Po številnih pritiskih se je sodišče zadnji trenutek pritožilo na sklep o potrditvi poenostavljene prisilne poravnave Electe Holdinga!

Damijan Janković (Foto: STA)

Okrožno sodišče v Ljubljani se je pritožilo na sklep o potrditvi poenostavljene prisilne poravnave Electe Holdinga, krovnega podjetja v skupini Electa, ki je v lasti sinov ljubljanskega župana Zorana Jankovića. To je storilo v petek, še zadnji dan, preden bi omenjeni sklep postal pravnomočen, in le dan zatem, ko je v parlamentu potekala razprava o zlorabah poenostavljenih prisilnih poravnav. Pritožbo je okrožno sodišče vložilo kot upnik, saj mu podjetje Electa Holding dolguje za dobrih 3 tisoč evrov neplačanih taks in drugih stroškov. O njej bo sedaj odločalo Višje sodišče v Ljubljani, ki je v zadnjem letu dni že dvakrat razveljavilo sklepe o začetku poenostavljenih prisilnih poravnav, ki so šli na roko družini Janković.

V povezavi z odpisom 29-milijonskega dolga družini ljubljanskega župana Zorana Jankovića oziroma njenim podjetjem Electa Inženiring, Electa Naložbe in Electa Holding je naposled le prišlo do odziva sodne veje oblasti. Po poročanju spletnega portala Siol.net se je namreč Okrožno sodišče v Ljubljani pritožilo na sklep o potrditvi poenostavljene prisilne poravnave Electe Holdinga, krovnega podjetja v skupini Electa, ki je v lasti Jankovićevih sinov, Damijana Jankovića in Jureta Jankovića.

Okrožno sodišče v Ljubljani se je na sklep, pod katerega se je podpisala sodnica Majda Čebulj, pritožilo v petek, še zadnji dan, preden bi ta postal pravnomočen, in le dan zatem, ko je v parlamentu potekala razprava o zlorabah poenostavljenih prisilnih poravnav, pri čemer so se člani komisije za nadzor javnih financ zaradi zadeve Janković soglasno zavzeli za čimprejšnje popravke insolvenčne zakonodaje. Poslanec SDS dr. Anže Logar je na seji omenjene komisije, katere predsednik je, med drugim povedal: “Pri družini Janković očitno velja posebna sodna praksa. Ko se pritoži nekdo od njih, torej prava oseba, se zadeve kar umaknejo in zaključijo. V brk vsem, ki so doživljali družinske tragedije in ostali brez vsega, da so ‘pravi’ lahko uživali na dragih jahtah.”

Dr. Anže Logar (Foto: STA)

Okrožno sodišče pritožbo vložilo kot upnik
Pritožbo je okrožno sodišče vložilo kot upnik, saj mu podjetje Electa Holding dolguje za dobrih 3 tisoč evrov neplačanih taks in drugih stroškov. S poenostavljeno prisilno poravnavo omenjenega podjetja so si Jankovićevi sicer želeli odpisati sedem milijonov evrov dolgov, kar pa jim bo, če bo njegova pritožba uspešna, okrožno sodišče preprečilo. Ob tem pa velja poudariti, da bo o pritožbi sedaj odločalo Višje sodišče v Ljubljani, ki je v zadnjem letu dni že dvakrat razveljavilo sklepe o začetku poenostavljenih prisilnih poravnav, ki so šli na roko družini Janković, za katero se sicer mnogokrat zdi, da je nad zakonom.

Zoran Janković (Foto: STA)

Višje sodišče v preteklosti že razveljavilo sklepe, ki so šli na roko družini Janković
Kot primer navedimo, da je maja lani višje sodišče pritožbi enega od upnikov, družbe Heta Asset Resolution, ugodilo z utemeljitvijo, da bi šlo lahko za zlorabo pravic. V sklepu, s katerim je takrat zavrnilo poenostavljeno prisilno poravnavo Electe Naložb, je zapisalo, da je lahko vložitev predloga za poenostavljeno prisilno poravnavo, pri kateri ni mogoče utemeljeno pričakovati, da bo odpravila dolžnikovo insolventnost, “v nasprotju z načelom dobre vere in poštenja“. Dodalo je še, da zaradi tega kakršenkoli predlog te vrste ne more uživati pravnega varstva, saj “lahko pomeni zlorabo pravic“.

Foto Twitter

Odpis 29 milijonov evrov dolga družbam Electa Inženiring, Electa Naložbe in Electa Holding iz kroga Jankovićeve družine že skoraj mesec dni odmeva v slovenski javnosti. Okrožno sodišče v Ljubljani je namreč konec avgusta sprejelo sklep o potrditvi poenostavljene prisilne poravnave nad družbo Electa Holding, ki je v lasti sinov ljubljanskega župana. Za poenostavljeno prisilno poravnavo je na koncu glasovalo sedem od 12 upnikov, ki pa predstavljajo skoraj 100 odstotkov vseh navadnih terjatev. Pri tem pa je ključno vlogo igrala družba Glanc skrivnostnega podjetnika Jana Beca. Ta se uspešno skriva za različnimi podjetji in je stari znanec družine Janković. Leta 2010 je bil celo donator županske kampanje Zorana Jankovića, nato pa je njegovo družino še večkrat reševal s finančnega vidika, da se je izognila odplačevanju dolgov. Pri tem pa je, kot smo poročali pred kratkim, vsaj del finančnih virov dobil z Malte od podjetja Cygnet Investments, ki posluje izključno z njim in Damijanom Jankovićem, sicer njegovim dobrim prijateljem.

Rajko Golob