fbpx

Po sprejetem kompromisu bi se morala leva opozicija od sramu vgrezniti v zemljo

Tanja Fajon, Alenka Bratušek, Luka Mesec in Marjan Šarec (Foto: Montaža Demokracije)

Potem, ko je podpredsednik poljske vlade Jaroslaw Gowin sporočil, da je bil v sporu glede finančnega svežnja EU dosežen kompromis med Varšavo, Berlinom in Budimpešto, je postalo jasno, da se na vrhu EU obeta uspeh, ki je bil v četrtek zvečer tudi dosežen. V zvezi s tem se je odzval minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar, ki je novico označil za zelo dobro. No, predlog o vključitvi Sodišča Evropske unije v RoL (Rule of Law) shemo za končanje veta dveh držav najdete v pismu Janeza Janše evropskim voditeljem. Natančno tistemu pismu, ki sem ga pred dnevi moral 7 ur zagovarjati pred opozicijskimi poslanci. Včasih bi bilo bolje počakati s kritikami…,” je bil jasen. S tem zapisom je okrcal opozicijo, ki je v spregi z osrednjimi mediji sprožila pravo vojno proti Janši, češ kakšno sramoto naj bi s tem Janša naredil Sloveniji. Šli pa so celo tako daleč, da so sklicali nujno sejo Odbora za zunanjo politiko RS.

Diskurz opozicije na tej seji je bil, da trenutna vlada, na čelu s predsednikom vlade Janezom Janšo in ministrom za zunanje zadeve dr. Anžetom Logarjem, Sloveniji s svojim vedenjem, s svojimi tviti in s svojimi pismi, dela nepopravljivo sramoto. Pri vsem tem pa je bilo najbolj zanimivo to, da kljub temu, da je ravno pismo opoziciji predstavljalo tolikšen kamen spotike, sledu o tem v priloženi prilogi ni bilo. Logar je na to seveda opozoril in dal vedeti, da je očitno do tega prišlo z namenom, da se v odsotnosti doslednega in pozornega branja pisma, lahko daje verodostojnost pavšalnim trditvam o njem. Logar je z nizanjem argumentov brez težav zabil navedbe opozicije in z različnimi primeri dokazal, da je velika razlika v zunanji politiki, ki se trenutno izvaja in v tisti, ki se je izvajala v času prejšnjih vlad.

V pismu, ki ga je Janez Janša poslal voditeljem Evropske unije, je uvodoma pojasnil, da bo Slovenija dosledno zagovarjala vladavino prava in enaka merila za vse in povsod, tako doma kot v EU. “Spoštovanje vladavine prava v  Evropski uniji pomeni, da Lizbonska pogodba in ostali pravni temelji EU veljajo tako na Poljskem kot v Belgiji, Sloveniji, Španiji, na Madžarskem itd.” Zavzel se je za vrnitev k dogovoru z julijskega vrha EU o finančnem okvirju za spopad z epidemijo. Pismo kolegom in kolegicam v Evropskem svetu ni bilo odprto pismo, ampak izmenjava mnenja s tistimi, s katerimi smo julija letos 4 dni in noči razpravljali o finančnem paketu in vladavini prava,” je bil jasen in ob tem kot problematično izpostavil, da v skladu z “vladavino prava” v EU oziroma na podlagi Pogodbe EU, lahko vsaka država članica vloži veto povsod, kjer je za skupno odločitev potrebno soglasje. “Je tako težko razumeti, da to v tem primeru pomeni najmanj ZASTOJ pri okrevanju po epidemiji?” 

Opozicija ni skoparila s kritikami
Opozicija in njej naklonjeni osrednji mediji seveda pojasnil s strani premierja niso želeli dojeti, še manj so želeli v celoti prebrati pismo, saj jim je povsem ustrezalo pismo izkoristiti za napad na vlado. Predsednica stranke SD Tanja Fajon je dejala, da pismo ruši ugled naše države. “Ideologijo SDS postavlja nad pravno državo. Brani države, ki blokirajo denar za spopadanje Evrope z epidemijo”. Na tiskovni konferenci, ki jo je sklicala je poudarila, da premier izgublja stik z realnostjo. “Dobivam veliko odzivov kolegov iz EU, da so šokirani. Slovenija mora podpreti mehanizem spoštovanja vladavine prava.” Matjaž Nemec je Janši očital, “da je ugrabil državo”Luka Mesec pa je menil, da se je Janša s pismom Slovenijo osramotil pred vsem svetom. “Pismo je sicer povsem shizofreno. Janša pravi, da vladavina prava ne sme biti podrejena vladavini večine (ker potem to ni demokracija, ampak “komunizem”), v resnici pa se postavlja v bran ravno Orbanovi vladavini večine nad vladavino prava,” je še dodal.

Šarčeva lista je zahtevala takojšen sklic dveh parlamentarnih odborov. Marjan Šarec, ki je imel sicer v času, ko je še bil premier in še ni vrgel puške v koruzo možnost nagovoriti Evropski parlament, pa se za to ni odločil, je pripomnil naslednje: “Rad piše. Po sporu glede volitev v ZDA, se je zdaj lotil še temelja EU, vladavine prava. Ta človek je uničil še zadnjo trohico kredibilnosti predsedovanja Svetu EU in njega v tej vlogi. Izoliran kot Enver Hoxa v 60. in 70. letih. Bunkerji še in bo.” Tiho pa ni ostala niti Alenka Bratušek, ki je Janšo tako kot tudi Nemec obtožila, da je ukradel državo.

Angela Merkel poskrbela za šok
Za razliko od opozicije je nemška kanclerka Angela Merkel razumela vsebino pisma in jo celo izpostavila pred drugimi kolegi iz držav članic Evropske unije. Merklova je namreč poudarila, da slovenski premier poziva h kompromisu. “Slovenski premier Janez Janša je vnovič vse pozval, naj si prizadevajo najti kompromis, kar si seveda želi tudi nemško predsedstvo.” S temi besedami je zaprla usta vsem “strokovnjakom” zunanjih odnosov in osrednjim medijem, ki so nekaj dni javnost prepričevali, kakšno sramoto naj bi Janša nakopal Sloveniji na račun omenjenega pisma. Kot lahko vidimo je dogovor o svežnju pravzaprav takšen, kot si ga je želel v svojem pismu tudi slovenski premier Janša, ki je iskal kompromis med sprtima stranema, EU na eni strani in Madžarsko in Poljsko na drugi.

Kljub temu, da v opoziciji poskušajo navzven ustvariti vtis, kako so oni tisti, ki so povezovalni, Janša pa tisti, ki povzroča razdor, je očitno, da je realnost povsem drugačna. Opozicije namreč ne ustavi prav nič, ko gre za boj za oblast. Drugače si ni mogoče razlagati, čemu se kljub epidemiji ukvarjajo s projektom KUL in napadajo brez podlage. Svoje strankarske interese s tem postavljajo pred interese ljudi, kar pa je sramotno in žalostno. V primerih, kot je bil ta s pismom, bi bilo priporočljivo, če bi vendarle sledili pregovoru: “Če nimaš ničesar povedatimolči”. Če ne zaradi lastnega ugleda, pa vsaj zato, da se Sloveniji po nepotrebnem ne ustvarja sramota. S tem na koncu namreč ne pridobi nihče.

Nina Žoher