fbpx

Podaljšana roka Gregorja Golobiča Roman Jakič znova obračunava z mediji

Roman Jakič

Politični kameleon, ki je zamenjal že najmanj štiri stranke, trenutno pa ga najdemo v SAB, je zopet obračunal z medijem. Tokrat si je Roman Jakič za tarčo izbral Siol.net in njegovega odgovornega urednika Petra Jančiča, saj mu očitno ni bilo povšeči, da je Jančič zapisal resnico o protestnikih, pa tudi o dvojnih standardih slovenskega državnega tožilstva in sodstva. Če njim pozivi k uboju Janše niso sovražni govor, državljani po drugi strani točno vemo, da so vzkliki, da je treba Janšo ubiti in o Smrti janšizmu, spodbujanje sovraštva, nasilja in nestrpnosti. 

Odgovorni urednik Siol.net Peter Jančič je napisal komentar, v katerem ugotavlja, da so podpise za odstop vlade začeli zbirati kolesarski protestniki, s tem pa poskušajo doseči, da bi Janez Janša ravnal kot Alenka Bratušek, Miro Cerar in Marjan Šarec, ki so zadnja leta že vrgli puške v koruzo. Vendar pa kolesarski protestniki pozabljajo, da o tem ne odločajo ne podpisi ne protestniki. O tem, kdo bo vladal, že 30 let namreč odločamo na volitvah. Jančič se je v nadaljevanju razpisal o dvojnih merilih, kako pozivi na protestih, da je treba takoj ubiti opozicijskega voditelja Janšo, za državne tožilce niso spodbujanje sovraštva, nasilja in nestrpnosti, ki ga ustava in zakon prepovedujeta. Po drugi strani pa ljudje točno vemo, da so vzkliki, da je treba Janšo ubiti in o Smrti janšizmu, prav to – spodbujanje sovraštva, nasilja in nestrpnosti.

Na Jančičev komentar se je odzval politični kameleon Roman Jakič, ki je zamenjal že najmanj štiri stranke, in na Twitterju zapisal: “Kako počasi ‘ubiti’ spodoben medij …”, s čimer je nekdanji obrambni minister iz vrst Stranke Alenke Bratušek očitno ciljal na novega odgovornega urednika Siol.net, češ da ubija omenjeni spletni portal in njegovo “spodobnost”. Zanimivo, kako je Jakič po propadli politični karieri postal strokovnjak za ubijanje medijev. S pobijanjem in onemogočanjem političnih nasprotnikov iz ozadja in z ulico so to počeli v času fašizma in socializma, je sicer v omejeni kolumni že strnil Jančič, očitno pa želi Jakič “boj z ulice” nad to vlado prenesti tudi na določene medije, ki ne pišejo trenutni opoziciji povšeči. Prav tako je zanimivo, da je strokovnjak za spodobnost, saj ima na grbi več afer, med drugim mu grozi večletna zaporna kazen zaradi domnevne vpletenosti v afero Stožice.

Roman Jakič in Zoran Janković. (Foto: STA)

Omenjeni politični kameleon je sicer v preteklosti že obračunaval z mediji, po vzoru njegove šefice Alenke Bratušek, ki je kazensko ovadila fotografa Janija Božiča, ki je v državnem zboru fotografiral in kasneje objavil posnetek SMS-sporočila Bratuškove, ki ji ga kar pred izvolitvijo za mandatarko poslal nekdanji direktor svetovalne hiše McKinsey Peter Kraljič. Natančneje, Kraljič je Bratuškovi poslal čestitko ob izvolitvi 20 minut prej, preden so bili znani rezultati o izvolitvi! Tudi Jakič se je lotil obračunavanja z mediji takoj, ko je bil imenovan za obrambnega ministra, je pisal Reporter. Omenjeni medij je namreč objavili fotografijo elektronske pošte, ki jo je Jakiču poslal Klemen Grošelj, takrat uslužbenec urada za intelektualno lastnino, danes pa poslanec v Evropskem parlamentu iz LMŠ. Pred tem je bil vodja kabineta nekdanje gospodarske ministrice Darje Radić, podpredsednice stranke Zares, torej človek iz kroga Gregorja Golobiča.

Klemen Grošelj (Foto: STA)

Kot so zapisali v Reporterju, je Grošelj Jakiču v pismu svetoval, katere kadrovske poteze naj naredi po prihodu na ministrstvo; med drugim tudi, naj imenuje Mojco Ferjančič Podbregar, ženo nekdanjega prvega človeka Sove in LDS Iztoka Podbregarja, za generalno sekretarko ministrstva, ki jo je nato vlada Alenke Bratušek tudi dejansko imenovala. Poleg tega mu je predlagal čimprejšnjo zamenjavo načelnika generalštaba Dobrana Božiča ter kako bi “s premišljenimi kadrovskimi potezami prevzeli nadzor nad obveščevalno službo in predvsem dogajanjem v njej”.

Na Jakičev komentar se je že odzval urednik Jančič, ki ugotavlja, da “politiku LDS, Zares in SAB, ki je uspešno z državnimi tožilci na sodišču preganjal medij zaradi posega v zasebnost, ker so objavili pismo, ki ga je pozabil na mizi, koga vse mora zamenjati na obrambnem ministrstvu in obveščevalni službi, ni všeč komentar”.

Jakičev neumesten komentar je pritegnil pozornost tudi Nenada Glücksa, novinarja Reporterja, ki ga je povprašal, kako kaj kazenska zadeva Stožice, “fiktiven najem parkirišč kot podlaga za kopanje stomilijonske bančne luknje, pa te stvari…”. In Jakičev komentar? Nekdanji LDS-ovec, ZARES-ovec, mestni svetnik pri Listi Zorana Jankovića, poslanec Pozitivne Slovenije in zdaj SAB-ovec je novinarja že po nekaj sekundah blokiral!

https://twitter.com/NenadGlucks/status/1264670731608240132

Ob tem je predvsem zanimivo, kako se poklicanega za diskreditacijo določenih medijev počuti prav Roman Jakič, ki ima za seboj dolgo vrsto afer. Poleg že omenjenih nikakor ne gre spregledati niti, da mu je nekdanja ministrica Angelika Mlinar iz kvote SAB priskrbela svetovalno pogodbo za dobrih 24 tisoč evrov z vladno službo za razvoj in kohezijsko politiko, in sicer tik pred padcem Šarčeve vlade, ko je ta opravljala le še tekoče posle. Marca je Jakiča sicer čakalo tudi sojenje v zadevi Stožice. Zoper Jakiča v tej zadevi teče sodni postopek že sedem let, očitno pa ga je Mlinarjeva vseeno prepoznala kot dobrega svetovalca in mu namenila pogodbo pri oblikovanju razvojnih politik v višini 24.397,56 evrov z DDV.

Roman Jakič zaenkrat še slavi, a vprašanje je, kakšna bo končna razsodba na sodišču v zadevi Stožice. (Foto: FB Romana Jakiča)

Kot zapisano Jakiča čaka sojenje v zadevi Stožice, obtožnica njemu in še osmim soobtoženim očita več kaznivih dejanj, tudi zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, goljufijo na škodo EU, preslepitev pri pridobitvi posojila ali ugodnosti in ponareditev ali uničenje poslovnih listin, je pisal Siol.net. Jakič, ki je bil v času storitve domnevnega kaznivega dejanja direktor Zavoda Tivoli, kamor ga je po poročanju postavil Zoran Janković, sicer vsakršno krivdo zanika.

Barbara Majdič