Po cenzuriranem poročilu obiska Jourove zdaj nova zahteva za podaljšanje roka za odgovor

Podpredsednica Evropske komisije in komisarka za vrednote in transparentnost Věra Jourová (Foto: epa)

Po obisku Věre Jourove na Ustavnem sodišču je Evropska komisija potrebovala dodaten čas za izdelavo poročila o obisku, saj naj bi bila vsebina “vsebinsko obsežna”. Poročilo je bilo skoraj v celoti anonimizirano, zato je evropski poslanec zahteval objavo celotnega dokumenta. Zdaj je Evropska komisija našla nov izgovor za podaljšanje roka, kar še dodatno sproža dvome o transparentnosti obiska. 

“Očitno le obstajajo še drugi interni dokumenti glede obiska @VeraJourova v Sloveniji in je bilo postopek vredno dvigniti na raven generalne sekretarke @EKvSloveniji,” je na Twitterju zapisal evropski poslanec Milan Zver, ki je sporočil, da so se na njegovo zahtevo o objavi celotnega dokumenta obiska EU podpredsednice Věre Jourove v Sloveniji odzvali iz Generalnega sekretariata Evropske komisije v Sloveniji, kjer so podaljšali rok za odgovor na zahtevo poslanca.

 

Da je zahteva po objavi celotnega uradnega dokumenta v zvezi z obiskom Jourove v Sloveniji prešla na višji nivo, dokazuje dejstvo, da se je na zahtevo odzval Generalni sekretariat EK v Sloveniji. Evropskemu poslancu Zveru so namreč odgovorili, da “zaradi tekočih posvetovanj med generalnim sekretariatom in kabinetom Věre Jourove žal ne morejo odgovoriti na zahtevo v predpisanem roku, ki se izteče danes, zato rok podaljšujejo do 29. 6.,” je na Twitterju zapisal poslanec Zver.

Foto: Twitter

Spomnimo, da je Jourova slovensko Ustavno sodišče obiskala ravno v času razprave okoli zakona o RTV, pred tem pa je bila ena vidnih podpornic opozicije v času Janševe vlade. Pričakovano je bilo, da bo njen obisk v tem času zbudil vprašanja o namenu njenega obiska, še več dvomov pa se je pojavilo po objavi poročila obiska, ki je bilo skoraj v celoti anonimizirano. Ker je to le stvar javnega interesa, je poslanec zahteval objavo poročila v celoti, zdaj pa so v Generalnem sekretariatu EK našli nov izgovor za odgovor na njegovo zahtevo. “Od šestih strani jih je 5 anonimiziranih, ena pa vidna. Zadnji odstavek več kot očitno kaže na to, da je bila novela zakona o RTV predmet pogovorov, kljub drugačnim trditvam Jourove,” je takrat na Twitterju zapisal evropski poslanec, ki je naknadno od Evropske komisije uradno zahteval javno objavo preostalega dela poročila.

Foto: Luka Dakskobler

Zver je prepričan, da cenzura, kot si jo je privoščila podpredsednica Evropske komisije, zadolžena za preglednost, spodkopava pravico javnosti do dostopa do ključnih informacij in vzbuja pomisleke glede transparentnosti Evropske komisije. Javnost ima vso pravico do vpogleda v te dokumente, zlasti ker gre v tem primeru za zadeve javnega interesa in odgovornosti. Odločen je, da se bo obrnil na evropskega varuha človekovih pravic, če njegovi zahtevi ne bo ugodeno.