Podatki Nata kažejo, da je Slovenija med državami, ki za kolektivno obrambo namenjajo najmanjši delež BDP!

Slovenska vojska in Andreja Katič. Foto: STA

Medtem ko se Slovenska vojska sooča s kadrovsko podhranjenostjo, slabim socialnim položajem vojakov, razpadajočimi škornji in uniformami, zastarelo opremo in nezadostno oceno pripravljenosti vojske za delovanje v vojni, pa Slovenija še vedno ne namenja zadostne količine denarja za obrambo v zvezi Nato. Na problematiko prenizkega financiranja je v okviru današnjega vrha Nato v Bruslju opozoril ameriški predsednik Donald Trump. 

Članice zveze Nato so se zavezale, da bodo do leta 2024 poskrbele za to, da se za obrambo nameni dva odstotka bruto domačega proizvoda in okrepi obrambo, poroča STA. Slovenija spada med države, ki za obrambo glede na BDP namenijo najmanj. Na podlagi ocen je naša država leta 2017  za obrambo namenila 0,98 odstotka BDP, leta 2018 pa bodo ta sredstva znašala 1,01 odstotka BDP.

Največ namenjajo Združene države Amerike
Med državami članicami, ki bodo letos namenile največ denarja za obrambo, so poleg ZDA (3,50 odstotka) še Grčija (2,27), Estonija (2,14), Velika Britanija (2,10) in Latvija (2,00). Glede na to, da bodo leta 2018 za obrambo manj denarja namenile le države Luksemburg (0,55), Belgija (0,93) in Španija (0,93), je jasno, da je napočil čas, da Slovenija prične z uresničevanjem zavez v vojaško-politični organizaciji za sodelovanje na področju obrambe. Pomen varnosti je enormen, še posebej dandanes, ko nas konstantno ogrožajo asimetrične grožnje in terorizem.

Vir: STA

Mahnič: Četudi se nominalno znesek sredstev povečuje, se odstotek BDP zmanjšuje
Na seji odbora za obrambo so februarja letos več ur razpravljali o stanju v vojski, predvsem o kadrovski podhranjenosti, primernosti opreme in višini plač pa tudi o odgovornosti in menjavi na položaju načelnika generalštaba. Poslanec SDS Žan Mahnič je kot predsednik odbora izpostavil, da kljub gospodarski rasti vlada ni namenila zadosti sredstev, ob tem pa opozoril, da četudi se nominalno znesek sredstev povečuje, se odstotek BDP zmanjšuje.

Katičeva zaslužna za katastrofalno stanje
Glede na to, da je tudi predsednik republike Borut Pahor izrazil prepričanje, da naša država “potrebuje dobro oboroženo, dobro pripravljeno in operativno Slovensko vojsko, ki je sposobna brezhibno sodelovati v mednarodnih misijah po svetu, sodelovati v zavezništvu Nato in zagotoviti vojaško obrambo domovine”, se človek vpraša, kdaj bo temu tako, glede na to, da obrambni resor pod vodstvom SD vedno bolj tone. Andreja Katič je vsekakor zaslužna, da je stanje Slovenske vojske v katastrofalnem stanju.

Ne le da se je izkazalo, da so slovenski vojaki nagi in bosi – kot smo poročali septembra 2016, so ostali celo brez streliva. Mahnič je tedaj  na odboru za obrambo povedal, da je “pomanjkanje streliva za jurišno puško dokaz, da vlada vojsko pelje naravnost v prepad. Kljub temu, da že več mesecev zvonijo vsi alarmi, streznitve ni”. V glavi ministrice Katičeve pa se ni prižgal noben rdeč alarm, saj je na zaskrbljujoče očitke o razorožitvi SV odgovorila, da je ministrstvo v preteklosti redkeje nabavilo strelivo – v letih 2008, 2010 in 2014.

Ko varnosti ni, nimamo ničesar. Žalostno pa je, da se tega zavedamo šele, ko se znajdemo v velikih škripcih. Napočil je čas, da poskrbimo za varnost svojih državljanov, in to tako, da poskrbimo za obstoj lastne vojske z dodatnim financiranjem, prav tako pa je nujna finančna injekcija za Nato – ta namreč predstavlja garancijo za varnost v nemirnem svetu, v katerem trenutno živimo.

H. M.

 • Burek Burecki

  Ta teroristicna organizacija je cisti nateg. Samo odzira sredstva z katerimi bi lahko dobro poskrbeli za nase vojake…

  • Krtača 20

   To že skoz govorim. Natu tud centa ne več pa bo več kot dovolj za vojsko.

  • xtc

   Ja samo JNA uniforme jim damo ane gnida balkanska srbska?

 • rabbit

  Poglejte tale posnetek. Kolinda si je takoj priborila prostor ob Trumpu našega Mirčija niko ne jebe. Smeji se sam sebi pa kakšnega idiota ste izvolili.https://www.youtube.com/watch?v=VIVZK2q7NMk

  • jovan jovan

   Hrvati drago plačujejo ameriško orožje. Nič ne gre iz Kolindinega žepa.

   • rabbit

    Ne mi to plačujemo , arbitraža gre v njihovo korist, vsi se postavljajo na Hrvaško stran mi smo pa zadnji šupak.

    • jovan jovan

     Mi plačujemo lastno neumnost. Seveda ZDA bolj podpirajo Hrvaško. Predvsem zaradi nakupa orožja. Briga Trupa za arbitražo.

     • slosin

      jovane, izgleda, da tebe pa boli đoko za slovenijo..

     • jovan jovan

      Kaj pa je to- “đoko”?

 • xtc

  Levake nagnat z vlade zmanjšat JS privatizirati vse in nato bo šlo lažje.

  • jovan jovan

   Ti teče tudi delovna doba ali te plačajo po vsaki bedariji, ki jo napišeš?! Visiš na tem portalu kot drek v greznici. Get life!

 • Zaskrbljen

  A ste vi kmetje cist znorel?? Okupatorja naj se dodatno financiramo? Ven iz nata, ne pa visje prispevke.

  • stajerc5

   Diagnoza: Sifilis v tretji stopnji! Mozgane lahko uporabis se samo z jajcko!

   • Zaskrbljen

    Ah ja, odgovor vreden trenutkov pisanja.

 • jovan jovan

  Vsak cent, porabljen za nakup orožja in vojaške opreme je stran vržen denar. Seveda je pritisk ZDA ogromen, da bi kupovali njihovo orožje in podpirali ameriško industrijo.

  • stajerc5

   Cisto cudno mislis. Jaz te lahko tudi z Walterjem poknem, pa ne bo USA nic zasluzil, nje!?

   • jovan jovan

    Ti še svoje ta stare ne moreš več “poknit”. Jo drugi “poknajo”! Cunja!

    • stajerc5

     Da bos videl rdece zvezde, te lahko tudi z Zbrojevko, po zelji.

     • jovan jovan

      Bejž no!? A tako pogumen si, ko si anonimen?! Driska primitivna.

     • joza joza13

      Pezde primitivno…

    • joza joza13

     Tebi je tvoja spizdila, ker imaš revše med nogami… pička komunistična…

  • joza joza13

   Ti bi seveda raje videl, da bi mi financirali srbsko vojsko, kaj? Smo jo financirali dolga leta in vse jebene srbske budale in budalaštine znotraj JLA. Takrat se nisi oglašal, da preveč namenjamo za vojsko… pička ena…

   • jovan jovan

    Koga si ti financiral,revše?! Saj še za svečko zamašek zbiraš! Kako le so te spustili na prostost!?

    • joza joza13

     Revše imaš ti med nogami… pička ena…

 • montyamp

  Politkomisarska šribarca ministrica za obrambo , hahaha……………………
  To je možno samo tam kjer so na oblasti ultraidioti .
  Je pa na seznamu strokovnjakov rojenih v znamenju kozoroga .
  Kućan Milan , Zoran Janković ,Gregor Golobič , Janez Zemljarić, Branko Masleša, Zvonko Fišer,Anton Rop , Matjaž Han , Franc Trček ,Svetlana Makarović , Al Capone, Drago Kos,Mao Zedong,Tit Turnšek , Andreja Katić , Kim Džong Un , Elena Ceaucescu , Hermann-Wilhelm Göring , Spomenka Hribar , Violeta Tomić , Violeta Bulc , Tjaša Andrée Prosenc , Igor Zorčič , Bizilj Ljerka , Iztok Podbregar , …………. Kocjanćić , Miklavćić , Isajlović , so tudi že kandidati za preimenovanje v hijene .
  Ko pridejo na oblast ljudje , bo pa Slovenija zacvetela .

 • Franjo

  dokler nato deluje samo v korist amerike, ne rabimo dajat nič za to

 • Osti jarej

  …..kaj pa imamo od nata

 • Kristijan Sušnik

  Ven iz NATO,nameniti 2% BDP za obrambo,vloklicati vojaški rok za 3 mesece saj ko nismo v NATO nas lahko katerakoli država napade.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!