fbpx

Po Velenju se govori: Pokojni župan Kontič iz vrst SD za zdravljenje v tujini porabil milijon evrov

Pokojni župan občine Velenje Bojan Kontič. (Foto: STA)

Po Velenju se govori, da naj bi pokojni župan občine Velenje Bojan Kontič za zdravljenje hude bolezni na tujih klinikah porabil kar milijon evrov. Poleg Kontiča so se na najboljših klinikah v tujini zdravili tudi Milan Kučan in nekdanji predsednik države Danilo Türk, sicer levičarji, ki se zavzemajo za javno zdravstvo.

V zelo kratkem času je neozdravljiva bolezen, rak trebušne slinavke, pokopala dva vplivna predstavnika stranke Socialnih demokratov – vplivneža starejše generacije, tako imenovanih “old boysev” Janeza Kocijančiča in predstavnika šaleškega lobija Bojana Kontiča. Toda, če se je Kocijančič po pripovedovanju virov ob diagnozi sprijaznil, da se ne bo zdravil, saj bi si tako le podaljšal nekaj mesecev življenja, pa je bilo pri Kontiču drugače.

Kot smo izvedeli, se v krogih okoli nekdanjega župana Kontiča govori, da je ta imel močno voljo do življenja, saj se je ta zdravil v najboljših klinikah v tujini, šlo naj bi za Švico. Toda nadstandardno zdravljenje v zdravstvenih ustanovah v tujini zavarovanje ne krije in stane ogromno denarja, ki si ga povprečen državljan ne more privoščiti.

Neozdravljiva bolezen je v kratkem času vzela življenji dveh vplivnih predstavnikov stranke SD. (Foto: STA)

Toda za dolgoletnega politika iz vrst SD to očitno ni predstavljalo problema. Izvedeli smo namreč, da naj bi nekdanji poslanec in dolgoletni župan “Titovega” Velenja porabil okoli milijon evrov denarja za zdravljenje težke bolezni. Mimogrede, Kontič je veljal za enega najvplivnejših lobistov pri projektu TEŠ6 in je bil v državnem zboru tudi glavni protagonist tega najdražjega in najbolj spornega državnega projekta v zgodovini samostojne Slovenije.

Poleg Kontiča so se na najboljših klinikah v tujini zdravili tudi Milan Kučan in nekdanji predsednik države Danilo Türk, sicer levičarji, ki se zavzemajo za javno zdravstvo. Toda praksa kaže, ko pride do zdravstvenih zapletov, ti raje posežejo po učinkovitejšem zasebnem zdravstvu, “rajo” pa prepuščajo umirati v čakalnih vrstah neučinkovitega slovenskega zdravstvenega sistema.

Občina Velenje zanika navedbe:
Pokojni župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič se ni zdravil v tujini, ampak doma in v Bolnišnici Slovenj Gradec. Vaše navedbe so neresnične in napačne. Vsak verodostojen medij bi tovrstno informacijo pred objavo preveril. Obsojamo tovrstna dejanja, saj ne temeljijo na odgovornem in strokovnem novinarskem delu in ne upoštevajo etičnih in moralnih načel.

Sara Kovač