fbpx

Pivčeva odstopila z mesta ministrice in izstopila iz stranke DeSUS: “Moj umik tako ne pomeni konca mojega političnega delovanja, temveč predstavlja zgolj izziv za nov začetek!”

Aleksandra Pivec. (Foto: STA)

Blatenje, šikaniranje in medijsko hujskanje osrednjih medijev proti odstopljeni ministrici za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandri Pivec je obrodilo sadove. Stranko DeSUS so razklali in ji uničili javnomnenjsko podporo, Pivčevo pa prisilili k odstopu z ministrskega mesta. Prav tako je odstopila iz stranke DeSUS. “Gre za najbolj pritlehno rušenje politika v zgodovini Slovenije,” je dejala Pivčeva ob svoji razrešitvi. Premier Janša je obvestilo o odstopu Pivčeve že poslal v državni zbor, z njim pa so se poslanci že seznanili.

Aleksandra Pivec je na seji Državnega zbora podala odstopno izjavo kot ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Je prva ministrica sedanje vlade, ki se je poslovila od svojega ministrskega stolčka. Stranko upokojencev je prevzela od nekdanjega dolgoletnega predsednika stranke DeSUS Karla Erjavca.

Pivčeva, kot je dejala, želi s svojim odstopom olajšati odločitev tistim poslancem, ki znajo ceniti rezultate njenega dela in so se znašli pred zahtevno odločitvijo, ko bi se morali zaradi političnih preračunavanj odločiti drugače, kot jim narekuje vest. “Ker vas na očeh javnosti ne želim postaviti v položaj, ko morate spregledati dobro delo in se odločiti drugače zaradi političnega dogovora, sem sprejela odločitev, da podam svojo nepreklicno odstopno izjavo z mesta ministrice,” je dejala.

Po njenih besedah odstopa tudi, ker ne želi, da ji z glasovanjem sodi politika, “ki ne sprejema posameznikov, ki si prizadevajo delati v dobro ljudi in ne političnih elit ali posameznikov“. Svoje delo je ocenila kot dobro, hkrati pa je kot dobro ocenila tudi delo vlade, v kateri je bila ministrica: “To je bilo moje delo v tretji vladi in mirno lahko povem, da je bilo delo te vlade najbolj uspešno in učinkovito, kar dokazujejo tudi naši doseženi rezultati“.

Poslancem prihranila trud in odstopila iz stranke DeSUS
V državnem zboru je med drugim dejala, da bo tudi zapustila stranko DeSUS. Iz DeSUS pa Pivčeva, kot je dejala, odstopa, ker poslanski skupini stranke ni bil zadosti njen odstop z mesta predsednice stranke in je iskala nadalje možnosti za njeno “odstranitev iz političnega prostora z današnjim predlogom za razrešitev, kljub temu da smo v vladi uspešno izpolnjevali koalicijske zaveze“. Še vedno se, kot je dejala, v stranki ukvarjajo tudi s tem, da bi ji onemogočili kandidirati za predsednico na prihodnjem kongresu DeSUS, kljub temu, da za njeno kandidaturo “še vedno obstaja podpora terena in kljub temu, da so z dosedanjimi dejanji že pripeljali do tega, da so številni odbori in posamezniki že pripravili svoje odstopne izjave iz stranke, kar vodi do njenega popolnega razpada“. “Zdaj se išče tudi možnosti, za mojo izključitev iz DeSUS. Ta trud vam želim dragi poslanci prihraniti in vam sama izročam svojo izstopno izjavo iz DeSUS z današnjim dnem,” je dejala.

Ministrico Aleksandro Pivec so pred DZ pričakali podporniki. (Foto: STA)

S svojim odstopom je Pivčeva želela prehiteti DZ, da bi glasoval o predlogu predsednika vlade za njeno razrešitev, ki so mu sicer v današnji predstavitvi stališč poslanskih skupin napovedale podporo vse stranke v DZ, razen SNS.

V času vodenja kmetijskega ministrstva priskrbela dodatnih 143 milijonov evrov
Zagovornikom njene razrešitve je očitala tudi, da jih ne zanimajo dosežki ministrstva pod njenim vodstvom. Pri tem je med drugim naštela povečanje proračuna ministrstva za 143 milijonov evrov, pripravo sprememb zakonodaje o kmetijskih zemljiščih in spremembe uredb za črpanje evropskih sredstev. “Ti dosežki in vsi ostali za poslance DeSUS očitno ne štejejo nič,” je dodala.

Foto: STA

Na osnovi odzivov s terena ve, da delo nje in njene ekipe cenijo tisti, ki jim je bila namenjena njihova pozornost, je poudarila. “Številni od mojih začrtanih projektov tako ostajajo nedokončani, zato bom razmislila, kako lahko tudi v bodoče pripomorem k razvoju podeželja, do katerega se je večina politične javnosti doslej obnašala mačehovsko. Moj umik tako ne pomeni konca mojega političnega delovanja, temveč predstavlja zgolj izziv za nov začetek,” je še poudarila. V prihodnje pa bomo videli, v kakšnih vlogah se bo v prihodnje pojavila Aleksandra Pivec.

Luka Perš