Po SMC so se v aferi nezakonitih donacij znašli tudi v stranki Solidarnost in Židanovi Socialni demokrati

Foto: STA

Računsko sodišče je pri reviziji pravilnosti poslovanja politične stranke Solidarnost, za pravično družbo, v letu 2016 izreklo negativno mnenje. Ugotovilo je, da nezakonitega prispevka stranke SD, ki ga je pridobila v nasprotju z zakonom o političnih strankah, v 30 dneh od prejema ni nakazala v humanitarne namene. V podobni situaciji se je znašla tudi Stranka modernega centra, ki ji je hrvaški državljan Branko Roglić, sicer častni konzul Republike Slovenije na Hrvaškem, v času pred volitvami leta 2014 daroval določena denarna sredstva, kar je glede na zakonodajo prepovedano.

Kot je ugotovilo računsko sodišče, je Solidarnost s SD v letu 2014 sklenila dogovor o skupnem nastopu na volitvah v državnem zboru leta 2014, kjer sta se dogovorili, da bodo njuni kandidati nastopili na kandidatni listi SD ter da si stranki v razmerju 85 : 15 delita sredstva iz državnega proračuna, ki ju prejmeta na podlagi zakona o političnih strankah. Med vidnimi člani stranke solidarnost so vstajniki, ki so aktivno rušili nekdanjo vlado Janeza Janše leta 2012 in 2013, Uroš Lubej, Damjan Mandelc in Jože Pirjevec.

Oglejte si še: Prvorazrednost v praksi: Policija nakazil hrvaškega tajkuna Roglića za potrebe stranke SMC ni niti preverjala!

Na podlagi dogovora in dopisa, ki sta ga stranki posredovali državnemu zboru, je ta od leta 2014 nakazoval del sredstev stranki Solidarnost. V letu 2016 ji je tako nakazal 41.324 evrov. Že v reviziji pravilnosti poslovanja SD v letu 2014 je računsko sodišče ugotovilo, da v tem primeru ni šlo za skupno listo obeh strank, temveč da je SD vložila samostojno kandidaturo.

Kazen, če denar ni pravočasno nakazan za humanitarne namene, ni majhna. Solidarnost bi lahko doletelo od 4.200 do 21.000 evrov globe, še od 450 do 900 evrov pa Tjašo Učakar kot odgovorno osebo. Kazen je seveda predvidena tudi za SD, ker je nezakonito podarjala denar politični stranki, kar slovenska zakonodaja pravnim osebam od leta 2013 strogo prepoveduje. Globa je določena med najmanj 6.000 in največ 30.000 evrov. Za odgovorno osebo, kar je bil najprej Uroš Jauševec, pozneje pa Dejan Levanič, pa še od 1.500 do 4000 evrov.

Jože Pirjevec alias Giuseppe Pierazzi na ustanovnem kongresu stranke Solidarnost. (Foto: STA)

Tudi Državna volilna komisija je v odgovoru potrdila, da je SD vložila kandidaturo kot samostojna predlagateljica, poroča STA. Stranka Solidarnost zato po ugotovitvah revizorjev ni bila upravičena do sredstev iz državnega proračuna, ampak je prejemala sredstva stranke SD.

Solidarnost mora v roku 90 dni po prejemu revizijskega poročila računskemu sodišču predložiti odzivno poročilo.

Dejan Židan v enakem položaju kot Đuđićeva
Da globe niso le prazna črka na papirju, se je pokazalo po reviziji poslovanja mariborskega župana Andreja Fištravca, za katero se je računsko sodišče odločilo, ko sem razkril, da ni plačal polovice računov za kampanj. Ker je društva za revitalizacijo mestnega jedra podarilo sto evrov vredno uslugo Fištravcu, je sodišče organizatorju kampanje Darku Berliču naložilo 600 evrov globe. Globa je nižja, ker je štab vodil kot zasebnik in ne za pravno osebo.  Društvu, ki je organiziralo koncert, je sodišče naložilo pet tisoč evrov evrov. Takšno globo za »pravne osebe« kot najnižjo določa Virantova reforma. Še tisoč evrov je doletelo odgovorno osebo, kar je Rosvita Šeruga. Zakon za prekrške v volilni kampanji določa rahlo nižje globe kot za redno poslovanje strank.

Globe imajo še dodatno dimenzijo. Izenačijo namreč ravnanje SD Dejana Židana in državljanke BiH Dijane Đuđić, ki jo pravno gledano zaradi posojila SDS, če je preseglo limit, lahko doleti podobna globa. Le da je kršitev pri Židanu formalno že bolj ugotovljena.

C. Š.