fbpx

Po “depolitizaciji” RTV zdaj na vrsti NPU – vlada očitno izumila orodje za popolno podreditev vseh institucij

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar in v.d. generalnega direktorja policije Bostjan Lindav (Foto: STA)

Videti je, da so levičarji iznašli sistem, kako za zmeraj zacementirati institucije v svoji lasti, ne glede na to, kdo je na oblasti. Zdaj se bodo levi uradniki dogovorili med seboj, kdo bo direktor, mogoče se bo vprašalo še “civilno družbo” oziroma nevladne organizacije. MNZ je na družbenem omrežju Facebook namreč zapisal, da med drugim skupaj s policijo pripravlja zakonodajo, ki bo Nacionalnemu preiskovalnemu uradu (NPU) omogočila večjo samostojnost, ki pa bo odvisna od “posebne neodvisne strokovne komisije”, so zapisali.

“Morda bi morali depolitizirati tudi vlado in bi jo na predlog NVO imenovala predsednica. Naslednji korak pa je depolitizacija parlamenta, v katerem bi bile zastopane le NVO, seveda izbrane od nove SZDL, edina progresivna zveza bi bila pa Levica,” je bil komentar enega od uporabnikov Twitterja, nanašajoč se na nove ideje vlade glede načina “depolitizacije” Nacionalnega preiskovalnega urada. Komentar je precej na mestu, saj se zdi, da leva vlada v svojem “navalu” moči brezglavo pluje v ekstreme, ljudje pa se sprašujejo, ali bo o prihodnosti NPU na koncu odločal 8. marec in podobni.

Bodo Inštitut 8. marec in podobni odločali o usodi Policije?
“Izbrane nevladne organizacije (od 8. marca do 29. novembra) bi morale v nek gremi imenovati ljudi, ki bi potem izbrali direktorja policije,”
je zapisal intelektualec Žiga Turk na Twitterju. Njegov komentar se nanaša na novico o novem načinu imenovanja
direktorja policije, da ta “ne bo vsakič odvisen od volje politike”. Po besedah MNZ naj bi bil v pripravi novi zakon, v katerem bo imenovanje direktorja odvisno od “posebne neodvisne strokovne komisije”, vsi pa vemo, za kako “strokovne in neodvisne” so se doslej izkazali člani leve vlade. Ne gre zanemariti dejstva, da bodo v to “strokovno in neodvisno” komisijo vključene tudi nevladne organizacije, med katerimi je tudi odmevni 8. marec. Bo Nika Kovač na koncu odločala o pomembnih pozicijah v slovenski policiji?

Spet si lahko zastavimo vprašanje: “Kdo je tu nor?”, saj Golobova vlada vsakodnevno izvaja cirkuške poteze in kliče po kaosu. MNZ je v izjavi povedalo, da so vsi očitki, ki se pojavljajo v zvezi s tem brezpredmetni, čep, da ima NPU že sedaj vse možnosti za delo, kot jih je imel pred 2020 in da so s sprejeto spremembo Zakona o organiziranosti in delu v policiji (na pobudo t.i. “civilne iniciative”), odpravili škodljive posledice Janševe vlade. V nadaljevanju so zapisali, da stremijo k temu, da bi bilo imenovanje in razreševanje generalnega direktorja policije odvisno od posebne neodvisne strokovne komisije. Seveda je to idejo podprla tudi Pravna mreža, ki se je v preteklosti večkrat izkazala za zaščitnico in podpornico leve vlade kot tudi Inštituta 8.marec. Po navedbah RTV MMC je ta sporočila, da podpira prizadevanja za strokovno in zakonito delo ministrstva za notranje zadeve in policije ter nasprotuje vsakemu političnemu vmešavanju v delo represivnih organov.

Foto: Twitter

Dejstvo, da Boštjan Lindav ostaja na poziciji kot vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije, je namreč v medijih sprožilo ugibanja, ali ministrica za notranje zadeve, ki je predlagala imenovanje s polnim mandatom, še uživa zaupanje predsednika vlade Roberta Goloba. Po navedbah medijev naj bi bila Bobnar in Lindav deležna očitkov, da nista dovolj kadrovsko prečistila policije po mandatu Janeza Janše in pa tudi glede nepravočasnosti pri preiskovanju policijskega ukrepanja na protivladnih protestih v času vlade Janeza Janše. Ministrstvo je ta očitek zavrnilo in povedalo, da so le umaknili vložene tožbe glede izterjave strokov protestnikom, oziroma z drugimi besedami – protestniki so bili ustrezno nagrajeni za svoje širjenje sovraštva in za vanadalizem med protesti.

Ana Horvat