fbpx

Pod nivojem: RTV Slovenija predstavlja Aleksandro Pivec kot podgano? Čakamo odgovore!

Aleksandra Pivec in nutrija, vodna podgana. (Foto: STA, posnetek zaslona Twitter, RTV Slovenija)

Novinarja RTV Slovenija Metka Majer in Rok Šuligoj sta v svojem prispevku o Aleksandri Pivec, v katerem sta predstavila odziv poslanca Desusa Jurija Lepa in odgovor predsednika sveta stranke Tomaža Gantarja, da se bo na svetu Desus glasovalo o sedanji predsednici Pivčevi, kot enega izmed kadrov umestila podgano.  “Odurno! Izpod kritike,” se je jezno na ta kader odzvala žrtev medijskega umora v režiji slovenske nacionalne televizije ter urednica spletnega medija DOSJE, nekdanja dolgoletna novinarka RTV Slovenija Mojca Vočko. Kot smo ugotovili, gre za nutrijo, ki spada v vrsto vodnih podgan. Kaj so želeli s tem kadrom sporočiti iz nacionalne televizije svojim gledalcem?

Novinarsko vprašanje smo že dopoldne poslali obema glavnima akterja prispevka, novinarjema Metki Majer in Roku Šuligoju, a odgovora do sedaj še nista uspela napisati, zato morate zaenkrat sami presoditi, ali gre le za napako ali pa sta hotela novinarja sporočiti, da Pivčevo enačita s škodljivimi glodalci. Lahko pa zapišemo, da je vsaj tak kader, kot se je pojavil v prispevku, popolnoma neprimeren za raven nacionalnega medija. Upamo, da bosta oba novinarja odgovorila na vprašanje ter predstavila svoj vidik zgodbe. Odgovore službe s stikov z javnostjo RTV Slovenija smo prejeli 14. avgusta 2020. Njihov si lahko ogledate spodaj pod člankom.

Nutrije povzročajo veliko škodo na kmetijskih površinah in škodujejo ekosistemom, habitamom in domorodnim vrstam
Eden izmed uporabnikov je ugotovil, da omenjena žival spada v vrsto nutrije, torej med vodne podgane. O tej živalski vrsti so v preteklosti poročali tudi v Petanovem Dnevniku. V članku z naslovom  Prepoved hranjenja živali na javnih površinah: Nutrije – Če jih ljudje hranijo, jih je čedalje več iz dne 17. avgusta 2015 je avtor/ica KG  zapisal/a, da nutrije še ne predstavljajo grožnje, bi pa lahko tudi prenašale tudi bolezni.

Svoje mnenje o nutrijah je podal Srečko Žerjav, takratni direktor strokovne službe Lovske zveze Slovenije. Med drugim je dejal, da nutrija spada med invazivne tujerodne vrste. Nutrije niso nevarne za človeka, so pa velike povzročiteljice škode biotski raznovrstnosti, kot  so ekosistemi, habitati in domorodnim vrstam. Bivajo predvsem na rečnih bregovih, ki niso betonirani. To jim omogoča, da lahko vanje kopljejo rove. S tem pa povzročajo erozijo rečnih brežin. Med drugim zaradi svoje rastlinojedosti povzročijo veliko škodo na kmetijskih površinah, so v letu 2015 zapisali v Dnevniku. Očitno je, da gre za škodljivce. Glede na napade s strani mainstream medijev na ministrico Pivčevo se torej vse manj zdi, da je šlo zgolj za lapsus.

Aleksandra Pivec je žrtev umazane igre dominantnih medijev
V preteklih dneh so režiserji iz ozadja poskusili najprej z napadom v režiji Uroša Slaka in afere podjetja Vinakras. Afera pa ni imela učinka, razen da so uničevali odlično ime podjetja. Sile in ozadja so aktivirali novinarsko primadono RTV Slovenija Eugenija Carl. Le-ta je senzancionalistično poročala, da so stroške v hotelu v vrednosti 400 evrov za nastanitev Pivčeve plačali na izolski občini.

Vendar, ne pozabimo na pravo afero, ki smo jo razkrili prav na Nova24tv: partnerica Alija Žerdina, sodnica Tadeja Jelovšek, ki je devetnajstkrat spala zastonj na stroške hotela Bernandin v predsedniškem apartmaju, več o tem si lahko preberete TUKAJ.

Pivčeva je tudi večkrat priznala, da se je odnos od vstopa v Janševo vlado iz strani osrednjih medijev drastično spremenil. To je bilo dokazano tudi v tej aferi.

Luka Perš