fbpx

Po Terškovem umiku kandidature se globoka država trudi na vse kriplje za ustavno sodnico nastaviti Katjo Šugman Stubbs, osebno prijateljico Mira Cerarja in eno redkih pravnic, ki je javno zagovarjala protiustavno obsodbo v primeru Patria!

Dr. Katja Šugman Stubbs (Foto: STA)

Komaj je prišla na dan novica o umiku kandidature za ustavnega sodnika s strani dr. Andraža Terška, že je v javnosti zaokrožilo ime morebitne nove kandidatke, dr. Katje Šugman Stubbs. Ta je več kot očitno favoritka globoke države, saj je bila dolga leta Bavconova desna roka, prav tako pa je tudi osebna prijateljica Mira Cerarja. Šugman Stubbsova je bila tudi ena redkih pravnic, ki je javno zagovarjala protiustavno sodbo v zadevi Patria, soglasno razveljavljeno s strani vseh takratnih ustavnih sodnikov.

V torek zvečer je kandidat za sodnika ustavnega sodišča dr. Andraž Teršek predsednika republike Boruta Pahorja obvestil, da umika soglasje k svojih kandidaturi. Ugotovil je namreč, da ne bo uspel zbrati zadostne podpore 46 poslancev, saj so mu podporo izrazili le v strankah LMŠ, SD in SNS. STA je še poročala, da opozicijska SDS kot kandidatko predlaga nekdanjo generalno pravobranilko na Evropskem sodišču Verico Trstenjak. Kljub temu pa se je v javnosti pojavilo še eno ime morebitne kandidatke za ustavno sodnico, to naj bi bila kar dr. Katja Šugman Stubbs, predstojnica katedre za mednarodno pravo na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Ta je bila sicer favoritka za mesto ustavne sodnice že leta 2016.

Katja Šugman Stubbs bi bila ustavna sodnica po meri globoke države
Za razliko od Terška, ki ni uspel prepričati SMC – verjetno prav zato, da bi ti lahko poskusili s Šugman Stubbsovo, bi si slednja uspela zagotoviti širšo podporo, zlasti med strankami globoke države. Glede na to, da je bila dolga leta desna roka Ljuba Bavcona, ustanovnega člana Kučanovega Foruma 21, ki je med drugim še v prejšnjem sistemu preganjal drugače misleče, predvsem profesorje, ki so dvomili v socializem. Kot strokovnjak po naročilu, specializiran za kazensko pravo, je imel prav gotovo veliko vlogo v totalitarnem sistemu nekdanje SFRJ, nato pa je v času spodletele tranzicije za Kučana pripravljal celo zakonodajo, pričakovano v prid udbomafiji. Šugman Stubbsova je vzbudila pozornost tudi kot domnevna avtorica prvostopenjske sodbe v zadevi Patria, kar pa je sicer sama javno zanikala. Glede na opisano bi bila zagotovo kandidatka po meri globoke države, tako da podpora SD ni vprašljiva.

Milan Kučan in Ljubo Bavcon (Foto: politikis.si)

Šugman Stubbsova je Cerarjeva osebna prijateljica
Prav gotovo pa jo bodo podprli v razpadajoči SMC Mira Cerarja. Slednji je s Šugman Stubbsovo tudi v zasebnem prijateljstvu, zaradi česar smo že leta 2016, ko jo je Cerar forsiral kot ustavno sodnico, poročali o njeni spornosti. Pred tem je sicer tedanja poslanka SMC in pravnica Jasna Murgel namenoma ali nenamenoma eksplicitno povedala, da ima stranka namen močno vplivati na sestavo ustavnega sodišča in si ga tako prikrojiti po svoji meri. Murglova sicer v teh dneh dviguje prah kot morebitna prihodnja varuhinja človekovih pravic.

J. Ž.