Podgoršek: “S t. i. košarico hrane je vlada razvrednotila vrednost kvalitetne domače pridelane hrane”

Datum:

“S temi koraki, ki jih zdaj izvaja aktualna vlada in uprizarja lov na čarovnice v verigi preskrbe s hrano, pa gre za korake nazaj,” je na okrogli mizi, ki je potekala v organizaciji Občinskega odbora SDS Radeče in Foruma za kmetijstvo in podeželje poudaril nekdanji kmetijski minister dr. Jožem Podgoršek. Opozoril je, da aktualna vlada s svojim delom dela “veliko škodo”, medtem ko je evropski poslanec zatrdil, da morajo biti slovenski kmetje enakopraven in pomemben sogovornik pri oblikovanju skupne kmetijske politike, kar je nasprotje od tega, kar trenutno počne Golobova vlada, ki slovenskega kmeta s svojimi ukrepi zanemarja.

V Radečah je v organizaciji Občinskega odbora SDS Radeče in Foruma za kmetijstvo in podeželje potekala okrogla miza o aktualni kmetijski politiki. Gostje so bili predsednik Foruma za kmetijstvo in podeželje in nekdanji kmetijski minister dr. Jože Podgoršek, evropski poslanec dr. Milan Zver in Peter Mlakar, dr. vet. med.

Po škodi, ki jo je utrpelo slovensko kmetijstvo zaradi nepredvidljivih in katastrofalnih razmer, se vlada slovenskemu kmetu ni posvetila dovolj. Ne le to, “s t. i. košarico hrane je vlada razvrednotila vrednost kvalitetne domače pridelane hrane in truda za promocijo slovenskih izdelkov, ki ga je Slovenija vlagala toliko let. Sloveniji se s tem dela velika škoda,” je bil jasen dr. Podgoršek, ki meni, da Slovenija potrebuje kupce slovenske hrane, in da vlada s trenutnimi ukrepi “uprizarja lov na čarovnice, v verigi preskrbe s hrano pa tre za korake nazaj“. Po njegovih besedah bi Slovenija lahko drugače in boljše pristopila do reševanja problematike kmetijstva, pri čemer kritizira obdavčenje del OMD plačil kot del transferja, kritičen pa je tudi do predloga zakona o zaščiti živali, ki uvaja pooblaščene prijavitelje, s tem pa razvrednoti delo veterinarjev, ki so za svoj poklic trdo delali več let.

Foto: SDS

Evropski poslanec dr. Milan Zver je na okrogli mizi poudaril, da je bilo veliko škode kmetijstvu storjene predvsem zaradi nekdanjega podpredsednika Evropske komisije Timmermansa, ki je skušal popolnoma spremeniti razvoj kmetijstva, in to z uredbami in direktivami v njegovo škodo. Izpostavil je, da se znižuje tudi finančna podpora kmetom in kmetijstvu, hkrati pa se mu zdi zaskrbljujoče, da si predsednik vlade domišlja, da lahko ljudem ukazuje, kakšno hrano naj uživamo: “To, kaj naj jemo, ali pa, da se naj odpovemo mesu, bi nam lahko svetoval zdravnik, dietetik, ne pa predsednik vlade,” je poudaril poslanec.

Foto: SDS

Slovenski kmetje morate biti enakopraven in pomemben sogovornik pri oblikovanju skupne kmetijske politike
Spomnil je, da je tudi nedavno sprejeti zakon o obnovi narave napad evropskih birokratov na podeželje in kmetijstvo, ki bo po njegovih besedah vodil v manjšo proizvodnjo hrane v Evropski uniji in Sloveniji, tveganje za še večjo ogroženost prehrambene varnosti v Afriki in blokiranje ključnih infrastrukturnih projektov za podnebni prehod. Ponovno je poudaril, da brez kmetov ni hrane, in opozoril na vedno višjo stopnjo birokracije in administracije, ki dodatno zavezuje roke kmetom. Po besedah evropskega poslanca je bila “velika stvar”, da so kmetje na protestu v Ljubljani opozorili, “da ste še vedno tu in da igrate pomembno vlogo v slovenski prehrambeni industriji in gospodarstvu.”Slovenski kmetje morate biti enakopraven in pomemben sogovornik pri oblikovanju skupne kmetijske politike,” je še povedal Zver.

Kmečki punt (Foto: STA)

Izvajanje bio-varnostnih ukrepov je nujno
Na omizju so se dotaknili tudi afriške prašičje gripe, pri čemer je Podgoršek opozoril na to, da bolezen na kmetiji, kjer se ukvarjajo s prašičerejo, pomeni konec te dejavnosti, saj je treba usmrtiti vse prašiče. Bolezen se na naših tleh sicer še ni pojavila, a če bi se, bi to pomenilo resno grožnjo prašičereji. Gost okrogle mize Peter Mlakar je dejal, da je pri tej bolezni treba povedati, da gre za nevaren virus, ki se izredno hitro prenaša. Mlakar je pojasnil, da proti virusu cepiva ni, kar je največji problem, zato je opozoril na nujnost izvajanja bio-varnostnih ukrepov.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Prisila v času svobode

V času vladavine "svobode" tako rekoč ne mine teden,...

[Video] V libijski oddaji navdušeni nad tem kako Palestinci rojevajo otroke, da bi jih lahko žrtvovali

V Evropi smo priča demografskemu vojskovanju in zavojevanju, saj...

Elita nam sporoča: Znižali vam bomo standard!

"V prihodnosti bomo morali začeti živeti drugače, imeti manj,"...