fbpx

Peticija “571” dobiva nadaljevanje: 22 urednikov slovenskih medijev se spreneveda glede medijske situacije v Sloveniji!

Foto: STA/Facebook

Kljub temu, da smo v torek zabeležili rekordnih 2.605 okužb z novim koronavirusom, so se uredniki večjih slovenskih medijev odločili, da je sedaj pravi čas, da se s pamfletom spravijo na Vlado RS, ki se vsakodnevno sooča z zajezitvijo epidemije novega koronavirusa. V pismu so namreč sporočili, da obsojajo “pritiskanje oblasti na novinarje in oblast pozvali, da naj se raje kot z “diskreditacijo novinarstva in pritiskom na medije” ukvarja z boljšim upravljanjem krize.” Za to so se odločili potem, ko so z velikim zanosom iz tedna v teden namenjali pozornost poročanju o tistih, ki se ukrepom za zajezitev virusa rogajo.  

Na račun neresnosti in neodgovornosti osrednjih medijev, ki predstavljajo kar 90 odstotkov medijskega trga v Sloveniji, smo se znašli v izjemno težki zdravstveni situaciji. Tej bi bili nedvomno precej lažje kos, če bi mediji skrbeli za opravljanje svojega poslanstva- torej ozaveščanja državljank in državljanov in pozivanja k odgovornemu obnašanju, da se virus ne bi razširil do te mere, da je bila vlada primorana znova razglasiti epidemijo. To se je vendarle dogajalo kljub temu, da je bilo že vnaprej jasno, da v jeseni prihaja nov val okužb, cepiva pa še prav tako ni na spregled.

Tudi danes ni nič drugače

Očitno pa medijev situacija ni prav nič spametovala, namreč ti danes še naprej ne opravljajo svojega poslanstva. Namesto, da bi proaktivno sodelovali pri zajezitvi virusa, se ti ukvarjajo s pamfleti, kot je ta. 22 odgovornih urednikov slovenskih medijev (Večera, Dnevnika, Dela, Primorskih novic, Slovenskih novic, Sveta24, Mladine, Reporterja,  Nedeljskega dnevnika, Ekipe SN, uredniki več radijskih in televizijskih programov RTV Slovenija, vključno z regionalnimi programi, Slovenske tiskovne agencije (STA)) se je namreč podpisalo pod pismo, kjer so uvodoma izpostavili, da naj bi se zavedali pomembnosti in kritičnega trenutka, v katerem smo se znašli na račun pandemije in ob tem dodajajo, da smo se znašli sredi socialne, zdravstvene, gospodarske krize generacije, a gre prav za vsakega od nas, za nas kot družbo.

V nadaljevanju so med drugim priznali, da spopad z virusom predstavlja našo skupno odgovornost in test ter spomnili, da so kot mediji krizo pričakali z nahrbtnikom težav iz preteklosti. “V takšnih razmerah pa pritiski oblasti, s katerimi se jih večina sooča tedensko, če že ne dnevno, predstavljajo dodatno breme in otežujejo kakovostno novinarsko delo,” so navedli in ob tem dodali, da naj ne bi bežali pred kritiko in ne zanikajo, da delajo tudi napake.

Zagovarjajo prepričanje, da bi bilo brez medijskega servisa, ki je kakovosten, razumevanje virusa in zavedanje o njegovi nevarnosti bistveno slabše. “Pri tem iščejo resnico tudi s postavljanjem včasih neprijetnih vprašanj, odgovore iščejo pri stroki, v stampedu lažnih teorij pa vztrajajo pri preverjanju informacij. Osveščamo in izobražujemo, obenem pa ne molčimo ob sočasnih vprašljivih ravnanjih nosilcev moči. Opravljamo torej svoje delo,” so izpostavili po poročanju STA.

Kljub temu, da naj bi razumeli, da so v tej krizni situaciji potrebni izjemni ukrepi, pa po njihovo Slovenija predstavlja nemalokrat izjemo “v nivoju komuniciranja z državljani, ali neposrednem ali prek različnih medijskih in drugih kanalov, v napadih na medije, novinarje in novinarke, njihovem diskreditiranju in demoniziranju, pripisovanju ozadij, ki ne obstajajo, njihovem potiskanju v ring političnih bojev. To zavračamo.”

Po njihovih besedah obračunavanje z mediji predstavlja posledice, ki so za celotno družbo uničujoče: “Takšno okolje otežuje delovanje institucij in posameznikov, obenem pa pomembno vpliva na življenja državljanov. Celotno energijo in čas, ki jih predstavniki oblasti namenjajo diskreditaciji novinarstva in pritisku na medije, naj smotrneje usmerijo v boljše upravljanje s krizo,” so še pripisali in dodali, da je to v družbenem interesu.

Janša urednike sprašuje, če so si naložili aplikacijo Ostani zdrav

Premier Janez Janša je že v preteklosti brez dlake na jeziku poudaril, da so tisti, ki so neodgovorni krivi, da je situacija takšna kot je. Napisal je namreč: “Vsi, ki se norčujejo iz zelo resne situacije s covid-19, nasprotujejo nujnim ukrepom za zmanjšanje stikov in posledično okužb ter mainstream mediji, ki to razpihujejo, ponovno pozivamo k treznosti in odgovornosti Ogrožate zdravje in življenja. Današnje št. okužb je rekordno. Ukrepi so nujni.” Tukaj je verjetno mogoče iskati razloge za jezo urednikov, da so se ti odločili za tokratni pamflet.

Janša se je na pamflet sicer že odzval in napisal naslednje: Ko 22 oseb, nekateri celo z univ. izobrazbo, trdi, da so se jenuli, moderndorferji, čordići, fajonove, ribičeve, štruklji in ostali rušitelji priporočil Vlade RS in NIJZ promovirali sami. Ne na RTV Slovenija, Tarči, POP TV in STA ipd., ampak v Cicibanu?”. Ob tem pa je Janša podpisane urednike povprašal, ali so si naložili aplikacijo Ostani zdrav ter kdaj so javno pozvali tudi ostale, da to storijo. Datum in posnetek ekrana bo zadoščal. Hvala,” je pristavil.

Nina Žoher