fbpx

Počivalšek: Postopek izbire evropskih delegiranih tožilcev naj se ponovi, da se izognemo vsakršnemu dvomu in se premaknemo iz mrtve točke!

Minister za gospodarstvo in predsednik SMC Zdravko Počivalšek. (Foto: STA)

Z Ministrstva za pravosodje so sporočili, da je odstopila ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič iz vrst SMC. Razloga za to predstavlja vladna razveljavitev postopka izbire dveh delegiranih evropskih tožilcev do katere je prišlo, ker obstaja dvom o korektnosti postopka njihove izbire ali o morebitni kontaminiranosti kandidatov. “Vlada ima vso pristojnost, da postopek izbire evropskih delegiranih tožilcev izpelje tako, da se izognemo vsakemu dvomu v njegovo korektnost in da se ponovljen postopek izpelje transparentno,” pojasnjuje minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je v svojem nedavnem odzivu pojasnil, da gre pri imenovanju evropskih delegiranih tožilcev za preveč pomembno zadevo, zato ne sme biti niti sence dvoma o korektnosti postopka njihove izbire ali o morebitni kontaminiranosti kandidatov. Iz tega razloga so po besedah Počivalška odločili, da se postopek izbire ponovi. “Nov poziv pa pomeni premik z mrtve točke, na kateri se nahajamo,” poudarja minister.

Počivalšek: Prisoten je bil izjemen medijski pritisk
“Ugotavljanje, ali sta bili predlagani imeni izbrani v skladu z zakonom, je sicer potekalo pod izjemnim medijskim pritiskom. Že mesece pred rokom, ki je bil določen za pošiljanje predloga Evropskemu javnemu tožilstvu, so se k izvajanju tega pritiska pridružili tudi nekateri posamezniki z evropske ravni. In to navkljub dejstvu, da Slovenija ni edina država, ki svojega predloga še ni podala, a se drugih pri tem ni omenjalo,” je še pojasnil Počivalšek.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek. (Foto: STA)

Ministrica Kozlovičeva pa na drugi strani meni, da naj bi bil sklep o neseznanitvi z imenovanjem evropskih delegiranih tožilcev strokovno neutemeljen. “Kot sem že večkrat poudarila, je bil postopek s strani ministrstva za pravosodje izpeljan zakonito, skladno z nacionalno zakonodajo in uredbo Sveta EU. Res je, da je v sistem Evropskega javnega tožilstva vključenih le 22 držav članic, a menim, da ta institut okrepljenega sodelovanja predstavlja več Evrope in je pomembna priložnost za boj proti korupciji in dejanjem na škodo sredstev Evropske unije,” je navedla po poročanju STA in dodala, da spoštovanje veljavne zakonodaje in njenih postopkov zagotavlja pravno varnost in s tem tudi pravno državo, za kar se je vedno in se bo zavzemala.

Nina Žoher