fbpx

Preštetih že skoraj 100 odstotkov vseh glasovnic, Pahor in Šarec gresta v drugi krog – Janez Janša: “Škoda denarja, saj ni prave izbire!”

Foto: STA

Slovenski volivci so glede na izide predčasnih volitev dvoboj za stolček v predsedniški pisarni v drugem krogu namenili aktualnemu predsedniku Borutu Pahorju in kamniškemu županu Marjanu Šarcu. Preštetih je namreč že 99,90 odstotka glasovnic, po navedbah Državne volilne komisije vodi Pahor s 47,07 odstotka glasov, medtem ko Šarec zaseda drugo mesto s 24,97 odstotka preštetih glasov. Tretja je pomladna kandidatka Romana Tomc, ki jo je za predsednico predlagala Slovenska demokratska stranka – njen volilni rezultat se trenutno giblje okrog 14 odstotnih točk. A ker je bila volilna udeležba zgolj 42-odstotna, najslabša doslej v samostojni Sloveniji, bi težko govorili o legitimnih volitvah. Kot se je v večerni izjavi na sedežu stranke SDS na Trstenjakovi 8 izrazil predsednik Janez Janša, je tako porazen rezultat pravzaprav že na meji demokratičnosti.

Romana Tomc je pred novinarske kamere stopila dobro uro po zaprtju volišč in povedala, da je vesela prav vsakega glasu, ki ga je dobila na teh volitvah, najlepšo zahvalo pa je namenila vsem tistim, ki so ji zaupali in jo izbrali kot prvo izbiro. “Lahko ugotovim, ne glede na to, da smo pričakovali uvrstitev v drugi krog, da je to nekakšen uspeh, saj smo dosegli stoodstotno več od tistega, kar so nam napovedovali. Živimo še vedno v času, ko z javnim raziskovanjem mnenja pravzaprav ustvarjamo mnenje med volivci in volivkami. Upajmo, da bo enkrat drugače,” je opozorila Tomčeva.

Foto: STA

Kar pa pomladno kandidatko na teh predsedniških volitvah najbolj žalosti, je zelo nizka volilna udeležba, kar pomeni, da Slovenci in Slovenke še nismo izkoristili možnosti, ki nam jo ponuja demokratična družba: “Volilna udeležba je iz leta v leto nižja, upam pa, da bodo Slovenci in Slovenke resnično enkrat začutili, da njihov glas šteje, in da šele, ko bodo to začutil vsi, ne samo polovica volilnih udeležencev, si lahko obetamo demokratične spremembe v naši državi! Vesela sem torej tega rezultata, se vidimo seveda na prihodnjih volitvah!”

Janez Janša: Vse skupaj je na meji demokratičnosti!
Pred sedmo silo pa je nekaj minut čez pol deveto stopil tudi predsednik stranke SDS Janez Janša. “Romana Tomc je dosegla najboljši rezultat med kandidati in kandidatkami parlamentarnih strank. Slabo vlado, slabega predsednika izvolijo ljudje, ki ne gredo na volišča. Komentar zasluži tudi trend, ki ga spremljamo iz volitev v volitve. Smo na neki meji, ko se za državo presoja, ali ima demokracijo ali ne,” je zaskrbljen nekdanji slovenski predsednik vlade. Se je pa Janša strinjal z izjavo prvaka stranke SD Dejana Židana, da bi bil drugi krog predsedniških volitev, do katerega bi prišlo, če Borut Pahor ne zbere več kot polovične podpore med vsemi volivci, popolnoma nepotreben. “Škoda je denarja za drugi krog, ker ni prave izbire,” je še dodal Janša.

Foto: STA

Razloge za porazno volilno udeležbo pripisovali slabemu vremenu
Med 7. in 19. uro je po državi odprlo vrata več kot 3000 volišč, na katerih je lahko 1,7 milijona volilnih upravičencev volilo predsednika republike in tako oddalo svoj glas za enega izmed devetih kandidatov: Suzano Laro Krause, Angelco Likovič, Majo Makovec Brenčič, Borisa Popoviča, Andreja Šiška, Marjana Šarca, Boruta Pahorja, Ljudmilo Novak in Romano Tomc.

Foto: Nova24TV

Državna volilna komisija (DVK) je sporočila, da je bila volilna udeležba do 16. ure 32,02-odstotna, najvišja v volilni enoti Kranj (34,18-odstotna), najnižja pa v Mariboru (28,46-odstotna). Član DVK Peter Golob je slab odstotek udeležbe pripisal deževnemu vremenu, saj je bila udeležba na volitvah 2002 do 16. ure 57,6-odstotna, leta 2007 43,3-odstotna, leta 2012 pa je bila volilna udeležba 35,32-odstotna.

Foto: STA

Tudi Mediana napovedala drugi krog volitev
Mediana, ki je za POP TV pripravila volilno napoved, je pokazala, da je zmagovalec današnjih volitev Borut Pahor, ki pa s 47,2 odstotka glasov ni dosegel potrebne večine, ki bi zadostovala za izvolitev v prvem krogu. Marjan Šarec mu namreč sledi z 20,4 odstotka glasov, in če bodo ti glasovi obveljali, se obeta drugi krog volitev.

Premier Miro Cerar je kot predsednik največje koalicijske stranke SMC pred nedavnim priznal, da so v volilno predsedniško kampanjo vstopili prepozno, in dodal, da so kljub rezultatu ponosni na svojo kandidatko Majo Makovec Brenčič. Po njegovo namreč nizka podpora njihovi kandidatki ne predstavlja nezaupnice stranki.

Foto: STA

N. Ž, L. S.