fbpx

Po Janiju Möderndorferju že drugi poslanec, ki bo zaradi kršenja zakona moral podati odstopno izjavo! Tokrat iz vrst DeSUS, Branko Simonovič!

Poslanec DeSUS Branko Simonovič. (Foto: STA)

Po razkritju, da poslanec SMC Jani Möderndorfer zaradi svoje vloge v svetu UKC Ljubljana ne bi smel več sodelovati v preiskovalni komisiji o otroški srčni kirurgiji, je predsednica preiskovalne komisije Jelka Godec ugotovila obstoj izločitvenega razloga tudi pri članu komisije Branku Simonoviču, poslancu iz vrst DeSUS, ki je sicer podpredsednik državnega zbora. Godčeva tako poziva vse poslanske skupine, naj preverijo, ali so v navzkrižju interesov po zakonu o parlamentarni preiskavi in naj člani sami podajo odstopno izjavo!

Predsednica preiskovalne komisije o otroški kardiologiji ter neracionalnih in nezakonitih nabavah medicinske opreme in zdravstvenega materiala na sekundarni in terciarni ravni zdravstvene dejavnosti v Republiki Sloveniji je na predsednika DZ mag. Dejana Židana zato tudi naslovila dopis, v katerem ga obvešča o tem, da poslanec DeSUS Branko Simonovič ne bi smel več biti član preiskovalne komisije, saj je bil v času od leta 2012 do leta 2017 član in celo predsednik sveta Splošne bolnišnice Izola.

Tretji člen zakona o parlamentarni preiskavi jasno določa, da v preiskovalni komisiji ne sme sodelovati poslanec, “če je bil sam odgovorna oseba v organu ali pravni osebi, katere dejavnost se preiskuje, v času, na katerega se nanaša preiskava”. Splošna bolnišnica Izola je “pravna oseba, katere dejavnost se preiskuje”, kar nedvoumno izhaja iz samega predmeta parlamentarne preiskave. Preiskovalna komisija bo namreč po tem, ko bo preučila relevantna dejstva in dokumentacijo na področju otroške srčne kirurgije, podrobneje začela obravnavati neracionalne in nezakonite nabave medicinske opreme in zdravstvenega materiala na sekundarni in terciarni ravni zdravstvene dejavnosti v Republiki Sloveniji, torej bo med preiskovanimi ustanovami tudi Splošna bolnišnica Izola, in to za čas, ko je v svetu tega zavoda kot član in kasneje kot predsednik deloval Simonovič.

Foto: STA

Möderndorfer in Simonovič kršila zakon, ker nista opozorila, da sta bila odgovorna v organu, ki se ga zdaj preiskuje
Ker so okoliščine iz prvega odstavka 3. člena ZPPre postale znane oziroma preverjene dne 9. 10. 2019, je predsednica preiskovalne komisije Jelka Godec v dopisu mag. Dejanu Židanu izpostavila, da mora poslanec Branko Simonovič takoj prenehati z delom v preiskovalni komisiji, in državnemu zboru obenem predlagala, da poslanca Branka Simonoviča razreši kot člana preiskovalne komisije. Poslanka in predsednica komisije Jelka Godec je ob tem ponovno izrazila obžalovanje, da poslanec Branko Simonovič na dejstvo, da je bil član in tudi predsednik sveta Splošne bolnišnice Izola ni opozoril ne državnega zbora ne preiskovalne komisije niti v obdobju pred imenovanjem preiskovalne komisije niti vse do danes.

Grozljive napake –  Godčeva poziva člane, naj sami prijavijo, če so v navzkrižju interesov
Glede na to, da je bila preiskovalna komisija v kratkem času seznanjena z izločitvenimi razlogi v primeru kar dveh poslancev, predsednica komisije Jelka Godec poziva vse poslanske skupine, naj člani in nadomestni člani preiskovalne komisije preverijo, ali so v navzkrižju interesov po zakonu o parlamentarni preiskavi, in naj sami podajo odstopno izjavo ali pa predlog za izločitev ter novega člana preiskovalne komisije.

Lana Božič