fbpx

Pismo Pahorju, Židanu in Šarcu: “Igranje trubačev na predvečer državnega praznika v centru Ljubljane je zame ponižanje. Če jim je bilo dovoljenje izdano, ste sokrivi izdaje!”

Trubači so zopet razburili slovensko javnost v Ljubljani. Slika je simbolna. (Foto: Twitter)

Slika je simbolna. (Foto: Twitter)

Objavljamo pismo zaskrbljenega državljana Primoža glede nastopov srbskih trubačev v centru Ljubljane na božični dan 25. decembra 2019. Svojo zaskrbljenost je obvestil vse najpomembnejše politične figure v Sloveniji, od predsednika države Boruta Pahorja do predsednika vlade Marjana Šarca ter vse predsednike slovenskih parlamentarnih strank.

“Očitno so še zmeraj aktualne Cankarjeve besede, citiram:”Imenuj se dandanes v Ljubljani Slovenca, pa boš tepen, ne od nemških, temveč od iliriskih šovinistov,” so dramatično napisane omenjenega šokiranega državljana. Božično kulturno dogajanje v Ljubljani je že velikokrat ujezilo prebivalce glavnega mesta, saj so siti trubačevske in balkanske turbofolk kulture ob božično novoletnih praznikih.

“Predvidevam da je potrebno izdati dovoljenje za kakršno koli javno nastopanje glasbenih skupin. Če dovoljenje ni bilo izdano, niste opravili naloge, ker se tujci požvižgajo na naš pravni red, vi pa nič ne ukrenete. Če je dovoljenje srbskim trubačem bilo izdano, ste sokrivi izdaje,” se sprašuje jezni slovenski državljan.

Janković v 14-letni vladavini slovensko prestolnico spremenil v srbsko provinco
Slovenska prestolnica je pod 14-letno vladavino ljubljanskega župana Zorana Jankovića postala prava mala srbska provinca, kar se opazi tudi v velikanskih naložbah srbskega kapitala v Ljubljani.

Zoran Janković in trubači (Foto: arhiv Nova24tv.si)

Objavljamo avtentično pismo zaskrbljenega državljana Primoža:

Spoštovani predsednik države g. Borut Pahor, predsednik vlade g. Marjan Šarec in ostali voljeni predstavniki ljudstva.

V sredo 25.12. na predvečer največjega slovenskega praznika »Dan samostojnosti in enotnosti« in na Božični dan smo šli z družino v center Ljubljane pogledat lučke in praznično vzdušje v našem glavnem mestu.

Vzdušje je bilo balkansko. Tromostovje in okoliške ulice so zasedli (zasedali) srbski trubači. Zganjali so tak hrup, da so preglasili vse naokoli.

Igranje trubačev na Tromostovju na predvečer državnega praznika in za Božič na Tromostovju v centru Ljubljane je bilo za mene ponižanje. Očitno so še zmeraj aktualne Cankarjeve besede, citiram: “Imenuj se dandanes v Ljubljani Slovenca, pa boš tepen, ne od nemških, temveč od ilirskih šovinistov…”

Vsem vam skupaj bi rad povedal, da srbski trubači ne sodijo v center Ljubljane v nobenem letnem času, sploh pa ne na državni praznik Dan samostojnosti in enotnosti in na Božični dan.

Predvidevam da je potrebno izdati dovoljenje za kakršno koli javno nastopanje glasbenih skupin. Če dovoljenje ni bilo izdano, niste opravili naloge, ker se tujci požvižgajo na naš pravni red, vi pa nič ne ukrenete. Če je dovoljenje srbskim trubačem bilo izdano, ste sokrivi izdaje.

Ali mi lahko pojasnite vaše mnenje oziroma posredujete vaše stališče.

Lep pozdrav, Primož

Vprašanja za mestno občino Ljubljana:
  1. Ali je imela omenjena trubadurska skupina, ki je nastopala dne 25.12.2o19 na Tromostovju, vsa dovoljenja za nastopanje?
  2. Kako se imenuje trubadurska skupina, ki je nastopila na Tromostovju?

 

Odgovor Mestne občine Ljubljane na naša vprašanja:

Spoštovani,

posredujem vam odgovor Oddelka za gospodarske dejavnosti in promet MU MOL.

Zakon o javnih zbiranjih v 6. točki 4. člena definira spontan ulični nastop kot neorganiziran in brezplačen nastop pouličnih umetnic oziroma umetnikov ali artistk oziroma artistov, ki ga po zakonu ni potrebno nikjer prijaviti ali si pridobivati posebnih dovoljenj. Dovoljenj zato nismo izdali.

Luka Perš