fbpx

Po nareku Zorana Jankovića: Razkrivamo, kdo je prva žrtev megalomanskega projekta občinskega holdinga Arsenoviča!

Mariborski župan z liste SMC Saša Arsenović. (Foto: STA)

“Če kot župan po nareku šerifa Zorana Jankovića zamenjuješ dokazano uspešne in sposobne direktorje javnih podjetij, to ni samo strel, ampak bazuka v koleno. To je začetek konca Arsenovičevega enomandatnega županovanja. Najkasneje #Leto 2022 #HvalaZaTakegaŽupana,” se je na potezo mariborskega župana Saša Arsenoviča o zamenjanem direktorju Mariborskega vodovoda Danila Burnaca odzval mariborski poslanec Slovenske demokratske stranke Dejan Kaloh. Ob koncu članka si lahko preberete odgovore mariborske mestne občine na naša zastavljena vprašanja.

Prvi rezultati dela dveh slovenskih najmogočnejših županov v Sloveniji Zorana Jankovića in Saše Arsenoviča so že vidni. Dolgoletni ljubljanski župan se velikokrat v javnosti pohvali s svojo mestno družino v najlepšem mestu na svetu. Po njegovih stopinjah se je odločil iti tudi mariborski župan Arsenovič, da bo tudi v vijolčni štajerski prestolnici zrasla mogočna mestna družina pod vodstvom aktualnega župana Maribora.

Arsenovič in njegova mestna družina se je odločila, da bo javna podjetja združila v holding. Po podatkih spletnega portala Politikis se z Arsenovičevim projektom naj ne bi strinjal dolgoletni direktor Mariborskega vodovoda mag. Danilo Burnač. Kot naj bi krožile govorice na mariborski poslovni sceni, je padli direktor Burnač opozarjal, da naj bi z ustanovitvijo holdinga najkrajšo potegnili mnogi zaposleni, ki naj  bi izgubili svoje službe.

Skupni holding bi operiral z več kot 55 milijoni prihodkov
Koalicija mariborskega župana Arsenoviča je 19. junija 2019 na mestnem svetu izglasovala predlog za ustanovitev skupnega holdinga šestih javnih podjetij. V njem se bodo združili pod eno mariborsko streho podjetja Energitika, Marprom, Mariborski vodovod, Nigrad, Snaga in Pogrebno podjetje Maribor. Po podatkih Ajpesa so imela vsa podjetja po zadnjih podatkih revidiranih poročil skupaj več kot 55 milijonov čistih prihodkov.

To je le eden izmed razlogov, zakaj si Arsenovičevi mestni fantje želijo, da nastane nov velik poslovni konglomerat na področju Štarejske. Ne glede na vse pomisleke je vladar štajerske prestolnice povedal, da bo holdinška struktura omogočala večjo obvladljivost sistema gospodarskih javnih služb, lažje izvajanje investicij in skupna javna naročila, je poročal Mariborinfo.

Na Arsenovićev predlog so se takrat odzvali v svetniški skupini Liste France Kanglerja – NLS.  Desetčlanska svetniška skupina nekdanjega mariborskega župana Kanglerja se s predlogom ni strinjala, saj menijo, da se bodo z ustanovitvijo holdinga povečali stroški dela, zmanjšal pa se bo nadzor nad javnimi podjetji, saj se bodo ukinili njihovi nadzorni sveti.

Nekdanji direktor Mariborskega vodovoda Danilo Burnač. (Foto: STA)

Nekdanji sporni sodelavec Arsenoviča Matjaž Štandeker je bil v preteklosti ovaden zaradi poslovne goljufije
Mariborski župan Saša Arsenovič je znano ime na poslovno politični sceni v Mariboru. V preteklosti smo že poročali o nekaterih sumljivih zadevah, v katerih se je znašel mariborski poglavar. V začetku mandata novega izbranca mariborskega ljudstva je odmevala afera Grawe. Kot so takrat poročali nekateri slovenski mediji, sta se Arsenovič in njegov sodelavec Matjaž Štandeker zapletla v hudo afero. Štandeker je bil v preteklosti že enkrat ovaden zaradi poslovne goljufije, ko naj bi med preprodajo poslovne stavbe na Ulici Eve Lovše 19 podkupil bančnike iz Deželne banke Slovenije, je poročal Požareport.

Danes je stavba v lasti zavarovalnice Grawe. Glede na še nekatere domnevne razkrite afere Arsenoviča se resno poraja dvom, ali ne gre v primeru ustanovitve mariborskega holdinga za morebitno novo krajo javnega denarja mariborskih davkoplačevalcev. Upamo le, da bo Arsenovič odpravil vse dvome in v holding upravljal za korist vseh Mariborčanov. Sodba je v vaših rokah, dragi bralci.

Energetika Maribor. (Foto: Ajpes)

Marprom. ( Foto: Ajpes)

Mariborski vodovod. (Foto: Ajpes)

Nigrad. (Foto: Ajpes)

Snaga Maribor. (Foto: Posnetek zaslona/ Mojedelo.si)

Pogrebno podjetje Maribor. (Foto: Ajpes)

Vprašanja glede ustanovitve mariborskega holdinga.

Luka Perš