatresti slovensko politiko, predvsem njen levi pol. “Aktivistka brezmejna”, kot se poimenuje, je v kolumni, razgalila vse neizpolnjene obljube, zlaganost “civilne družbe” in njenih obrazov in nesposobnost “fantov z Levice”, ki obvladujejo ministrstvo. Ob koncu zapisa se pomenljivo vpraša, kaj je pravzaprav tičalo v tisti sovražni skovanki levih aktivistov in politikov “Smrt Janšizmu”, ki ga slovensko pravosodje ne tretira kot obliko sovražnega govora. 

“Potrpežljivo sem čakala, se zadrževala, samocenzurirala in skušala odvračati negativne občutke in dvome, ki so se mi pojavljali takoj po nastopu nove vlade. »Depolitizacija«, vsega in kar povprek, je bila ključna beseda, ki me že v predvolilni kompaniji ni prepričala, prav nasprotno, saj je za vsako politično stranko sama po sebi povsem protislovna,” se začne neverjetni zapis.

Z uvodnim odstavkom se prične serija obtožb na račun vladajočih začenši z Robertom Golobom, v katerega je očitno polagala upanje, a jo je ta izrazito razočaral. Nato se obregne ob t.i. predstavnike civilne sfere, o katerih zapiše naslednje: “Preprosto ne morem več tolerirati, da se bodo Jaša Janull, Teja Jarc, Dušan Keber, iz Inštituta 8. marec itd., predstavljali kot edini pobudniki, glasniki in rešitelji civilne družbe ter dobili vso medijsko pozornost; beri moč, nad oblikovanjem civilno družbene politike.” 

Udarec z leve
Aktivistka, ki je zase trdi, da je levičarka, se nato posveti bistvu njene zamere trenutni vladi. Kot navaja se že 25 let bori za popolno uveljavitev Zakona o osebni asistenci in se je ob vsakokratnem novem sklicu državnega zbora morala na novo ukvarjati z osnovami osebne asistence in kaj ta pravzaprav sploh pomeni, pri svojem delu pa se je najpogosteje ni soočala z nasprotovanjem politike, temveč invalidskih organizacij. “Prišli smo tako daleč, da je ZOA že skoraj mrtev, saj je v njem stlačeno več kot 2/3 uporabnikov, ki bi morali spadati pod dolgotrajno oskrbo, polovica le-teh pa v družinsko pomoč, saj je kar polovica osebnih asistentov družinskih članov. Podatki za mesec september; 3.885 uporabnikov, 7.700 osebnih asistentov, od tega nekaj več kot 1000 osebnih asistentov opravlja storitve s. p. Družinski člani pa opravijo nekaj več kot polovico vseh opravljenih ur osebne asistence,” pojasni.

MDDSZ obvladuje Levica brez izkušenj in znanja!
Sledi del zapisa, ki povsem jasno razkrije, da so kadri z Levice, s samim bodočim ministrom Simonom Maljevcem in Luko Omladičem, stopili v prevelike čevlje. Kot navaja so brez znanja, izkušenj in brez razumevanja kompleksnosti področja, ki so ga dolžni voditi in usmerjati.

“Lahko se ponovim ter rečem, da sem dolgih 9 mesecev opozarjala vodilne na tem ministrstvu, na alarmantno stanje, ki se dogaja na ZOA. Prosili smo jih skupaj z drugimi izvajalci OA za sestanke, spraševali po razlagah in pojasnilih, podajali pobude, prosili za vsebinske in finančne popravke, opozarjali na konkretne zlorabe tako uporabnikov, kot do uporabnikov, osebnih asistentov oz. bolje družinskih članov, še posebno neprimernosti ravnanja mnogih izvajalcev. Pa nič ali skoraj nič; en sestanek s Simonom Maljevcem, en sestanek z Lukom Omladičem. Zgodba o izčrpavanju ZOA se vleče že praktično od samega začetka in sicer, sredi 2019 je bilo že vidno kako se bo sistem samouničeval.”

Socialistična logika škoduje invalidom
Pečaričeva nato nadalje pojasnjuje, kako invalidom škoduje tipična socialistična logika. Kot pogosto kritično pišemo tudi na našem mediju, je uravnilovka oz. enakomerno deljenje denarja ne glede na potrebe ali bog ne daj vložen trud in učinkovitost, recept za katastrofo. Kako se “uravnilovka” kaže pri invalidih, razloži Pečaričeva: “Seveda tisti, ki imamo osebno asistenco 24h veliko stanemo. A logika socialistov je verjetno ta, da je treba denar enakomerno porazdeliti, pa naj stane kar stane, če tudi ga dobijo tisti, ki asistence ne potrebujejo in do nje niso upravičeni! Ministrstvo gre v smeri sankcioniranja tistih, ki spoštujemo delovno pravno zakonodajo, ščitimo redno zaposlene delavce, uporabnikom zagotavljamo kvalitetno storitev in kot izvajalci spoštujemo zakon!”

Elena Pečarič (Foto: STA)

Sočutje z Janezom Janšo in Zemljaričevi dokumenti
Svoj nenavadno oster zapis zaključuje z mislijo, da še danes ne ve, kaj točno je tičalo v tisti sovražni skovanki “Smrt Janšizmu” in da danes “skoraj čuti nekakšno solidarnost in empatijo”, nato pa zaključi zgodbo še z zadnjim udarcem proti Robertu Golobu. “Predsednik vlade se dramatično čudi nad razkritjem prostega toka denarja na zdravstvenem področju, a ravnokar so z državnimi častmi pokopali enega največjih zdravstvenih lobistov g. Janeza Zemljariča. Pohitite, morda pri njemu doma še najdete kakšne zanimive dokument; in pozor, kateri fantje, ki bodo prevzeli njegovo mesto, posel!”

Celotna kolumna je dosegljiva s klikom na povezavo: Golob in njegov Lukec

Gal Kovač