fbpx

Po Nataši še Racman? Pijani vojak, ki je povzročal težave na misiji v tujini naj bi bil “nedotakljiv” zaradi poznanstva s Šarcem?

Praporščak Iztok Racman in nekdanji žipan Kamnika Marjan Šarec (Foto: Občina Kamnik)

Na uredništvo Nova24TV smo prejeli informacije v zvezi s praporščakom Iztokom Racmanom, ki naj bi na eni izmed preteklih misij povzročal težave zaradi pijančevanja, saj naj bi kratil spanec marsikaterega vojaka. Sodeč po zapisanem, naj bi se Racman celo hvalil glede poznanstva in prijateljevanja z nekdanjim predsednikom vlade, Marjanom Šarcem.

“Čeprav je bil vojak Racman na eni od misij v preteklosti tedaj štabni podčastnik in bi moral med prvimi skrbeti za red in mir, je povzročal precejšnje težave (bojda identično v Neaplju). Pijančevanje skoraj vsak dan in pozno v noč, ostali podrejeni so se pritoževali nad njim zaradi povzročanja hrupa. Racman se je tudi na tej misiji hvalil o poznanstvu in prijateljevanju z bivšim predsednikom vlade Marjanom Šarcem,” je glede Racmana zapisano v anonimnem sporočilu.

Kot slavnostni govornik nastopil v Kamniku
V glasilu Občine Kamnik je sicer mogoče zaslediti pompozno novico v zvezi s praporščakom Racmanom iz leta 2017, z naslovom: “Predstavnik Slovenske vojske Iztok Racman ob dnevu upora proti okupatorju: “Danes praznujemo življenjske zgodbe vseh velikih ljudi, ki so se uprli… in uprli so se za nas.”.

Foto: Printscreen

Gre za dogodek pred dnevom upora proti okupatorju pred tremi leti, ko se je pri Plečnikovi železniški postaji v Parku Evropa odvijala slovesnost, ki so se je poleg tedanjega kamniškega župana Šarca udeležili tudi tedanja podžupana Igor Žavbi in Matej Slapar in seveda Racman, ki je nastopil v vlogi slavnostnega govornika.

Foto: Občina Kamnik

Marsikdo bi ob tem upravičeno pomislil, kako zanimivo, da naslov novice ni kakšna izmed Šarčevih misli, ki jih je, kot gostitelj slovesnosti, podal v uvodnem nagovoru. Iz praporščakovega Facebook profila je razvidno, da je v preteklosti všečkal stran evropskega poslanca Klemna Grošlja iz vrst LMŠ in Igorja Žavbija, ki je kot kandidat stranke LMŠ kandidiral za župana Kamnika.

Foto: Občina Kamnik

Sodeč po tem seveda ni moč sklepati, da je bil Racman član stranke LMŠ. 17. člen Zakona o službi v Slovenski vojski namreč navaja, “da pripadnik Slovenske vojske med službenim časom in dejanskim opravljanjem vojaške službe ne sme politično delovati, niti se ne sme udeleževati aktivnosti političnih strank, razen če ne gre za opravljanje službenih zadev. Pripadnik se v uniformi ne sme udeleževati političnih shodov.”

Foto: Printscreen

V zvezi s pridobljenimi informacijami smo na stranko LMŠ naslovili novinarsko vprašanje, v katerem smo predsednika stranke povprašali, kakšen je bil oziroma je njegov odnos z Racmanom: sta bila morda sošolca, ali mu je na kakršen koli način pomagal? Zanimalo nas je tudi, ali je Šarec v času njegove prisotnosti v Kamniku vedel za Racmanove domnevne težave z alkoholom ter, ali  je v tem obdobju kakorkoli posredoval oziroma prosil zanj. Odgovora do objave članka še nismo prejeli.

Nina Žoher