Podatki Nata kažejo, da je Slovenija med državami, ki za kolektivno obrambo namenjajo najmanjši delež BDP!

Slovenska vojska in Andreja Katič. Foto: STA

Medtem ko se Slovenska vojska sooča s kadrovsko podhranjenostjo, slabim socialnim položajem vojakov, razpadajočimi škornji in uniformami, zastarelo opremo in nezadostno oceno pripravljenosti vojske za delovanje v vojni, pa Slovenija še vedno ne namenja zadostne količine denarja za obrambo v zvezi Nato. Na problematiko prenizkega financiranja je v okviru današnjega vrha Nato v Bruslju opozoril ameriški predsednik Donald Trump. 

Članice zveze Nato so se zavezale, da bodo do leta 2024 poskrbele za to, da se za obrambo nameni dva odstotka bruto domačega proizvoda in okrepi obrambo, poroča STA. Slovenija spada med države, ki za obrambo glede na BDP namenijo najmanj. Na podlagi ocen je naša država leta 2017  za obrambo namenila 0,98 odstotka BDP, leta 2018 pa bodo ta sredstva znašala 1,01 odstotka BDP.

Največ namenjajo Združene države Amerike
Med državami članicami, ki bodo letos namenile največ denarja za obrambo, so poleg ZDA (3,50 odstotka) še Grčija (2,27), Estonija (2,14), Velika Britanija (2,10) in Latvija (2,00). Glede na to, da bodo leta 2018 za obrambo manj denarja namenile le države Luksemburg (0,55), Belgija (0,93) in Španija (0,93), je jasno, da je napočil čas, da Slovenija prične z uresničevanjem zavez v vojaško-politični organizaciji za sodelovanje na področju obrambe. Pomen varnosti je enormen, še posebej dandanes, ko nas konstantno ogrožajo asimetrične grožnje in terorizem.

Vir: STA

Mahnič: Četudi se nominalno znesek sredstev povečuje, se odstotek BDP zmanjšuje
Na seji odbora za obrambo so februarja letos več ur razpravljali o stanju v vojski, predvsem o kadrovski podhranjenosti, primernosti opreme in višini plač pa tudi o odgovornosti in menjavi na položaju načelnika generalštaba. Poslanec SDS Žan Mahnič je kot predsednik odbora izpostavil, da kljub gospodarski rasti vlada ni namenila zadosti sredstev, ob tem pa opozoril, da četudi se nominalno znesek sredstev povečuje, se odstotek BDP zmanjšuje.

Katičeva zaslužna za katastrofalno stanje
Glede na to, da je tudi predsednik republike Borut Pahor izrazil prepričanje, da naša država “potrebuje dobro oboroženo, dobro pripravljeno in operativno Slovensko vojsko, ki je sposobna brezhibno sodelovati v mednarodnih misijah po svetu, sodelovati v zavezništvu Nato in zagotoviti vojaško obrambo domovine”, se človek vpraša, kdaj bo temu tako, glede na to, da obrambni resor pod vodstvom SD vedno bolj tone. Andreja Katič je vsekakor zaslužna, da je stanje Slovenske vojske v katastrofalnem stanju.

Ne le da se je izkazalo, da so slovenski vojaki nagi in bosi – kot smo poročali septembra 2016, so ostali celo brez streliva. Mahnič je tedaj  na odboru za obrambo povedal, da je “pomanjkanje streliva za jurišno puško dokaz, da vlada vojsko pelje naravnost v prepad. Kljub temu, da že več mesecev zvonijo vsi alarmi, streznitve ni”. V glavi ministrice Katičeve pa se ni prižgal noben rdeč alarm, saj je na zaskrbljujoče očitke o razorožitvi SV odgovorila, da je ministrstvo v preteklosti redkeje nabavilo strelivo – v letih 2008, 2010 in 2014.

Ko varnosti ni, nimamo ničesar. Žalostno pa je, da se tega zavedamo šele, ko se znajdemo v velikih škripcih. Napočil je čas, da poskrbimo za varnost svojih državljanov, in to tako, da poskrbimo za obstoj lastne vojske z dodatnim financiranjem, prav tako pa je nujna finančna injekcija za Nato – ta namreč predstavlja garancijo za varnost v nemirnem svetu, v katerem trenutno živimo.

H. M.