fbpx

Po preštetih glasovnicah v tujini SDS prepričljivo zmagala, največ glasov – kar 75 odstotkov – jih je prejela v ameriškem Clevelandu

Janez Janša s soprogo Urško Bačovnik.

Na Državni volilni komisiji so glasovnicam z nedeljskega glasovanja na parlamentarnih volitvah prišteli še glasove z diplomatsko-konzularnih predstavništev (DKP). Svoj glas je oddalo 2561 volivcev, 2473 glasovnic je bilo veljavnih. Tudi na DKP je zmagala SDS, in sicer s 720 glasovi, na drugo mesto pa se je s 438 glasovi uvrstila NSi. Zmagovalka volitev SDS je največ volivcev prepričala v Clevelandu v ZDA, kjer je zanjo glasovalo kar 75 odstotkov volivcev. 

Na diplomatsko-konzularnih predstavništvih so volivci 260 glasov namenili Levici, 244 stranki SD in 192 SMC. LMŠ se je s 134 glasovi uvrstila na šesto mesto, sledile pa so Stranka Alenke Bratušek (77 glasov), Pirati (50 glasov), DeSUS (49 glasov), SNS (48 glasov), SLS (39 glasov) ter Andrej Čuš in Zeleni Slovenije (38 glasov).

Liste Dobra država, Združena Levica, Gospodarsko-aktivna stranka, Solidarnost, Stranka Slovenskega naroda, Zedinjena Slovenija, Združena desnica, Za zdravo družbo, Socialistična partija Slovenije, Lista Novinarja Bojana Požarja, GibanjeSkupajNaprej in Naprej Slovenija so prejele po manj kot 30 glasov.

V Clevelandu za SDS glasovalo kar 75 odstotkov volivcev
Zmagovalka volitev SDS je največ volivcev prepričala v Clevelandu v ZDA, kjer je zanjo glasovalo kar 75 odstotkov volivcev. V argentinskem Buenos Airesu jih je za SDS glas oddalo 53 odstotkov, skoraj 42 odstotkov tamkajšnjih volivcev pa je izbralo NSi. Vse ostale stranke so skupaj dobile le okrog pet odstotkov glasov.

Medtem pa so na nekaterih diplomatsko-konzularnih predstavništvih volivci večinsko podprli druge stranke. SD je denimo prepričala največ volivcev v Sarajevu (28 odstotkov) in Beogradu (14 odstotkov), SMC pa 20 odstotkov volivcev v Bruslju. Izidom državnozborskih volitev so tako prišteti glasovi s tistih veleposlaništev, kjer je bilo oddanih več kot deset glasovnic. Glasovnice z drugih volišč na diplomatsko-konzularnih predstavništvih bo DVK ugotavljala v torek, ko bodo znani tudi izidi glasovanja po pošti iz tujine in s tem končni, sicer še neuradni izidi volitev.

C. Š., STA