fbpx

Pličanič odgovarja na obtožbe medijev v lasti smetarske mafije

Nekdanji minister za pravosodje in profesor Pravne fakultete v Ljubljani dr. Senko Pličanič. (Foto: STA)

V času, ko na levici divjajo politične krize, kar je na slovenski medijski sceni zelo običajno, se naenkrat pojavijo članki iz domnevnih afer prejšnjega mandata, saj se bo potem javnost manj ukvarjala s trenutnim političnim stanjem. Tudi tokrat je bilo tako. Ko je zaradi političnega vmešavanja na udaru premier Golob, so na portalu 24ur iz naftalina potegnili zgodbo o tem, da Nacionalni preiskovalni urad preiskuje posle ministrstva za okolje in prostor – ko je tega vodil še Andrej Vizjak – s podjetjem Senka Pličaniča, nekdanjega ministra za pravosodje.

Po poročanju medijev naj bi takratni minister Andrej Vizjak v času vodenja okoljskega resorja Senku Pličaniču omogočil več donosnih pogodb z ministrstvom v vrednosti več kot 600 tisoč evrov. 24ur se pri tem sklicuje na Odlazkov portal Necenzurirano, ki navaja, da so kriminalisti NPU konec novembra obiskali ministrstvo za okolje in prostor. Ministrstvo pod vodstvom Uroša Brežana je NPU izročilo vso potrebno dokumentacijo. Kot so pojasnili za portal, kriminalisti postopek vodijo zaradi razlogov za sum kaznivega dejanja, vsebine pa niso želeli komentirati. A po informacijah portala so jih zanimali posli ministrstva s podjetjem Sol.Lex.Sus, ki ga obvladuje Senko Pličanič.

Po senzacionalni zgodbi se je oglasil sam Pličanič, ki je v pismu pojasnil, zakaj v zadevi sploh gre in kaj je bilo v poročilih o poslu – morda namenoma izpuščeno. Njegovo pismo objavljamo v celoti.

Danes, v ponedeljek, 12. decembra 2022, je več medijev objavilo novico, da na Ministrstvu za okolje in prostor poteka revizija in policijska preiskava v zvezi z novo zakonodajo o varstvu okolja. V medijih je bilo navedeno, da naj bi bilo predmet to preiskave tudi moje podjetje oziroma jaz osebno.
To mi daje priložnost, da slovensko javnost opozorim na pomembna vprašanja in predstavim dejstva:
1. Da, res sem kot zunanji avtor pomagal pri pripravi ključne strokovne podlage za novo, sodobno in strožjo zakonodajo.
2. Potem ko so državni uradniki (ne)namerno leta in leta pod različnimi ministri zamujali s pripravo novega zakona o varstvu okolja (zaradi tega je EU Komisija izrekla Sloveniji več opominov), sem ga jaz s sodelavci pripravil v kratkem času.
3. Zakon je sodoben in tudi strožji. Namen je jasen: preprečiti škodljive vplive na okolje in zdravje ljudi. V Sloveniji se je dogajalo preveč nezakonitega odlaganja odpadkov v okolje, preveč nepojasnjenih požarov na deponijah, preveč vseh mogočih škodljivih dogodkov.
4. Ker je bil nov zakon potreben in kakovostno pripravljen, so njegov sprejem podprli z izjemno večino v državnem zboru poslanci koalicije in opozicije. Pohvalile so ga številne okoljevarstvene nevladne organizacije.
5. Ustavno sodišče je na predlog nekaterih podjetij, ki danes ravnajo z odpadki, začasno zadržalo nekaj členov. A v pol leta o tem se ni zares odločilo, kar kaže, da vprašanja niso tako enostavna.
6. Moje finance so jasne in pregledne. Skladno z zakonom so bile za strokovno pomoč pri pripravi nove zakonodaje s področja varstva okolja sklenjene pogodbe in vse delo tudi strokovno opravljeno.
7. Skupaj s partnerji smo bili uspešni na razpisu EU. Naš strokovni predlog za devetletni EU projekt v višini 17 MIO EUR je odobrila Evropska komisija in ga sofinancira z 10 MIO EUR sredstev, ki jih bodo prejeli univerza, javni zavodi, javna in zasebna podjetja. Delež evropskih sredstev, namenjen mojemu podjetju, znaša 4 MIO EUR. EU financira 58 % projekta, preostala sredstva prispeva 17 partnerjev, ki sodelujejo pri tem evropskem projektu. Prispevek mojega podjetja je tako 1,7 MIO EUR. Državni proračun za projekt ne prispeva nobenih sredstev. To je resnica, ki je enostavno preverljiva v Bruslju in Ljubljani. Zato so informacije v medijih dokazljivo lažne in zavajajoče.
8. Vsi v Sloveniji, ki si želimo zdravega življenja v čistem okolju, se moramo upreti tem zavajanjem in se vprašati, kdo je želel pred časom preprečiti sprejem zakona z napadom na takratnega ministra. Kdo in zakaj financira ali pa ima v lasti vedno ene in iste medije, ki želijo na vsak način preprečiti strožjo zakonodajo za varstvo okolja?

Sam sem pripravljen javno in celovito odgovoriti na vsa vprašanja. A prav je, da na vprašanja odgovorijo tudi nasprotniki zakona in novinarji, ki tako lahkotno objavljajo neresnične informacije ter škodijo varstvu okolja in zdravju ljudi!

prof. dr. Senko Pličanič

P. S. Pozivam vse odgovorne medije, da v znak pravne in socialne države, varstva zdravja in okolja objavijo to moj odziv ter v naslednjih mesecih javno in celovito raziščejo vsa vprašanja, na katera sem opozoril. Slovenska javnost ima pravico vedeti!

Andrej Žitnik