Planet TV: Robert Golob se je znašel v mednarodni finančni preiskavi!

Foto: STA

Aferam predsednika Gibanja svoboda ni konca. Sedaj se je znašel v mednarodni finančni preiskavi zaradi nakazil s strani srbske podružnice GEN-I, ki pa so se stekala zasebnemu podjetju MB Consulting v Črni gori. Po delu razkrite dokumentacije naj bi omenjeno podjetje prejelo 600 tisoč evrov sredstev, ki pa so jih sproti dvigovali v gotovini. Lastnik omenjenega podjetja Martin Berishaj naj bi to gotovino prenašal nazaj k Golobu, slednji pa naj bi ta denar vlagal v enega izmed italijanskih skladov, ki uporabnikom zagotavljajo anonimnost. Več pa bo znanega v prihodnjih dneh. 

Planet TV razkriva novo afero predsednika Gibanja svoboda dr. Roberta Goloba, ki je s svojo prepoznavnostjo tvegal, da bodo kakršnikoli nezakoniti posli kmalu razkriti. Golob pa se je po razkritju vseh afer umaknil z javnosti, z izgovorom, da ima koronavirus. Slednji se je odločil, da bo zaradi svoje odsotnosti okrepil vodstvo stranke, zato so danes iz stranke sporočili, da je nova podpredsednica stranke postala Marta Kos.

Sestra razvpitega Draga Kosa tako postaja podpredsednica stranke poleg nekdanje sodnice Urške Klakočar Zupančič“Okrepili smo vodstvo. Zaradi odsotnosti predsednika želimo, da smo sposobni izvajati vse naloge do ponedeljka in naprej,” so sporočili iz stranke. Medtem pa Kosova poudarja, da bodo imeli v stranki ničelno toleranco do korupcije, o očitkih zoper Goloba pa pravi, da gre za podtikanja.

Marta Kos (Foto: STA)

Goloba še naprej bremeni nepojasnjen račun v Romuniji, za katerega pravi, da so mu ukradli identiteto. Boris Tomašič je v oddaji Kdo vam laže, v tem primeru zanimivo poudaril, da običajno ob kraji identitete, ukradejo tudi denar, medtem ko so ga Golobu nakazali. V zvezi s tem se je odzvala tudi vpletena avstrijska banka Raiffeisen, ki jo Golob obtožuje, da naj bi sodelovala pri odprtju lažnega računa. Na banki so odgovorili, da zadevo preiskujejo, a tudi, da se odpiranje računov pri njih izvaja izključno v prisotnosti osebe in z njeno ustrezno identifikacijo. Po besedah banke se zaposleni redno usposabljajo za prepoznavo ponarejenih vlog in dokumentov.

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob (Fotomontaža: Matic Štojs Lomovšek)

Na dan pa prihaja še ena afera, ki jo je odkril novinar Vitomir Petrović. Slednji je pridobil dokument črnogorskega urada za preprečevanje pranja denarja, ki se sklicuje na ugotovitve širše mednarodne finančne preiskave. Ta poteka v več državah Evropske unije in treh državah Zahodnega Balkana. Po do sedaj znanih podatkih naj bi bile v preiskavo vključene Srbija, Črna gora in Albanija.

Več kot pol milijona nakazil zasebnemu podjetju MB Consulting v Črni gori
Na portalu Siol poudarjajo, da del dokumentacije razkriva nakazila, ki naj bi se v letih 2019 in 2020 iz srbske podružnice GEN-I stekla zasebnemu podjetju MB Consulting v Črni gori, s katerim ima GEN sklenjeno svetovalno pogodbo. Gre za mesečna nakazila od pet tisoč pa vse do 55 tisoč evrov, kar skupno nanese več kot pol milijona evrov nakazil. Sumijo, da je bilo nakazil še več, saj to še ni vse obdobje, ki ga preiskujejo v mednarodni finančni preiskavi. Poleg tega so ugotovili, da je bilo črnogorsko podjetje ustanovljeno le deset dni pred prvimi nakazili iz GEN-I Beograd.

Vir: Siol

Vir, ki ne želi biti imenovan, še ne dovoli, da bi lahko v celoti objavili vsa nakazila, zaradi interesa preiskave. So pa še razkrili, da je bilo z računa MB Consulting sproti odtegnjen skoraj ves denar, v obliki gotovinskih dvigov. Lastnik podjetja MB Consulting in edini zaposleni Martin Berishaj je to davčnim organom Črne gore upravičil s posojilno pogodbo, ki jo je sklenil z lastnim podjetjem. Ta del denarja, gre za 197 tisočakov, je v gotovini dvignil s svojega osebnega računa, drugi del denarja, skoraj 320 tisoč evrov, pa je dvignil kot izplačilo dobička z enega od svojih poslovnih računov.

Vir: Siol

Sumijo, da se je gotovina vrnila na prvotni naslov, torej v srbsko podružnico Gen-I. Vir, ki je posredoval dokumentacijo, navaja, da gre za obveščevalne podatke, ki so si jih med finančno preiskavo izmenjale različne obveščevalne službe. Te naj bi omenjenega Berishaja prepoznale kot eno od finančnih mul, ki naj bi denar nosila nazaj k Golobu. Pri tem naj bi odkrili še, da Golob ta denar nalaga v enega od italijanskih skladov, kjer vlagateljem omogočajo, da ostanejo anonimni.

Jutri bo jasno, kdo je dvigoval denar Gen-I na banki
Kaj kmalu naj bi tudi izvedeli, kako se imenuje omenjen italijanski sklad, kamor naj bi se stekal denar. Podobno, kot so se izvrševale transakcije iz Beograda v Črno goro, je preiskava potrdila tudi v Bolgariji. Tam naj bi kljub zaprtju hčerinskega podjetja Gen-I ostal odprt njegov bančni račun, na katerem naj bi po zaprtju družbe ostalo več sto tisoč evrov. Celotna situacija pa bo kmalu postala še bolj jasna, saj bodo jutri razkrili ime pooblaščenca, ki je dvigoval denar na banki.

Sara Kovač