fbpx

Počivalšek o poskusih izključitve SMC-ja: Stranke KUL-a niso center, liberalizem vidijo samo v trdni koaliciji z Levico

Zdravko Počivalšek, predsednik Stranke modernega centra. Foto: STA.

Zdravko Počivalšek, predsednik stranke SMC in podpredsednik vlade, je v intervjuju za levičarski časopis Večer zagotovil, da bodo prihodnje volitve redne, čeprav se je strinjal, da obstaja tudi manjša možnost predčasnih volitev. Ni skrivnost, da najmanjši koalicijski stranki volitve ta hip ne ustrezajo, ker so v fazi prestrukturiranja, združevanja, povezovanja in oblikovanja koalicije za volitve. Po njegovih besedah bo sicer najprej treba uspešno zaključiti predsedovanje Svetu Evropske unije.

“Če se izrazim v športnem žargonu, igramo zadnjih deset minut mandata, potem pa je še kak sodnikov podaljšek. Jaz mislim, da sodnik ne bo predčasno odpiskal konca te tekme, najprej moramo zaključiti predsedovanje Svetu EU,” je Počivalšek o možnostih predčasnih volitev dejal za Večerovo sobotno prilogo.

Spomnimo. SMC bo imela 4. decembra kongres, na katerem se bodo zgodile tri pomembne zadeve. Preimenovali se bodo v stranko, ki bo pokrivala sredinski liberalni center. “To bomo poskušali povedati tudi z novim imenom stranke,” je pojasnil Počivalšek, novega imena pa vendarle ni želel razkriti.

Kot drugo pomembno zadevo je izpostavil združevanje. Počivalšek verjame, da bodo pogovore o tem uspešno zaključili s stranko GAS Alojza Kovšce. Razdelali bodo tudi predvolilno povezovanje z nekaterimi strankami in posamezniki. “Imamo že relativno dogovorjene zadeve s stranko Zeleni Slovenije, z listo Bojana Šrota v Celju in še vsaj z dvema županoma, ki sta izrazila interes, da bosta pristopila k temu. Pogovarjamo se tudi z dvema zunajparlamentarnima strankama in še z nekaj župani,” je pojasnil.

Zdravko Počivalšek (Foto: STA)

Nato sledi javna diskusija z gibanjem Povežimo Slovenijo. “Ampak to je tretji korak, o katerem bo odločala celotna skupina, torej nova stranka in tisti, ki bodo imeli z njo podpisan dogovor,” je dejal. Počivalšek je med drugimi še dejal, da država zaradi širjenja okužb s koronavirusom ne bo več zapirala gospodarstva, ker si tega ni mogoče več privoščiti. Pri tem sta enakega mnenja s premierom Janezom Janšo.

Glede predloga stranke SAB za izključitev SMC iz evropske politične skupine Alde je Počivalšek dejal, da se veseli razprave z Alde, da bo lahko, kot pravi, z argumenti dokazal odločitve stranke in pojasnil, da je SMC stranka centra, ki zna sodelovati z različnimi strankami in delovati kot branik pred odkloni in povezovalno.

“Druge slovenske stranke iz Alde pač niso center, one vidijo liberalizem samo v trdni koaliciji z Levico,” je poudaril. Po njegovem je legitimno vprašanje, kakšni liberalci so tisti, ki so podpisali sporazum z nekom, ki ima v programu nacionalizacijo premoženja. Vse liberalne in gospodarsko usmerjene člane SD, SAB in LMŠ je ob tem pozval, da se pridružijo novemu liberalnemu centru, ki nastaja v okviru SMC.

T. F.