Platforma evropskega spomina in vesti predstavila nagrajene predloge za evropski spomenik žrtvam totalitarizmov

Evropski parlament v Bruslju (foto: iStock)

V Evropskem parlamentu v Bruslju je zadnji teden v aprilu potekala predstavitev prvih desetih predlogov natečaja Platforme evropskega spomina in vesti za evropski spomenik žrtvam totalitarizmov. Predstavitev je potekala pod pokroviteljstvom poslanca Evropskega parlamenta Lászla Tökésa. Cilj natečaja je bil predlagati prvi evropski spomenik vsem žrtvam totalitarizmov 20. stoletja v Evropi na Trgu Jean Rey v središču evropskega okrožja v Bruslju. Spomenik bo proslavil tudi proces evropskega povezovanja kot dosežek učenja iz preteklih izkušenj.

Predstavitev je vključevala načrte, ki so osvojili prva tri mesta. Prvo mesto je osvojil Tszwai So iz Združenega kraljestva, drugo mesto Sabina Tanović in Dario Kristic iz Nizozemske, tretje mesto pa Mantas Maziliauskas, Povilas Šorys in Gitana Stankiene iz Litve. Predstavljenih je bilo tudi sedem preostalih najboljših predlogov. Dogodka so se udeležili predstavniki češkega, litovskega in poljskega veleposlaništva pa tudi poslanca Evropskega parlamenta dr. Milan Zver in Petras Auštrevičius.

Oglejte si še: Na pobudo evropskega poslanca Zvera so v evropskem parlamentu stekli postopki za postavitev spominskega obeležja žrtvam komunističnega nasilja v Sloveniji

“Trdno verjamem, da je naš natečaj ključni korak na poti k uresničitvi tega projekta, in imeli bomo priložnost, da se srečamo na svečanosti ob odprtju spomenika v bližnji prihodnosti,” je dejal predsednik Platforme dr. Łukasz Kamiński“Naravno je, da bomo imeli spomenik, ki spominja na žrtve totalitarnih režimov, saj je smrt žrtev nastala zaradi terorizma, sovraštva in tistih sistemov ubijanja, ki so povzročili milijone zločinov, obsojajo pa jih tudi naslednje generacije in zgodovina. To je najmanj, kar lahko storimo,” pa je opozoril poslanec László Tökés ob otvoritvi dogodka.

Za zmagovalni projekt je uporabil kar 40 tisoč pisem žrtev
Direktorica Platforme dr. Neela Winkelmann je udeležencem predstavitve poslala pismo. Med drugim je napisala: “Prav z umetnostjo lahko prenesemo najpomembnejša izobraževalna sporočila najširšemu občinstvu in vesela sem, da je naš natečaj obrodil toliko raznolikih in visoko strokovnih prijav. Globina pomena in raznolikost interpretacije avtorjev je v meni zbudila ponižnost.”

Poslanec Milan Zver z nagrajenci.

Skupni zmagovalec Tszwai So iz Spheron Architects v Združenem kraljestvu je poudaril, da priprava njegovega dela ne bi bila mogoča brez podpore institucij in posameznikov, ki so se odzvali na njegovo prošnjo za pomoč in mu omogočili, da je uporabil kar 40 tisoč pisem žrtev iz njihovih arhivov. Med deset najboljših, ki so bili 24. aprila 2018 predstavljeni v Evropskem parlamentu, sta se uvrstila tudi dva predloga iz Slovenije: projekt arhitekta Grega Vezjaka ter projekt slikarke Nike Zupančič, arhitekta Mateja Perčiča in pesnika dr. Braneta Senegačnika.

C. Š.

 • Božobožo

  SDS pa podpira nacizem.

  • pajot

   ti si idiot.Pokvarjen idiot. Pravzaprav udbovec idiot. Še kaj?

   • dob

    Ja, Si pozabil povedati, da je idiot. In verjetno tudi udbovec. Ampak nisem glih ziher za to drugo, ker idiot pač bolj ven udari. Tako da idiot-udbovec bi bila zaenkrat kar dobra oznaka za idiota, ki je hkrati tudi udbovec.

  • don johnson

   ubozec-ne smesi se si pateticen.

  • dob

   Ne, ti ga podpiraš.
   Podpiraš fašizem, nacizem in komunizem, zato ker si volivec tistih, ki niso hoteli podpisati resolucije EU o izenačitvi treh diktatur!
   Če toleriraš eno diktaturo, toleriraš vse diktature, in če podpiraš eno, podpiraš vse.
   Diktatura in demokracija ne gresta skupaj. Ali je eno ali je drugo. Če podpiraš diktaturo, ne sprejemaš demokracije. Kar se tudi dovolj jasno kaže v degeneraciji tega sistema in z njim države, ki si jo je ta režim prisvojil.

  • garfi
 • garfi

  “Zmaga SDS je edini garant, da stranka UDBA ne sestavi vlade!”

 • garfi

  VSTANITE ZA KOMUNISTIČNO INTERNACIONALO https://www.youtube.com/watch?v=DSISGmbEdBU&t=43s
  Vstanite v luč in blišč odeti,
  ki jarem vas teži zlata.
  Zdaj zvezda rdeČĆa spet nam sveti,
  nas kliče spet krvava sla.
  Sledi pravičnosti razbijmo,
  do tal naj rop jo naš požge;
  do konca z davki jih odrimo,
  vzemimo vse, vzemimo vse!
  Že tajkuni so zbrani,
  v zadnji rop zdaj že hite,
  da z internacionalo
  nov plen si pribore!
  medklic KurČĆan:Bi pa za sebe in za svoje tovariše takratne rekel SPLAČALO SE JE.
  Prav nihče nam nič ne more,
  kakšen zakon, kakšen red;
  Vse kar vidite je naše,
  nam dal je Forum nov zalet.
  Sami pišemo zakone,
  in sodimo kot se nam zdi.
  Ropajte zdaj bratje urno,
  dokler se ljudstvo ne zbudi.
  Mi vse ukrademo na svetu,
  zato vse to je naša last;
  najlažje delavcu in kmetu,
  ker imamo tu pač mi oblast.
  Ko vse dobre in poštene
  uniči naša trda pest
  svobode bodo vse pregnane,
  pokoren rod vasi in mest.
  medklic sindikalistke: Včeraj smo prosili, danes zahtevamo, JUTRI BOMO VZELI!
  JUTRI BOMO VZELI!
  SPET!!!
  delavski razred v ozadju huronsko pozdravlja
  https://www.youtube.com/watch?v=DSISGmbEdBU&t=43s

 • črnaovca

  Poslanec Zver mora napeti vse sile da bo na posebnem mestu na spomeniku tudi prisega ta belih Hitlerju, to bo dalo poseben pečat in razsvetlenje.

 • xtc

  Zmagovalni projekt bi moral biti kip ,kateri sedi na straniščni školjki in kaka na socialistične in fašistične ter multi kulti simbole vključbo z rdečo zvezdo in titovimi slikami,kajti tudi multi kulti vse bolj postaja totalitarizem levega pola.

 • Jan Kovalski

  V Sloveniji že imamo en spomenik v obliki pisoarja:

  https://www.google.com/maps/@46.0532179,14.4859013,3a,30y,210.43h,81.03t/data=!3m6!1e1!3m4!1solk82c_PXXy2tuCnAWPM2w!2e0!7i13312!8i6656

  … in na njemu je oznanjena laž, s katero se kitijo slovenski zločinski komunisti. Stoji pa pred nemško rezidenco.

  • Franc Šink

   Kar nekaj spomenikov revolucije se v Sloveniji že davno uporablja kot mesto za scanje. Tudi sam sem bil pri tem že udeležen.Ne bom o tem naprej….!

 • Adolf Hitler

  Eno po židovski pizdi in to z nogo MRŠ smrad

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!