Pobalinska poteza opozicije: Minirali so celo ustavno obtožbo, ki so jo vložili sami in cel kup pomembnih rešitev za ljudi

Foto: STA

Absurd na kvadrat. Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič je glasoval proti dnevnemu redu redne seje, ki jo vodi. In s tem preprečil obravnavo vrste pomembnih rešitev za ljudi, pa tudi ustavne obtožbe, ki jo je vložila opozicija,” je komentiral predsednik vlade Janez Janša in dodal še ključnik #butale. Očitno je opozicija ugotovila, da argumenti iz ustavne obtožbe nimajo teže in je zato glasovala proti dnevnemu redu – da do obravnave sploh ne bi prišlo. 

Poslanke in poslanci na začetku majske seje niso potrdili predlaganega dnevnega reda redne seje Državnega zbora. Ob 84 navzočih poslancih je za dnevni red glasovalo 42 poslancev in proti 42, poroča STA. Predsednik DZ Igor Zorčič je tako sejo DZ zaključil, še preden se je začela. Na dnevnem redu današnjega dela redne seje je sicer bilo odločanje, ali bo DZ zahteval mnenje predsednika republike Boruta Pahorja na temo predloga ustavne obtožbe predsednika vlade Janeza Janše. Za nadaljevanje seje je bilo predvideno odgovarjanje premierja in ministrov na poslanska vprašanja. V nadaljevanju tedna naj bi DZ odločal o predlogu ustavne obtožbe predsednika vlade Janše ter predlogu za razrešitev predsednika DZ Zorčiča.

Ustavni pravnik in nekdanji direktor službe za zakonodajo DZ dr. Janez Pogorelec je na Twitterju komentiral: “To je to, kar se bo zdaj dogajalo. Če ga ne zamenjamo in zamenjamo ga lahko le z neformalno “zaupnico” se pravi z jasno izjavo, da gremo, če nimamo večine na volitve, bodo samo še težave. Če pa bo vsem jasno, da je dilema podpora ali volitve, bo celo Zorčič podprl lastno razrešitev.” Da je absurd, da Zorčič glasuje proti dnevnemu redu seje, ki jo je sklical, je v izjavi za medije v DZ ocenil tudi vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec. Kot je dejal, takšnega zapleta ne pomni, pa je že dolgo v parlamentu. Glasov imajo sicer dovolj, vendar pa takšnega zapleta niso pričakovali, je dodal. Spomnil je, da je bila ključna točka seje ustavna obtožba. “Da glasujejo proti svoji točki, je zame nerazumljivo. Očitno se bojijo glasovanja o predsedniku DZ,” je pripomnil. Tudi glasovanje o razrešitvi Zorčiča je bilo namreč na dnevnem redu seje. Krivec je ocenil, da takšno spreminjanje delovnega procesa v DZ ni primerno.

Poslanec NSi Černigoj: Želi opozicija pomagati ali nagajati ljudem?
Poslanec NSi Andrej Černigoj je zapisal, da se to začne dogajati, ko opozicija ugotovi, da argumenti iz ustavne obtožbe nimajo teže – takrat glasujejo proti dnevnemu redu, da do obravnave sploh ne bi prišlo. Žal pa je na tej seji tudi NSi zakon za dvig nadomestila za izgubljeni dohodek staršev otrok s posebnimi potrebami. In na predlog koalicije (SMC, SDS in NSi) zakon o planinskih poteh. “Najdaljša seja v DZ, odkar smo prevzeli vodenje države, je zaradi opozicije odpovedana!?!? Sprašujem se, ali je to za njih prenaporno? Želijo nagajati namesto pomagati ljudem? Predsednik DZ proti dnevnemu redu seje DZ,” je še komentiral na Facebooku.

Foto: Facebook

Za predlagani dnevni red so sicer glasovali poslanci DeSUS, SNS in koalicije z izjemo dveh odsotnih poslancev SDS in enega odsotnega poslanca SMC, proti pa so bili poslanke in poslanci preostalih opozicijskih poslanskih skupin z izjemo enega odsotnega poslanca SD. Odsotna sta bila tudi poslanca narodnih skupnosti.

Zaradi nesprejetja dnevnega reda majske seje DZ ne bo, ker ni bilo dovolj glasov. To ne pomeni, da seje o ustavni obtožbi ne bo. Nasprotno, zahteva za sklic je bila že vložena. Seja o UO bo,” pa je napovedal predsednik stranke LMŠ, Marjan Šarec. Resnično butale.

Sara Bertoncelj