fbpx

Po izjavi Zormana, da je “stranka SMC največja prevara leta 2014,” odstopljeni poslanec Krajnc razkril, da SMC deluje kot klika, ki je neznano kam zapravila 5 milijonov evrov!

Foto: STA

V četrtek je kot strela iz neba odjeknilo, da sta za izstop iz poslanske skupine SMC odločila Branko Zorman in Bojan Krajnc. Zorman se je za odstop odločil po tem, ko njegova lastna stranka ni sprejela zakona o športnih stavah in s tem podprla korupcijo pri financiranja športa, poleg številnih očitkov pa je SMC označil celo za največjo prevaro leta 2014. Krajnc, ki se je za odstop odločil, kmalu po tem, ko je tega najavil Zorman, je kliko označil kot kliko, ki manipulira z njegovo kandidaturo, prav tako pa ji je očital demokratični deficit in netransparentno finančno poslovanje. Stranka SMC je po njegovih besedah neznano kam zapravila 5 milijonov evrov, da jim je na koncu ostalo le še 200 tisoč evrov.

Krajnc je v odstopni izjavi zapisal, da se povod za njegov odstop nanaša na postopke določanja kandidatk in kandidatov ter kandidatnih list pri kandidiranju kandidatk in kandidatov stranke SMC za prihajajoče predčasne državnozborske volitve, konkretno pa je imel ta v mislih dogovor z generalnim sekretarjem SMC Jožetom Artnakom glede njegovega soglasja za kandidiranje v 7. volilni enoti (Maribor) in 8. volilnem okraju (Maribor IV).

Krajnc je v odstopni izjavi zapisal, da nedavne besede Artnaka najbolje opisujejo epilog tega “konfuznega in nerazumljivega” postopka  in način delovanja določenih posameznikov v stranki, pri tem pa je imel še posebej v mislih ožje vodstvo SMC. Artnak je po besedah Krajnca dejal, da je izvršni odbor sprejel odločitev, da bo v okraju Krajnca kandidiral nekdanji mariborski nogometaš Gregor Židan in ob tem dodal, da tukaj ni dileme, saj drugačen odgovor sploh ni možen.

Foto: STA

Razlogi za odstop so bili že vidni leta 2014
Krajnc, ki je glede stranke SMC dejal, da ta deluje kot klika, je v odstopni izjavi zapisal, da so se razlogi za odstop pojavili že leta 2014, ko je potekala predstavitev kandidatov SMC v štajerski prestolnici in ga je predsednik stranke Miro Cerar nagovarjal, da naj ta še pred volitvami vstopi v stranko, saj naj bi ugledu stranke škodilo, če bi ta to storil šele po volitvah. “Nad pritiskom se bil presenečen,” je dejal Krajnc in dodal, da je vse do danes pri Cerarju ostala zamera, ker se ta v stranko ni včlanil še pred volitvami, ampak šele naslednje leto, ko je ta prevzel opravljanje poslanskega mandata. Med razlogi za odstop je Kranjc navedel tudi demokratični deficit, glede katerega naj bi po njegovih besedah opozarjal že leta 2016.

Krajnc pojasnjuje, da je vzrokov za odstop preveč
Članom stranke SMC vsekakor ne more biti vseeno, da je Krajnc glede delovanja stranke dejal, da ta deluje kot klika, pri čemer je zapisal, da pridevnik pred to besedo namerno izpušča zaradi spoštovanja do vas. Prav tako je stranki očital dezorganizacijo delovanja in sicer tako navznoter kot tudi navzven ter se obregnil ob delovanje piar služb v sekretariatu SMC in v poslanski skupini SMC v Državnem zboru Republike Slovenije.

Foto: STA

Finančno poslovanje izpostavil kot pomemben vzrok za odstop
Kot pomemben vzrok za odstop je navedel tudi finančno poslovanje stranke in ob tem poudaril, da se mu zdi povsem nejasno kako je mogoče, da je od dobrih 5 milijonov evrov javnofinančnih prihodkov SMC za državnozborsko volilno kampanjo po napovedih vodje volilnega štaba Andreja Klemenca ostalo le približno 200.000 evrov skupaj, kar znese okrog 200 evrov na vsakega poslanca. Krajnc navaja, da je ta članom IO sveta stranka večkrat postavil vprašanja v zvezi s tem in dodal, da državni sekretar na ministrstvu za finance Tilen Božič ni nikoli natančno predstavil in pojasnil finančnega poslovanja stranke – komu, koliko, za kakšen namen in s kakšnimi učinki oziroma rezultati. Krajnc pa je v zaključku odstopne izjave zapisal, da je vzrokov za odstop še veliko več, kot jih je spoštljivo in dopustno zapisati.

N. Ž.