fbpx

Po SMC in NSi mediji napadajo DeSUS: Poskušajo jo notranje razklati, toda analitik Čirič meni, da bo takšno poročanje le še okrepilo stranko!

Foto: STA

Po napadih medijev na SMC in NSi v zvezi z nabavami zaščitne opreme je zdaj na vrsto prišla tudi stranka DeSUS. Pri tem si mediji izmišljujejo razhajanja in razkole v stranki, doslej pa se v javnosti ni oglasil še niti en protagonist domnevnega razkola. Na tendenciozno poročanje je v ponedeljek v Odmevih opozoril tudi analitik Bernard Nežmah, s čimer je vidno razburil voditeljico Tanjo Starič, v torek dopoldne pa se je na Twitterju oglasila predsednica DeSUS Aleksandra Pivec, ki je prikazovanje navideznega razhajanja in razkola znotraj DeSUS označila za poskus destabilizacije stranke in poskus padca celotne vlade. Politični analitik Miloš Čirič, ki je že pred enim mesecem napovedal, da bodo na vrsto prišli tudi napadi na DeSUS, je zdaj za spletni portal Nova24TV povedal, da gre za poskus notranje razdelitve stranke. Po Čiričevem mnenju pa bodo učinki delovanja medijev v tem primeru ravno obratni, veliko poročanja o stranki bi jo lahko okrepilo.

Potem, ko že več tednov mediji brutalno obračunavajo s koalicijskima Stranko modernega centra in Novo Slovenijo, so v zadnjih dneh pričeli napadati tudi DeSUS. Med drugim poročajo o domnevnem nezadovoljstvu znotraj stranke, da ta sodeluje v vladi pod vodstvom Janeza Janše, nekateri pa gredo celo tako daleč, da poročajo o “trenjih” in “razkolu”.

Na tendenciozno poročanje medijev v Odmevih opozoril Nežmah in tako razburil voditeljico Staričevo
Na tendenciozno poročanje o dogajanju je v ponedeljek v Odmevih na TV Slovenija opozoril tudi politični analitik Bernard Nežmah: “To temperaturo kurijo tudi mediji. Recimo, prej smo v napovedi oddaje slišali ‘Razkol v DeSUS’, v enem izmed prispevkov, drugi je bil veliko mehkejši, ‘trenja’. Kaj pomeni razkol? Razkol pomeni, da sta dve strani tako rekoč v vojni, da nekaj razpada, nismo imeli tudi nobenega protagonista razkola. Skratka, s stališča medijev je jasno, da hočejo stvari tudi multiplicirati.” Nato je opozoril še, da mediji ne odpirajo tem glede prihodnosti, pač pa več pozornosti posvečajo razčiščevanju preteklosti.

Bernard Nežmah in Tanja Starič (Foto: posnetek zaslona)

S svojim komentarjem je vidno razburil voditeljico Tanjo Starič, ki je sicer znana po svoji nenaklonjenosti do Janševe vlade: “No, morda, tukaj ima vsak svoj pogled, jaz se s tem globoko ne bi strinjala, odpiramo zelo veliko vprašanj. Ampak, seveda, vsak ima svoje mnenje.”

Pivčeva ocenjuje, da je medijsko prikazovanje navideznega razkola v DeSUS poskus destabilizacije stranke in padca celotne vlade
Predsednica DeSUS in ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec se je na dogajanje že odzvala. Na družbenem omrežju Twitter je v torek dopoldne zapisala, da je medijsko prikazovanje navideznega razhajanja in razkola znotraj DeSUS poskus destabilizacije stranke in poskus padca celotne vlade. “Bili smo uspešni v boju proti epidemiji. Z dobrim delom za našo domovino bomo v DeSUS nadaljevali,” je še zagotovila.

Politični analitik Čirič že pred enim mesecem napovedal, da bodo na vrsto prišli tudi napadi na DeSUS
Za komentar glede dogajanja smo prosili političnega analitika Miloša Čiriča, ki o sosledju napadov na koalicijske stranke pove, da je to popolnoma pričakovana zgodba: “Že pred enim mesecem sem jo napovedal na Twitterju in nato še na Nova24TV.” Poročanje o razkolu znotraj stranke je po njegovi oceni relativno običajna stvar, ki jo po pravilu govorijo politični nasprotniki: “Zanimivo je, da nihče iz DeSUS ne govori o tem, gre za frontalni napad na stranko. Tako kot napadajo tudi Stranko modernega centra in Novo Slovenijo.”

Miloš Čirič (Foto: posnetek zaslona)

Mediji želijo s svojim napadanjem opogumiti drugače misleče, ki so v vsaki stranki
“Iz tega ne bi delal nobene drame, stranko poskušajo razdeliti od znotraj,” v nadaljevanju o namenih napada na DeSUS pove Čirič in pojasni: “Ko se vladna stranka ukvarja sama s sabo, se namreč ne more ukvarjati s stvarmi, ki so pomembne za državo in ljudi.”

Po drugi strani pa po njegovi oceni želijo mediji s svojim poročanjem opogumiti drugače misleče: “V vsaki stranki so namreč ljudje, ki mislijo drugače. A eno so drugačni pogledi, drugo pa so dejanska trenja.”

Po Čiričevem mnenju pa bodo učinki delovanja medijev v tem primeru ravno obratni, veliko poročanja o stranki bi jo lahko okrepilo. Nekateri ljudje so podporniki, drugi nasprotniki, večina pa jih je nevtralnih: “Ne vplivajo slabo, jo dvigujejo. Na takšen način lahko uničite človeka, ne morete pa cele stranke.”

Rok Krajnc