Počivalšek, Tonin in Fortejeva v Tarči povsem zasenčili praznega Erjavca

Tarča, 14.1.2021 (Foto: Zajem zaslona)

V včerajšnji Tarči smo dobili dve različni sliki kot prispodobi “forme” vlade in opozicije. Na eni strani je v prvem delu oddaje, sam, nastopil Karl Erjavec, čigar nastop je bil retorična in vsebinska “šlamastika”, na drugi pa so izjemno odločno, informativno, jasno in razločno nastopili trije predstavniki vlade, Zdravko Počivalšek, Matej Tonin in Alenka Forte.

Če ste si do včeraj zastavljali vprašanje, za kakšno alternativo gre v primeru KUL – a, če je njihov predlagani mandatar Karl Erjavec, ste v včerajšnji Tarči dobili veliko odgovorov. Erjavec je, najsi bo to zaradi strahu ali zaradi česa druga, v Tarči želel nastopiti sam in se ni želel z nikomer soočiti, še v takšnih okoliščinah pa je tudi manj retorično pozornim bilo jasno, da to ne vsebinsko ne retorično ni nivo trenutnega predsednika vlade ali nasploh ministrov te vlade.

Povsem nejasno je, zakaj bi nacionalna televizija ugodila željam nekoga, ki ni bil izvoljen na volitvah, zdaj pa želi vložiti nezaupnico vladi, da se do vložitve nezaupnice ne rabi z nikomer soočiti. V takšnih okoliščinah je Erjavec želel povsem izven konteksta vprašanj, ki mu jih je zastavljala voditeljica Erika Žnidaršič, “natrositi čim več lažnih novic” o Janezu Janši in trenutni vladi. Na vprašanja, na katera pa bi moral odgovarjati, je odgovarjal vsebinsko prazno, s polno puhlicami in še z zoprnim ponavljanjem enih in istih negativno hiperboličnih predikatov kot npr. “brutalno”, ko je opisoval delo vlade.

Karl Erjavec v Tarči (Foto: Zajem zaslona)

Tako je tudi Edvard Kadič na Twitterju zapisal, da “takih puhlic, kot jih Erjavec govori, pa že dolgo ne. Edina zanimiva stvar je lepa frizura voditeljice, ostalo pa … jaz, jaz, jaz in 7x/min ponovitev besed brutalno, norost in diktatura. Prazno.“.

Ukrepi so se prilagajali kapacitetam zdravstva
Njegov nastop je bil tako slab, da o njem res ne gre več izgubljati besed. Na drugi strani pa so v drugem delu oddaje nastopili trije predstavniki vlade, Zdravko Počivalšek, Matej Tonin in Alenka Forte, ki so v primerjavi z Erjavcem naravnost blesteli. Na vsa vprašanja voditeljice Erike so imeli jasne, razločne, nedvoumne odgovore brez ovinkarjenja, najbolj pomembno pa je, da so vsi njihovi odgovori bili v skladu z dvema osnovnima principoma: sledenjem kapacitet slovenskega zdravstva in posluhu do tega, kako slovenska družba diha. S pomočjo teh dveh principov so razložljive prav vse nejasnosti okrog ukrepov, vprašanja voditeljice pa so na koncu res izpadla drobnjakarska.

Zdravko Počivalšek v Tarči (Foto: Zajem zaslona)

Ključen del oddaje je bil, ko je Matej Tonin razložil, da je vodilo te vlade ves čas bilo kapaciteta slovenskega zdravstva, koliko jih je lahko hospitaliziranih, koliko jih lahko dobi kisik, in tako naprej, pri čemer je dodal, da so zdravstveni delavci nenehno opozarjali, da so na robu zmogljivosti. Voditeljica Erika ga je tukaj skušala loviti na besede, češ, da ni bilo vedno tako, da so vmes bila določena bizarna, kratkotrajna odpiranja, na kar je Tonin suvereno odvrnil, da je tukaj šlo le za posluh za psihologijo in določene vsakdanje potrebe ljudi, ki so tarnali, da ne morejo kupiti nekaterih osnovnih potrebščin.

Matej Tonin v Tarči (Foto: Zajem zaslona)

Karl Erjavec je v prvem delu oddaje voditeljici na vprašanje, kdo je klical koga, on Počivalška ali obratno, skušal prodati, da je od nekoga slišal, da si Počivalšek želi pogovora z njim, da bi s tem zakril, da ga je klical on, Počivalšek pa je v nadaljevanju na isto vprašanje bil kratek in jasen: “Erjavec je klical mene!” Minister Počivalšek še je izpostavil, da v sosednji Avstriji nameravajo, preden se bodo otroci vrnili v šole, testirati vse otroke, pri nas pa je problem že, ko želimo testirati osebje, da ne omenjamo problemov, ki smo jih imeli v začetku s tem, da osebje nosi maske. Počivalškov zaključek je bil, da smo tukaj kot družba zelo slabo odigrali.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte je bila tista, ki je prva izpostavila drobnjakarstvo v prispevku novinarjev Tarče, ki ga je zlahka razorožila s tem ko je povedala, da Slovenija dela enake ali zelo podobne ukrepe kot povsod po Evropi, zato vladi v tej smeri ne gre ničesar očitati, da pa je to, zakaj so pri nas isti ukrepi manj učinkoviti kot kje drugje – neko drugo vprašanje. Opozicija bi seveda odgovorila, da “slaba komunikacija vlade”, medtem ko nas večina ve, da levji delež krivde nosijo osrednji mediji in leva politika, s svojim vehementnim spodkopavanjem vlade in njenih ukrepov. Oddajo si v celoti lahko ogledate tukaj.

Alenka Forte v Tarči (Foto: Zajem zaslona)

 

Aleš Ernecl