fbpx

Kako je Pirc Musarjeva zlorabila šolarčke za samopromocijo in nato poskušala skriti sledi

Predsedniška kandidatka Nataša Pirc Musar je osnovnošolce zlorabila za samopromocijo. Po objavi na Siolu je fotografijo umaknila s svojega Facebook profila. (Foto: FB)

Kandidatka za predsednico republike Nataša Pirc Musar je v torek obiskala brežiško gimnazijo, kjer se je srečala tudi z vodstvom šole ter odpravila v razred, da bi pozdravila dijake. Zakonodaja daje jasno vedeti, da predvolilni shodi niso dopustni v prostorih javnih zavodov. Zadeva spominja na podobno zlorabo iz leta 2018, ko se je ljubljanski šerif Zoran Janković fotografiral skupaj s šolarčki v rutkah tik pred lokalnimi volitvami. Podobne burke pa je zganjal že Josip Broz Tito s svojimi pionirčki. 

Srečanje z dijaki je bilo naključno, ob odprtih vratih enega od razredov. Pri obisku ni šlo za predvolilni shod, saj se uradna kampanja sploh še ni začela,” se je na očitke o zlorabi dijakov in inštitucije za namene politične promocije odzvala Nataša Pirc Musar. 4. člen Zakona o volilni in referendumski kampanji je jasen: “Predvolilni shodi niso dovoljeni v prostorih državnih organov, prostorih samoupravne lokalne skupnosti, javnih zavodov in drugih oseb javnega prava ter v prostorih verske skupnosti, razen kadar je verska skupnost organizator referendumske kampanje,” poroča Siol. 

Volilne kampanje ni dovoljeno financirati s proračunskimi sredstvi ter sredstvi gospodarskih družb, v katere je vložen javni kapital v višini več kot 25 odstotkov, in gospodarskih družb, ki so v njihovi večinski lasti, razen s sredstvi, ki jih v skladu z zakonom, ki ureja politične stranke, iz proračuna dobijo politične stranke.” Pirc Musarjeva se je ob tem še branila, da so si Gimnazijo Brežice ogledali v sklopu nekaterih drugih znamenitosti, gimnazija kot takšna pa je bila v ogled vključena zaradi svoje zgodovinske vrednosti, saj je bila zgrajena kot cerkev in samostan.

Zokijevi in Titovi pionirčki (Foto: Fb)

Kot je še pojasnila, naj bi bilo srečanje z dijaki povsem naključno, ker so bila vrata enega od razredov slučajno odprta. Prav tako naj ne bi šlo za predvolilni shod, ker se kampanja uradno sploh še ni začela. V Brežicah se je sicer mudila v sklopu zbiranja podpisov podpore. Je pa za tovrstne primere zagrožena globa. Tretji odstavek 37. člena Zakona o volilni in referendumski kampanji pravi: “Z globo od 2.000 do 4.000 evrov se kaznuje verska skupnost, javni zavod ali druga oseba javnega prava, ki ravna v nasprotju s 4. členom tega zakona.” Spomnimo: podobno potezo si je leta 2018 že privoščil ljubljanski šerif Zoran Janković. Tik pred volitvami se je fotografiral s šolarčki z rumenimi rutkami. Otroke pa je za samopromocijo zlorabljal že Josip Broz Tito.

Domen Mezeg