fbpx

Po Štrukljevih »svizcih« sedaj na okopih še visokošolski sindikat: Želijo normalno izvedbo študijskega leta, po drugi strani pa zahtevajo natančna navodila ministrstva za takšno izvedbo študija

Trade unionist Branimir Štrukelj (Photo: STA)

Poročali smo že o nezadovoljstvu Štrukljevih »svizcev« ob začetku šolskega leta (glejte TUKAJ), češ da je začetek šolskega leta ob pogojih, kot jih imamo preveč negotov, saj naj bi bila navodila glede zaščite pred covid-19 preveč splošna.

Na podoben način se je odzval tudi Visokošolski sindikat Slovenije, ki zahteva normalizacijo študijskega procesa ob začetku študijskega leta, slednje se sicer začne oktobra. »Ob strogem upoštevanju higienskih pravil in uporabi zaščite, kar lahko pri odrasli študentski populaciji pričakujemo, Univerza pač ne more biti bolj rizično okolje kot trgovski center. Predvsem pa ne vidimo nikakršnega razloga, da bi bil režim na univerzah enak ali celo strožji kot v osnovnih in srednjih šolah.« Tako je v izjavi zapisal predstavnik sindikata dr. Marko Marinčič, sicer predavatelj na oddelku za klasično filologijo na ljubljanski Filozofski fakulteti. Za Marinčiča sicer naši viri trdijo, da je simpatizer Levice.

Zakaj je njegov poziv problematičen? Položaj na univerzah je namreč precej drugačen kot na osnovnih šola, saj učenci in dijaki v glavnem obiskujejo pouk v svojem okolju, na univerzi pa so ponavadi študenti iz vse Slovenije in tudi iz tujine.

Simona Kustec je v tretji vladi Janeza Janše ministrica za šolstvo. Foto: Demokracija.si

Naši viri tudi opozarjajo na nevzdržen položaj na ljubljanski Filozofski fakulteti, kjer večina študentov študira dvopredmetne študije, to pa prinese ogromno kombinacij in mešanja. »Kombiniranje različnih oblik dela in vsakotedensko čakanje na odločitve NIJZ si lahko privoščijo oddelki z nizkim številom študentom in profesorji z manj pedagoškimi obveznostmi, na večjih oddelkih bo to zelo zapleteno, saj so predavalnice po koronskih standardnih premajhne – v največjo na FF za 130 študentov lahko po koronskih predpisih vstopi 36 študentov,« trdijo naši viri iz FF.

S tem se seveda postavlja vprašanje, kaj želi visokošolski sindikat s svojim pozivom ministrici za izobraževanje, znanost in šport sploh doseči. Morda kaos? Nenavadno je namreč, da po eni strani zahteva izvedbo študija, kot smo jo vajeni iz časa pred korono, po drugi strani pa sindikat od Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport pričakuje jasne usmeritve glede izvedbe študija v živo.

Demokracija.si