fbpx

Platforma evropskega spomina in vesti predstavila nagrajene predloge za evropski spomenik žrtvam totalitarizmov

Evropski parlament v Bruslju (foto: iStock)

V Evropskem parlamentu v Bruslju je zadnji teden v aprilu potekala predstavitev prvih desetih predlogov natečaja Platforme evropskega spomina in vesti za evropski spomenik žrtvam totalitarizmov. Predstavitev je potekala pod pokroviteljstvom poslanca Evropskega parlamenta Lászla Tökésa. Cilj natečaja je bil predlagati prvi evropski spomenik vsem žrtvam totalitarizmov 20. stoletja v Evropi na Trgu Jean Rey v središču evropskega okrožja v Bruslju. Spomenik bo proslavil tudi proces evropskega povezovanja kot dosežek učenja iz preteklih izkušenj.

Predstavitev je vključevala načrte, ki so osvojili prva tri mesta. Prvo mesto je osvojil Tszwai So iz Združenega kraljestva, drugo mesto Sabina Tanović in Dario Kristic iz Nizozemske, tretje mesto pa Mantas Maziliauskas, Povilas Šorys in Gitana Stankiene iz Litve. Predstavljenih je bilo tudi sedem preostalih najboljših predlogov. Dogodka so se udeležili predstavniki češkega, litovskega in poljskega veleposlaništva pa tudi poslanca Evropskega parlamenta dr. Milan Zver in Petras Auštrevičius.

Oglejte si še: Na pobudo evropskega poslanca Zvera so v evropskem parlamentu stekli postopki za postavitev spominskega obeležja žrtvam komunističnega nasilja v Sloveniji

“Trdno verjamem, da je naš natečaj ključni korak na poti k uresničitvi tega projekta, in imeli bomo priložnost, da se srečamo na svečanosti ob odprtju spomenika v bližnji prihodnosti,” je dejal predsednik Platforme dr. Łukasz Kamiński“Naravno je, da bomo imeli spomenik, ki spominja na žrtve totalitarnih režimov, saj je smrt žrtev nastala zaradi terorizma, sovraštva in tistih sistemov ubijanja, ki so povzročili milijone zločinov, obsojajo pa jih tudi naslednje generacije in zgodovina. To je najmanj, kar lahko storimo,” pa je opozoril poslanec László Tökés ob otvoritvi dogodka.

Za zmagovalni projekt je uporabil kar 40 tisoč pisem žrtev
Direktorica Platforme dr. Neela Winkelmann je udeležencem predstavitve poslala pismo. Med drugim je napisala: “Prav z umetnostjo lahko prenesemo najpomembnejša izobraževalna sporočila najširšemu občinstvu in vesela sem, da je naš natečaj obrodil toliko raznolikih in visoko strokovnih prijav. Globina pomena in raznolikost interpretacije avtorjev je v meni zbudila ponižnost.”

Poslanec Milan Zver z nagrajenci.

Skupni zmagovalec Tszwai So iz Spheron Architects v Združenem kraljestvu je poudaril, da priprava njegovega dela ne bi bila mogoča brez podpore institucij in posameznikov, ki so se odzvali na njegovo prošnjo za pomoč in mu omogočili, da je uporabil kar 40 tisoč pisem žrtev iz njihovih arhivov. Med deset najboljših, ki so bili 24. aprila 2018 predstavljeni v Evropskem parlamentu, sta se uvrstila tudi dva predloga iz Slovenije: projekt arhitekta Grega Vezjaka ter projekt slikarke Nike Zupančič, arhitekta Mateja Perčiča in pesnika dr. Braneta Senegačnika.

C. Š.