fbpx

Po Titovih stopinjah: Podmladek SD romantizira palestinske teroriste in za vse skupaj krivi Zahod

Damjan Zrim. (Foto: Posnetek zaslona-Socialni demokrati)

Generalni sekretar Mladega foruma Damjan Zrim je na spletni strani Socialnih demokratov objavil zapis z naslovom Palestina-vojna in mir. V naše uredništvo smo prejeli sporočila več študentov podiplomskega študija zgodovine, ki natančno razkrivajo vse “cvetke” Zrimovega besedila.

V objavi Damjana Zrima, generalnega sekretarja Mladega foruma, podmladka SD je nemogoče zgrešiti njegovo naklonjenost palestinskim militantnim ekstremistom, ki so v zadnjih desetletjih tako v Izraelu, kot tudi drugih državah po svetu izvajali krvave teroristične napade, pri katerih je bilo ubitih na stotine nedolžnih žrtev. Zrimov članek je poln zgodovinskih netočnosti, zavajanj in diskreditaciji Izraela.

Zrim je po pisanju diplomantov zgodovine predstavil naseljevanje judov na območje britanskega mandatnega ozemlja Palestine kot “kolonizacijo”, a to je poenostavljanje. Pri pojmu kolonizacija gre namreč za določeno območje, ki zajema napadanje, preganjanje, pobijanje in nasilno zasedanje ozemlja avtohtonega prebivalstva. V primeru judovskih migracij (Alij) v Palestini ni nikoli šlo za nasilno prodiranje judov v deželo in podjarmljenje arabskega prebivalstva. Zemljišče so takratni judovski imigranti kupili od arabskih veleposestnikov ali pa se naselili na odmaknjena ozemlja v nikogaršnji lasti. Vse to je bilo v skladom s tedanjim mednarodnim pravom in Baldurfsko deklaracijo.

Večina prebivalcev Izraela prišla iz Rusije in Severne Afrike

Naslednja cvetka, ki si je privoščil Zrim je v stavku, da “Palestince moramo na nek način razumeti, saj so branili svojo domovino pred prišleki z Evrope.” Večina prebivalcev Izraela nima evropskega porekla. Večina današnjih Izraelcev je potomcev priseljencev iz držav nekdanje Sovjetske zveze, pa tudi iz večinsko muslimanskih držav Bližnjega vzhoda in Severne Afrike. Prav iz tega območja so pregnali na milijone judov, ki so tam živeli že stoletja.

Nemški Deutsche Welle je eden redkih svetovnih medijev, ki je zapisal, da je Hamas teroristična organizacija. (Foto: Posnetek zaslona-DW)

Poznavalci zgodovine Bližnjega vzhoda so opozorili še na eno Zrimovo cvetko. Problematiziral je odločitev skupščine OZN iz leta 1947. Zapisal je, da ustanovitev Izraela ni prinesla popolne demokratične države, ampak so ustanovili etnocentrično nacionalno državo, in da so Palestinci, kot prebivalci Izraela ostali brez pravic. Mladi zgodovinarji se na to odzivajo z besedami, da so vse moderne države, nacionalne države od t. i. pomladi narodov leta 1848. Že takrat so se vzpostavljale zahteve narodov po etnocentrični nacionalni državi. Koncept nacionalne države nima nobene veze z demokracijo, res pa je, da danes na svetu obstajajo demokratične nacionalne države in nedemokratične nacionalen države. Izrael je nacionalna država, je pa tudi (po vseh mednarodnih indeksih demokratičnosti) demokratična nacionalna država. Po merilih Democracy Index je Izrael tretja najbolj demokratičnih držav v celotni Aziji.
Romantiziranje terorističnih akcij palestinskih skrajnežev

Vsak z malce boljšim zgodovinskim spominom ve, da so ob ustanovitvi Izraela v Palestino vkorakale vojaške sile članic Arabske lige. Zrim napiše, da z namenom zaščite palestinskega ljudstva. A gre za še eno dolgoletno zgodovinsko laž, saj so arabske države hotele le prigrabiti čim več ozemlja Izraela. Ne smemo pozabiti, da ne Egipt ne Jordanija nista dopustila, da bi Palestinci na njunem ozemlju oblikovali svojo državo.

Zrim nadalje romantizira palestinski odpor izraelski okupaciji. Tudi to trditev študentje zgodovine ovržejo. Ne samo, da so palestinski teroristi izvajali oborožene napade na izraelske civiliste, zaradi česar je umrlo skoraj 300 državljanov Izraela, temveč so pobili več sto Palestincev. Umrli so le zato, ker naj bi kolaborirali z Izraelom.

Zrim ob koncu obtoži še zahodne države, ki z molkom dovoljujejo, da se izvaja nasilje Izraela nad Palestinci. Spet ni omenil nasilja, ki ga Palestinci doživljajo v tako rekoč vseh arabskih državah, kjer živijo. Mladi politik Socialnih demokratov ni povedal, da ekstremistične palestinske skupine neselektivno obstreljujejo izraelsko civilno prebivalstvo z raketami. Ob tem pa še z besedico ni omenil Rusije, Indije, Japonske, Kitajske, Južne Koreje, ki glede tega dolgoletnega spora na Bližnjem vzhodu niso pretirano glasne.

Luka Perš