fbpx

Tarča je farsa: Oddaja Razkrito obelodanila resnico okoli nakupa zaščitne opreme!

Oddaja Razkrito na Nova24TV (Foto: Nova24TV)

Na televiziji Nova24TV smo predvajali posebno oddajo Razkrito, v kateri smo predstavili nova dejstva o tako imenovani aferi o nabavi zaščitne opreme, v njej pa so sodelovali glavni akterji Zdravko Počivalšek, Matej Tonin, Jelka Godec in Marjan Podobnik. Povabili smo tudi Ivana Galeta, Marjana Šarca in Dejana Židana, a se za sodelovanje niso odločili. Počivalška veseli, da smo do 10. aprila uspeli napolnili skladišča, ki so bila ob prevzemu poslov s strani nove vlade prazna, poudaril pa je, da so bili dobavni roki prioriteta, a še vedno se je pri naročilih zaščitne opreme gledalo tudi na racionalnost. Ko so na blagovnih rezervah počepnili, je vlada vzpostavila še medresorsko skupino, je pojasnil Tonin, ki je razkril podrobnosti o tem, kako je v času vrhunca epidemije potekalo naročanje. Zdravstveni delavci zaradi pomanjkanja zaščitne opreme po besedah Jelke Godec na začetku jokali, prihajalo pa je tudi do solidarnosti med zdravstvenimi ustanovami, ki so si z zaščitno opremo pomagale med seboj. Podobnik je v oddaji Razkrito podrobno pojasnil svojo vlogo pri nabavi zaščitne opreme, česar mu na TV Slovenija niso pustili.

Na televiziji Nova24TV smo predvajali posebno oddajo Razkrito z voditeljem Luko Svetino, v kateri smo predstavili nova dejstva o tako imenovani aferi o nabavi zaščitne opreme. Poleg glavnih akterjev Zdravka Počivalška, Mateja Tonina, Jelke Godec in Marjana Podobnika smo v studio povabili tudi tako imenovanega žvižgača Ivana Galeta, ki pa je naše vabilo zavrnil s pojasnilom, da ima zaenkrat dovolj televizijskega nastopanja.

Poleg “žvižgača” Galeta sta vabilo v studio zavrnila tudi Šarec in Židan
Naše vabilo sta zavrnila tudi predsednik stranke LMŠ Marjan Šarec in predsednik Socialnih demokratov Dejan Židan, medtem, ko ustvarjalci oddaje Tarča na naše vabilo niso odgovorili. Žal nam je, da se niso odzvali, saj smo v oddaji obelodanili številne nove podatke, tako, da bi lahko besedo in priložnost za pojasnilo dobili vsi, ki so bili vključeni oziroma so se sami vključili v zgodbo o aferi o nabavah zaščitne opreme. Na spletnem portalu Nova24TV smo od samega začetka poskusov konstrukcije afere v zvezi z nabavami zaščitne opreme in medicinskih ventilatorjev razkrivali zamolčane podrobnosti, naša novinarska ekipa pa je v zvezi s tem pripravila tudi prispevek, ki si ga lahko ogledate na videoposnetku.

Prioriteta so bili dobavni roki, a še vedno se je gledalo tudi na racionalnost
“Govorimo o obdobju, ko lahko rečemo, da je vladal kaos,” je uvodoma poudaril Počivalšek. Slovenija se je po njegovih besedah naenkrat znašla v situaciji, s katero ne moremo primerjati nobenega drugega obdobja od njene osamosvojitve, od leta 1991 dalje. “Mi smo takrat kot vlada že naslednji dan, ko smo nastopili, torej 14. marca, na svoji drugi seji sprejeli odločitev, ki je nadgradila dve odločitvi prejšnje vlade iz 27. februarja, ko so bile sprejete odločitve, da se sprostijo blagovne rezerve in, da se nadomestijo šele do konca leta 2020 in pa, 11. marca, tudi prejšnja vlada, ko je sprejela odločitev za centralno nabavo zaščitnih sredstev s strani Ministrstva za zdravje,” je uvodoma opisal razmere, s kakršnimi se je soočila nova vlada. Poudaril je, da so se angažirali za to, da se začetno stanje, v katerem so bile zaloge prazne, te nadomestijo.

Na eni strani so bili zdravstveni delavci, ki so želeli imeti zaščitno opremo, pošiljali so jih v razmere, ki so bile nevarne za zdravje, na drugi strani pa so imeli opravka z enim okorelim sistemom, ki ni bil pripravljen sprejeti izziva, da je potrebno opraviti vse zadeve dosti hitreje, kot smo to počeli do takrat: “In to je na nek način pomenilo tudi obdobje, ko smo od vsakega, ki je lahko ponudil zaščitno opremo, bili to pripravljeni vzeti in z njim podpisati pogodbo ter plačati tudi višje cene. Vendar moram povedati, da smo od vsega začetka eni in drugi, se pravi na Zavodu, na ostalih ministrstvih in tudi pri nas gledali še vedno na racionalnost.”

V vsakem primeru pa so po Počivalškovih besedah delali na tem, da so pravočasno nabavili opremo. “To smo z delom tudi dokazali, saj smo v obdobju od 14. marca do 10. aprila, ko smo končno prišli do situacije, da smo skladišča zapolnili, zadovoljili vsaj najnujnejše potrebe zdravstvenih delavcev,” je poudaril Počivalšek.

Zdravko Počivalšek (Foto: Nova24TV)

Ko so na blagovnih rezervah počepnili, je vlada vzpostavila še medresorsko skupino
“Vse je mogoče, vse pa je odvisno od časa in od števila ljudi ki jih imaš na razpolago. Časa je bilo ekstremno malo, bili smo pod izjemnim pritiskom, da se zaščitna oprema potrebuje takoj, nenazadnje pa vsakdo ne more teh strokovnih stvari pregledovat. Tukaj je potrebno tudi posebno znanje, ali so certifikati zaščitne opreme ustrezni ali ne,” pa je o poteku nabave zaščitne opreme povedal Tonin. Po njegovih besedah očitno nekateri želijo izpostaviti, da je problem v tem, da so se pregledali samo nekateri maili, nekateri se pa niso in, da so se med njimi skrivale tudi boljše ponudbe in se je nekatere ponudnike preferiralo, ampak to so namišljene zgodbe. “Kakšna je bila realnost? Vlada Republike Slovenije je počela točno to, kar so delale druge zrele države. Ko je ugotovila, da so na blagovnih rezervah ljudje počepnili, ne samo to, da so bili strokovno šibko usposobljeni, da jih je bilo malo, nenazadnje je tudi direktor zbolel za COVID-19 in v tistem trenutku je vlada blagovnim rezervam poslala pomoč v obliki medresorske delovne skupine,” je bil jasen.

Ves čas se izpostavlja, da je bilo to samo Ministrstvo za obrambo, ampak v tej delovni skupini so bili po Toninovih besedah predstavniki različnih ministrstev, različnih tudi drugih institucij in ta delovna skupina je pregledovala maile, ki so prihajali s ponudbami in, da je nek mail dobil kljukico, je moralo to zgodbo pregledati veliko število ljudi: “Prvič je morala Civilna zaščita oceniti, da to opremo potrebujemo, drugič so morali zdravstveni eksperti pregledati, da je ta zadeva tehnično ustrezna in nenazadnje tudi varnostno preverjena.”

Pri tem procesu je sodelovalo toliko ljudi, da so bile zlorabe nemogoče. Šele, ko je bilo vse odkljukano, se je zadeva posredovala blagovnim rezervam, ki so sklenile posel. “Kakšni so bili pogoji, kako se je zadeva pregledovala? Trije kriteriji so bili: Čas, rok dobave in nujnost nekega izdelka, ki smo ga potrebovali.

-Čas: Tisti, ki je prej poslal mail, je bil prej obravnavan.

-Rok dobave: Če je nekdo sporočil, da lahko dobavi decembra, je bil normalno odložen na mizo in se je vzelo drugega.

-In tretja stvar: Katere stvari smo najbolj potrebovali? Zdravstvo je krvavo potrebovalo maske tipa 2, tiste s 95 odstotno zaščito.

Ta delovna skupina je pregledovala te maile. 83 na dan, lahko izračunate, koliko je to na uro in boste ugotovili, da gre za enormno količino časa,” pojasnjuje Tonin.

Danes se je Tonin pogovarjal s sodelavkami in sodelavci, ki so te stvari delali, in so zdaj “žalostni, razočarani, ker so delali po 16 ur na dan, delali so ob sobotah in nedeljah in danes se vse meče v isti koš, danes se vse na nek način kriminalizira, kdorkoli je delal dobro za domovino, se trudil in garal, je danes malodane označen za kriminalca, češ ‘če ste sodelovali pri teh stvareh, imate gotovo nekaj zraven’.” Zato Tonin poudarja, da se tukaj ne sme vseh metati v isti koš, da so v teh izrednih okoliščinah delali neverjetno stvar: “Poglejte samo končne rezultate. Končni rezultati pa so, da je Slovenija v primerjavi z drugimi državami ena najuspešnejših držav pri soočanju s koronavirusom, da smo zagotovili ustrezno količino zaščitne opreme za državo, skratka rezultati so zelo spodbudni, kar pa marsikoga moti, zato pa zdaj iščejo dlako v jajcu.”

Matej Tonin (Foto: Nova24TV)

Zdravstveni delavci zaradi pomanjkanja zaščitne opreme na začetku epidemije jokali
Kot je uvodoma pojasnila Jelka Godec, je prišla na Ministrstvo za zdravje v nedeljo, 15 marca, kot pomoč, ker je bilo mišljeno, da bo državna sekretarka: “Takrat je bilo ogromno mailov, klicev, predvsem klicev zdravstvenega osebja, da opreme ni. V domovih za starejše je bilo enako. Jaz se spomnim sestanka, ki ga je sklical premier 18. marca v Cankarjevem domu z zdravniki in s predstavniki domov starejših, ko so v bistvu iz Šmarja jokali. Dobesedno je gospa jokala, ker ni vedela kaj naj naredi, ni bilo opreme in težko je bilo. Verjamem obema ministroma in predsedniku vlade, da so skladišča prazna in, da se trudimo.” Največje presenečenje pa je bilo po njenih besedah to, da so predstavniki ostalih bolnišnic, Maribora, Celja in drugih rekli, da nekaj zaloge še imajo in bodo dali drugim: “Šlo je za čisto humanitarno medčloveško pomoč.”

Jelka Godec (Foto: Nova24TV)

Šarčeva vlada za zaščitno opremo namenila drobtinice, skladišča za seboj pustila prazna
V oddajo je bil sicer povabljen tudi minister za zdravje Šarčeve vlade Aleš Šabeder, ki pa ni mogel priti in je zato v uredništvo posredoval odgovor po elektronski pošti. Med drugim je pojasnil, da je bilo v proračuni Ministrstva za zdravje na voljo 50 tisoč evrov za zaščitno opremo, Ministrstvo za finance pa jim je 10. ali 11. marca, kot je Šabeder povedal po spominu, nakazalo 12,5 milijona evrov, ki so ostali neporabljeni. “50 tisoč evrov pomeni 50 tisoč kirurških mask. Se pravi drobtinica v strahovitih razmerah, ko smo bili za zahodno mejo priča italijanskemu scenariju, ko smo se morali čez noč organizirati za nabavo zaščitne opreme in tudi ventilatorjev za pomoč tistim, ki bi to rabili potem, ko se okužijo z virusom in v tej luči je potrebno še enkrat razumeti, da je bil narejen ogromen napor. Najprej izbora različnih ponudnikov in potem tudi realizacije teh pogodb do te mere, da smo lahko vsaj sproti zagotavljali zaščitna sredstva našim delavcem,” je Šabedrove navedbe komentiral Počivalšek.

“Na dan 16. marca, to je bil ponedeljek, ko smo prevzeli posle, če rečemo, da smo 14. vkorakali na ministrstva, 15. je bila nedelja in 16. ponedeljek. Zdaj pa si predstavljajte, imeli smo 93 tisoč kirurških mask, to je rdeči stolpec. Imeli smo 2 tisoč mask tipa 1 in tisoč mask tipa FFP2 in 3.500 mask tipa FFP3. To pomeni, da nismo imeli mask niti za en dan in to je treba zelo jasno povedati,” je stanje ob prevzemu poslov komentiral Tonin.

Edini artikel, ki je bil na razpolago v skladiščih za štiri dni, so bile po Toninovih besedah rokavice, ki se uporabljajo za zaščito: “Edino teh je bilo za štiri dni, ostalega pa niti za en dan. V tak kaos je padla naša vlada, številni pa se obnašajo, kot da smo imeli časa, da smo lahko stvari študirali, razmišljali ali bi morda maja, junija ali julija.”

“Še ena stvar je, ki se ne poudarja, vse države na svetu so imele težave, od Finske, Francije, Belgije, Kanade, Amerike, katerokoli državo naštejete, je imela težave, tudi mnogo večje države. Od tega, da so jim robo ukradli, do tega, da je prišla napačna kvaliteta, do tega da so jim druge države dobesedno zaplenile oziroma odkupile robo,” je glede tega navedel Tonin. Tega je bilo v tem divjem zahodu, ko so vse države tekmovale za to opremo, po njegovih besedah neverjetno veliko. “In jaz sem samo Bogu hvaležen, da nam je v teh težkih okoliščinah uspelo zagotoviti to, da smo v kratkem času zagotovili ustrezno opremo za celotno Slovenijo in je Slovenija ena najuspešnejših držav,” je jasen.

“Kakšni so bili pogovori med premierjem in ministrom ne vem, vsi pa ste slišali izjave Šarca takrat. Da tisti, ki opozarjamo na pandemijo, da se bliža Sloveniji, da paničarimo, da politiziramo. Šabeder je rekel zdravnikom, da je prav, da opozarjajo stvari, vendar naj ne pretiravajo. Vse to so bile izjave, ki so dale v javnost vedeti, da se bivša vlada s tem ni želela soočiti ali pa je zavestno zavajala, da so stvari na pravem mestu,” pa je bila do Šarca kritična Godčeva. Zato je tudi na Ministrstvu za zdravje začela nastajati tabela s ponudniki, ki so jo dobili in o kateri danes govori tudi gospod Gale, ki je bila tudi poslana na blagovne rezerve, da se pogleda. “Ampak, ko jo boste videli, ko jo bodo videli tisti, ki bodo preiskovali, je dobavni rok, začetek sukcesivno od konca aprila dalje,” je poudarila.

Voditelj Luka Svetina (Foto: Nova24TV)

Podobnik podrobno pojasnil svojo vlogo pri nabavi zaščitne opreme, česar mu na TV Slovenija niso pustili
Priložnost, da odgovori na očitke, da je lobiral za družbo Dobnik Trade, pa je v oddaji dobil tudi Podobnik, ki je uvodoma glede tega pojasnil: “Na začetku že povem, da sem dvignil besedo zelo močno sem dvignil glas parkrat v življenju tako, mislim pa, da nisem nikomur grozil. Če so to posneli, bo vidno. Bi pa na kratko predstavil, zakaj je šlo, ker so bili nekateri datumi že lepo predstavljeni. Mene je župan Slovenske Bistrice prosil, da imajo probleme v občini, imajo pa podjetje, ki ima dobre kontakte po svetu, ki lahko hitro dobi kakovostno opremo po ugodni ceni, če lahko posredujem, da bi čimprej ta oprema prišla do blagovnih rezerv in preko tega tudi do civilne zaščite in naprej do komunale in do občin in seveda vseh drugih. Jaz sem dejansko takoj kontakt vzpostavil, takoj sem poklical oziroma napisal sporočilo predsedniku vlade.”

Takoj je Podobnik dobil sporočilo, naj sporočim naprej na gospodarsko ministrstvo, tam je dobil odgovor, naj posredujem podatke na blagovne rezerve: “Direktor blagovnih rezerv je bil naš dolgoletni župan iz Velikih Lašč, sem ga poklical, so takoj vzpostavili kontakt s podjetjem Dobnik Trade in šli v pripravo pogodbe, naredili pogodbo, garantirali za ta posel in zadeva je bila na tem, da bi lahko 20. marca prišlo na blagovne rezerve prišlo milijon mask iz Turčije. Nekaj ur pred tem, do 18. marca ob 9. uri je bilo treba te maske dvignit v Turčiji. Prej je minister Tonin povedal, da 16. marca ni bilo v Sloveniji za več kot en dan nikakršne opreme. 18. marca ob 9. zjutraj je prenehala rezervacija, ki jo je imelo to podjetje v Turčiji in mene so iz podjetja klicali prvič, drugič, tretjič in tako naprej.”

“Poslušali smo po televiziji, nobenih mask nikjer, v Italiji umirajo, v Evropi drug drugemu jemljejo te stvari, bližal se je kataklizmični scenarij…” so ga zgroženi obvestili iz podjetja in takrat je prišlo do Podobnikovega klica. “Sem dvignil telefon in sem rekel, ste vi normalni, imate pogodbo, imate podpisano, zagarantirano, samo ta gumb pritisnite, ta podpis, tečejo zadnje ure in, če bi jaz nekaj ur prej morda dvignil ta glas, bi 20. marca imeli v Sloveniji milijon teh mask. Ker so sicer pospešili takrat, ampak nekaj ur prepozno, so se zadeve potem komplicirali, v Turčiji so to izgubili, ko izgubiš mesto, padeš nazaj na 250. mesto, potem v Indiji na Kitajskem, in so te maske prišle, kot številne druge, 16. aprila, po 49 centov na komad, kar je bilo ugodno, mislim, da celo najnižja cena,” pripoveduje.

Marjan Podobnik (Foto: Nova24TV)

Cilj poskusov konstruiranja raznih afer ni resnica, pač pa rušitev vlade, ki ji gre dobro
“Od samega začetka sem vedel, da gre tukaj za nameščeno stvar, ki je namenjena predvsem moji diskreditaciji. Res bi bil nor, da bi kakorkoli posredoval za podjetje svoje mame. Tako, kot je bil zastavljen postopek, bi moral najprej vplivati na Civilno zaščito, da bi rekli, da maske potrebujejo, potem bi moral vplivati na zdravnike, da bi rekli, da bi to tehnično potrdili, na koncu bi morali še varnostno potrditi…” pa je Tonin povedal o poskusu afere glede njegove mame in družbe Acron.

“Hvala Bogu je Ivan Gale pred slovensko javnostjo povedal, da s tem nimam nič, je pa to moji mami povzročilo gromozansko škodo. Bila je na bolniškem okrevanju vse od 21. decembra dalje, ko je imela prometno nesrečo in po vseh teh krivičnih obtožbah in napadih se je njeno zdravstveno stanje izrazito poslabševalo,” je pojasnil. Po njegovih besedah ima njegova mama tako še danes težave z nespečnostjo, poročila težko gleda: “Medijem sem zelo jasno povedal, če mislijo, da je kaj narobe, naj napadajo mene, mojo mamo pa naj pustijo pri miru.”

So se pa po njegovih besedah izrazito natančno pripravili, ker v nekem trenutku so imeli izreze iz Facebooka, iz poslovnih poročil, iz ne vem česa še vsega, enostavno so poskušali tukaj ustvariti neko zgodbo, ki je ni bilo: “Tukaj imate še nekatere primere, vsi ti primeri so bili namenjeni za diskreditacijo posameznih ministrov in na koncu tudi vlade.”

Tonin je nato zatrdil, da gre tej vladi dobro, da je ta vlada razdelila 3 milijarde denarja ljudem: “Številni upokojenci, študenti in drugi so v teh dneh dobili že prve pomoči iz tega protikoronapaketa. Gre nam primerjalno dobro z drugimi državami in mislim, da to opozicijo neznansko moti in zato potekajo ti napadi. Tudi danes sem govoril z Agencijo za nadzor javnih financ, ko smo vse te stvari razlagali, poglejte v zvezi z mojo mamo je vse pojasnil gospod Gale in bi se morala zadeva na tej točki ustavit. Ampak nekateri opozicijski poslanci to še kar gonijo in gonijo. In pri vseh preiskavah, ki jih napovedujejo ni cilj resnica, ampak je cilj rušenje te vlade.”

Oddaja Razkrito (Foto: Nova24TV)

Ponosni, da smo v Sloveniji zagnali lastno proizvodnjo zaščitne opreme
Za konec je Počivalšek spomnil še, da smo lahko ponosni na slovenske male proizvajalce, ki so se zelo hitro organizirali in že od začetka marca pričeli z neko proizvodnjo, s katero smo prišli do stanja, da smo sposobni v enem tednu proizvesti že en milijon mask. Kot je pojasni, so že sprejeli sklep, da za vzpostavitev resne domače proizvodnje namenijo milijon evrov. “Ne govorim tukaj samo o kirurških maskah, pač pa tudi o maskah tipa 2 in tipa 3. Nujno je, da smo na tem področju v nekem pomembnem deležu samooskrbni, da se nam ne zgodi več, da so maske dostopne na drugi strani sveta, pa do njih ne moremo,” je bil jasen.

“Z interpelacijo si ne belim glave, mislim, da se je gospod Šarec uštel pri timingu, tako kot se je že pri odločitvi za to, da je odstopil kot premier,” pa je komentiral vloženo interpelacijo. Kot pravi, bo z veseljem izkoristil to priložnost, da še enkrat predstavi situacijo, v kateri smo se znašli: “Sem eden od ministrov, ki sem bil zadolžen za izvršitev sklepa vlade, to sem naredil in sem skupaj s sodelavci ponosen, da smo v Sloveniji pandemijo preživeli na način, da je bilo čim manj posledic na zdravju naših zaposlenih in pa tudi tistih, ki so bili okuženi.”

“Seveda bo pa čas pokazal, kaj za tem tiči. Jaz verjamem, da bodo vsi dobronamerni spoznali, pregledali, kaj smo počeli in se na osnovi tega odločali”, je sklenil svoje besede.

Rok Krajnc