fbpx

Po 18 letih je bil Logar prvi zunanji minister na dvostranskem obisku na Norveškem

Zunanji minister Anže Logar z norveško zunanjo ministrico Anniken Scharning Huitfeldt (Foto: Vlada RS)

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je na povabilo norveške zunanje ministrice Anniken Scharning Huitfeldt mudil na obisku v Kraljevini Norveški. Kot sta ugotovila sogovornika, državi odlično sodelujeta, medtem pa sta se tudi osredotočila na možnosti za nadgradnjo in krepitev sodelovanja na vseh področjih skupnega interesa in izmenjala stališča o aktualnih evropskih temah. Poleg zunanje ministrice pa se je Logar srečal tudi s predsednico odbora za zunanje in obrambne zadeve norveškega parlamenta in nekdanjo zunanjo ministrico Ine Eriksen Søreide, s katero je spregovoril o aktualnem zunanjepolitičnem dogajanju v mednarodni skupnosti.

Petkov obisk zunanjega ministra Anžeta Logarja na Norveškem je bil prvi dvostranski obisk slovenskega zunanjega ministra na Norveškem po 18 letih. Logar in norveška zunanja ministrica Anniken Scharning Huitfeldt sta izrazila zadovoljstvo, da sta državi v skoraj 30 letih sodelovanja vzpostavili odlične in prijateljske odnose. Predvsem na multilateralnem in varnostnem področju, na področju človekovih pravic, promoviranju miru in demokracije, enakosti spolov ter v okviru Evropskega gospodarskega prostora, so sporočili iz ministrstva za zunanje zadeve.

Poudarili so, da sta obe državi zagovornici učinkovitega multilateralizma, v okviru katerega delita mnoga podobna stališča glede aktualnih mednarodnih tem. Logar je sogovornici predstavil kandidaturo Slovenije za Varnostni svet OZN. Sogovornika sta med drugim tudi pregledala možnosti za nadgradnjo sodelovanja na gospodarskem področju, kjer Slovenija vidi neizkoriščen potencial zlasti na področju okoljskih tehnologij, elektro mobilnosti, umetne inteligence, IKT, gradnje, krožnega gospodarstva, obrambne industrije, turizma in športnih investicij.

Foto: Vlada RS

Pogovarjala sta se tudi o nadaljnjih načrtih za spopadanje s pandemijo covida-19 ter pozornost posvetila sodelovanju znotraj norveškega in EGP finančnega mehanizma, ki je temelj bilateralnega sodelovanja. “Norveška je trdna zaveznica in zanesljiva partnerica Evropske unije. Obe državi si prizadevata za varno, enotno in močno EU, ki zagotavlja notranjo, gospodarsko in socialno varnost,” so še zapisali na MZZ. Logar je norveški sogovornici predstavil tudi ključne dosežke drugega slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije.

Govora je bilo tudi o Zahodnem Balkanu
Ministra sta izmenjala stališča o aktualnih evropskih temah s poudarkom na migracijah, reformi Schengna in zeleni tranziciji. Glede Zahodnega Balkana sta se strinjala, da se je za stabilnost, varnost in evroatlantsko perspektivo držav Zahodnega Balkana potrebno osredotočiti na ustvarjanje delovnih mest in gospodarsko rast v regiji.

Zunanji minister Anže Logar se je srečal tudi z odborom za zunanje in obrambne zadeve norveškega parlamenta. (Foto: MZZ)

V okviru aktualnih mednarodnih vsebin sta izmenjala poglede in stališča o dogajanju v Afganistanu, Turčiji in vzhodnem Sredozemlju, Kitajski in Ruski federaciji. Izmenjala sta poglede o pomenu transatlantskega sodelovanja, ki je ena prednostnih vsebin slovenskega predsedovanja Svetu EU, ter o varnostnih vprašanjih in sodelovanju v zvezi Nato.

Zunanji minister Anže Logar se je srečal tudi s predsednico odbora za zunanje in obrambne zadeve norveškega parlamenta in nekdanjo zunanjo ministrico Ine Eriksen Søreide. (Foto: MZZ)

Logar se je srečal tudi s predsednico odbora za zunanje in obrambne zadeve norveškega parlamenta in nekdanjo zunanjo ministrico Ine Eriksen Søreide. V pogovoru sta izmenjala poglede glede aktualnega zunanjepolitičnega dogajanja v mednarodni skupnosti s poudarkom na Zahodnem Balkanu in odnosom z Rusko federacijo. Govorila sta tudi o slovenski kandidaturi za nestalno članico varnostnega sveta OZN.

Sara Rančigaj