Podjetje Uradni list v državni lasti – kako je afera naključno odkrila kosmati rog pošasti v temni sobi!

Uradni list (Foto: STA)

Ko je izbruhnila afera v zvezi s pritiski za imenovanje neuspešno recikliranega evroposlanca Šoltesa na mesto direktorja v državnem podjetju Uradni list so se mnogi pričeli spraševati, zakaj sploh država potrebuje takšno podjetje v svoji lasti. Analitik Iršič je za Nova24TV pojasnil, da bi lahko dejavnost tega podjetja prenesli na ministrstva, kjer bi se pri omejenih resursih hitro izkazalo, da bi delo lahko opravili že zaposleni, če pa bi dejavnost prepustili trgu, pa bi se gotovo našla podjetja, ki bi dejavnost opravila za desetino cene, ki jo računa Uradni list. Ta sicer prejme okoli 2,5 milijona prihodkov, od tega pa se skoraj ves denar nameni za storitve in za plače. Uradni list je tudi odličen primer, ki dokazuje, da je smiselnost samega obstoja podjetij v državni lasti prav v tem, da tja lahko parkirajo odslužene politike, velika škoda pa se povzroča podjetjem, kot sta Petrol in Telekom Slovenije, kjer že dolgo časa lomastijo politični kadri.

Ob izbruhu afere v zvezi s pritiski za imenovanje neuspešno recikliranega ekosocialističnega evroposlanca dr. Igorja Šoltesa na mesto direktorja Uradnega lista, kjer si je obetal med 5 in 6 tisoč evri plače bruto se mnogi sprašujejo, zakaj ima država sploh v lasti podjetje, kot je Uradni list. Za komentar smo prosili političnega analitika Mitjo Iršiča, ki pojasnjuje, da je to, da se v državnem gospodarstvu politično kadruje tako očitno, da se ljudje običajno kar namuzajo, ki jim izvoljeni predstavniki govorijo o “najboljših in najprimernejših kandidatih z ustreznimi izkušnjami in znanji.”

Državne družbe obstajajo samo zato, da se v njih zaposli odvečni politični kader
Po Iršičevih besedah gre za globlje vprašanje vzdrževanja državnih družb, ki obstajajo samo zato, da se v njih zaposli odvečni politični kader, ki ga ni bilo mogoče potisniti neposredno v kak resor. Uradni list RS na prostem trgu ne bi obstajal v takšni podobi, kot je danes, za fantomske “storitve” namreč zapravi kar milijon evrov, preostanek gre za plače zaposlenim, praktično ves promet pa ustvari z naročili države, se pravi da gre za enega od neštetih lijakov javnega denarja, ki se prefinjeno sifonira v žepe “naših.”

Vse naloge Uradnega lista bi po vsej verjetnosti lahko opravili zaposleni na ministrstvih, še bolje bi bilo dejavnost povsem prepustiti trgu
Glede predloga, da bi se del nalog Uradnega lista prenesel na katero izmed ministrstev, na primer Ministrstvo za javno upravo je Iršič povedal, da če bi ga prevzelo kakšno pristojno ministrstvo bi bil na omejenih proračunskih plečih resorja in kar hitro bi se ugotovilo, da bi lahko vse naloge pretipkovanja in digitalizacije zakonov in uredb zmogli v svoj delovni okvir inkorporirati že obstoječi zaposleni na ministrstvu, saj gre za dejavnost, ki ne potrebuje ravno doktorjev znanosti: “Če pa bi država zakon o uradnem listu povsem nadomestila in storitev prepustila trgu, bi se brez dvoma našlo cel kup podjetij, ki bi takšno dejavnosti opravili za desetino te cene, seveda ob zagotovljeni kakovosti in podatkovni integriteti, saj se zdi 2,5 milijona evrov iz naslova proračunskih porabnikov absurdno visoka številka za dejavnosti katerega jedro je pretipkovanje že narejenega teksta in osnovna IT podpora.”

Prav primer vmešavanja politike v Uradni list je razkril smisel obstoja državnih podjetij
Ob tem Iršič meni tudi, da primer vmešavanja politike v “zombi gospodarske državne družbe kot Uradni List RS je razkril zakaj te sploh obstajajo in hkrati naredil še eno veliko reklamo za privatizacijo vsega kar je še sploh ostalo v rokah države.” Vedno znova in znova nas po njegovih besedah oblastniki spomnijo, da je država, hkrati pa državno kontrolirano gospodarstvo za njih vojni plen, ki so si ga izborili z volitvami: “Nekaj kar jim pripada.”

Mitja Iršič (Foto: Nova24TV)

Po velikih državnih podjetjih, ki poslujejo na trgu, lomastijo politično nastavljeni kadri
Še večja škoda se po Iršičevih besedah dogaja v velikih gospodarskih družbah, ki za razliko od Uradnega lista poslujejo na trgu. Primeri takšnih podjetij so Telekom Slovenije, Petrol, in donedavnega tudi Gorenje, kjer politično nastavljeni kadri že desetletja lomastijo. Podjetja so bila nekdaj znana kot nacionalni šampioni, zaradi politike pa se potiskajo v obskurnost: “Šoltes bi bil v Uradni list ‘parkiran’, nadzorniki in uprave velikih državno vodenih gospodarskih družb pa so tam z zelo specifičnimi nameni izogibanja privatizaciji, sponzoriranja medijev in hobi projektov agentov globoke države. Če smo v aferi Šoltes prvič neposredno izvedeli za ‘brutalni’ telefonski pogovor, pa je naivno pričakovati, da je ob vsakem imenovanju koga v razvejano strukturo družb pod nadzorom SDH (kot tudi v SDH sam) odločevalci ne prejmejo točno takšnega klica, s točno takšno vsebino.” Tokrat smo po njegovem naključno dregnili v en kosmati rog pošasti v temni sobi, za katero vsi vemo da obstaja in da bi jo temeljita privatizacija ubila.

Foto: STA

Rok Krajnc

 • Franc Šink

  V slovenijo ima polno sob, kjer prebivajo kosmate pošasti.

  • rrrrr

   Ja, pa tudi te pošasti niso več take kot včasih. Brijejo si noge, oblačijo tangice in počepajo na pisoarjih in pred volitvami lepijo svoje podobe po WC jih…

 • Kučko pod pručko

  Če bodo levakarji še nekaj časa na oblasti, bo Uradni list postal multinacionalna družba, ki jo bo vodil eden od najzvestejših Kučanovih ritoliznikov!!!

 • samsara

  Na vrhovnega naredbodajalca küćana, Šarčevega kreatorja, instalatetrja, operaterja in gospodarja, pa nekako kar pozabljate, ob vsem tem dogajanju zadnjih dni.
  ON, dosmrtni državni selektor, odloča kaj bo in kaj ne bo, pa kdo bo kje in kdo ne.
  Vse ostalo so rdeči cvileči, repkajoči cucki, pasemske reje udbolinije, katere vzrejna knjiga seže 3/4 stoletja nazaj, ki se nagonsko drenjajo in prerivajo okrog seskov.
  küćostan press & tekovine press

 • Olga101

  Bojo spet začeli izdajati tajni Uradni list?

  • rrrrr

   Mladina, Delo in Hanzi niso tajni. Zaenkrat !

  • pupa

   Zakaj pa ne, tudi na ta način je možno odpreti na novo nekaj “službic” za potrebe kadrovanja globoke države.

 • est

  V tej ljubi Sloveniji mora zapihati močan veter, ali celo orkan, da pomete razne direktorate in podobne “prodajalce megle” iz proračuna.

  • Slovenec

   Ja, pa tudi Slovenci potrebujemo močno brco.

   • mona lisa

    Ja da se zbudimo.

 • Dragan Krstič

  Ni kaj. Šarec je iz te afere spet izšel kot zmagovalec. Bebasti Slovenci mu bodo še bolj zaupali in ga slavili kot najpoštenjakarja ki dela red v državi. Spet bo povečal prednost pred SDS v popularnosti. Ne bo problema za novo službo za Braneta Kralja. Ne bo se vrnil v vrtec kot hišnik. A se odpira kakšno veleposlaniško mesto v tujini?

 • ludvig

  ..podjetje Uradni list bi po zahtevnosti poslovanja ( posredovanje gradiva v tiskarno) lahko vodile 2 sposobne tajnice….

 • Silos

  Spet možno samo v Sloveniji – predsednik vlade odstavi samega Kralja!

 • RATATA

  Podjetja v državni lasti nimajo dobičkov, saj se nastavljeno vodstvo potrudi pridobit račune za “storitve” in druge “stroške”, da denar dobijo pravi, res “naši”.

 • Imperial Commando

  Kje so spet vsi levi debilčki? Morajo biti spet tiho, ker je sodstvo Jurčku JankoviĆu dalo 95 % popusta??

 • xtc

  Podjetje uradni list je treba ukiniti-za njegov tisk in distribucijo ps najti najcenejšega ponudnika, vse predloge in zakone ter člene pa se itaq uredi na ministerstvu in zadeva na CD romu ali USB kjučku grte samo v tisk in distribucijo.
  Ravno zato je privatizacija vsega nujna.

 • antimur

  Kako je zdaj s tem, ali je prav, da je Prijovićeva obelodanila kučanistično izsiljevanje, ali vam je bolj pomembno, ali je ta urad potreben ali ne. To je v dani situaciji povsem nepomembno, o tem bi lahko pametovali že leta pred tem. Tako ne bomo nikdar prišli iz te greznice, če bodo razni pametnjakoviči in gobcači, ki so bili pred tem povsem tiho, ali je institut uradnega lista potreben ali ne, gobcali takrat, ko je od njega prišlo nekaj pametnega, imam občutek, da so kot NSi, usrani izdajalci, mislim na razne “strokovnjake”.

 • Mojca pokraculja

  Nehajte se spraševat zakaj je podjetje Uradni list v državni lasti.
  Nacionalni interes ! Saj smo vse prodali, kar je v nacionalnem interesu, zdaj naj pa še brez Uradnega lista ostanem/jo ?!

 • Hugo

  Afera je vihar v kozarcu vode. Kljub temu, da je Janša pripel svoj globokoumni tvit na vrh računa, je bil deležen v 24 urah le 5. tvitov, ki jih lahko beremo tudi tisti, ki nimamo tviter računa. Kako malo ljudi mu sledi pa se vidi po številu retweetov. Samo 104.

  https://twitter.com/JJansaSDS/status/1166756141101211649

  • Janez Kepic-Kern

   ŠALA

   Sanja “Hugo” o koruzi itd. Se zdi.

   KONECŠALE

   Cenjeni g. J. Janša – ima svje mesto med nami Slovenci. L.r.JANEZ K. K.ERN KOMENDA

 • Janez Kepic-Kern

  ZA LAHKO NOČ.

  Morda – pa je tole neimenovanje “KARDELJEVEGA VNUKA”
  PRVI ZNAK – UPANJA TUDI – ZA NAS – SLOVENCE

  “PESEM MOJEGA UPANJA” . ZAMBA DE MI ESPERANZA – ljudski pevec Jorge CAFRUNE
  iz ARGENTINE.

  https://www.youtube.com/watch?v=TOll_9l_YBY

  Življenje, prazno življenje brez cvetenja …itd. – NI V REDU,
  pravi ta pesem v izvedbi izjemno cenjenega Jorge-ja CAFRUNE-JA,
  ki je bil – pravi “GAUCHO”, A TUDI IZJEMNO MODER, DOBER DRUŽINSKI ČLOVEK.

  In še izjemno, umetelno petje priznane, visoko cenjene korziške pevke
  BATTISTE ACQUAVIIVE – o živi, sveži vodi življenja,
  ki teče iz t.i. “POSVEČENE, BLAGOSLOVLJENE FONTANE pri Sv Petru.

  IZJEMNI PEVSKI DOSEŽEK – BATTISTE ACQUAVIVE, roj. 1984.

  “BEATA FUNTANELLA”= POSVEČENA FONTANA – pri kateri se srečata
  nepokvarjena FANT in DEKLE, se poročita itd.

  https://www.youtube.com/watch?v=1uWMFLngAZ4

 • tasilo

  To so razlogi, zakaj Janša ne sme zmagati za nobeno ceno. Če bi zmagal, bi popucal to nesnago in svinjarijo, racionaliziral javni sektor in javno upravo, v kateri sinekurči vsaj 30% preveč ljudi, od državnega korita bi odstavil vse nevladne organizacije, ki se — kako groteskno in paradoksno! — finacirajo prav iz proračuna, prekinil bi najmanj polovico denarnega toka od države v zasebne žepe politične mafije …

  Skratka, naredil bi red. In zato ga skorumpirani levičarji za nobeno ceno ne bodo spustili blizu oblasti.

  • Hugo

   Ja. Pri Janši bi zasedel mesto direktora UL kakšen Ujčič, Kaloh ali pa klima Petek.

   • Andrej

    Bi, ali pa tudi ne.

  • Andrej

   Bojim se, da bi ob Janševi zmagi nastal “Mercator efekt”. Takrat so Janši očitali, da je kriv, ker je Zokija iz Mercatorja nagnal in se je Zoki zato lotil politike. Če bi tisoče teh strankarskih birokratov (ki zdaj mirnio spijo za naš denar) nagnal, bi začeli migat v svojih strankah in Janša bi dobil množico politikantov proti sebi. Ti politikanti bi imeli, se verjetno strinjava, vso medijsko podporo, Janša pa medijsko kritiko, se verjetno strinjava.
   Za Slovenijo pride v poštev samo 2/3 zmaga SDS, da lahko temeljito počisti Avgijev hlev, sicer sledi neizogiben propad za naslednjih 50 let. Zdi se mi, da je Janša na tako morebitno zmago zdaj pripravljen. Ob zadnji zmagi (premajhni) še ni bil.

  • pupa

   Pri čiščenju te štale je nujno potrebno narediti revizijo članstva in financiranja v ZB NOV. Tam se je nabralo veliko PODGAN, da prav na daleč zaudarja. Simpatizerji naj bodo tretirani kot simpatizerji in po nobeni logiki ne morejo biti člani. Če je nekdo aktivno bil borec 41/45 je danes star najmanj 90 in več let.

  • Franc Šink

   Daj no.Kaj bodo pa ti “revčki” jedli? Tako kruti pa spet ne smemo biti.

 • šmentanamuha

  Državne družbe obstajajo samo zato, da se v njih zaposli odvečni politični kader

  To je vse, kar je treba razumeti. Tasilo pa je napisal še dodatek.

  • Hugo

   Naprimer Marjan Podobnilk v Telekomu.

   • Nata

    Če že. . . . . . napišimo vse !

 • Nata

  + + + +

  Sicer razumem, da Šoltes še ni dovolj star za penzijo, razumem tudi tisto našo, , , , ,roka , roko umije ! Ne razumem pa, da si mnogi pri nas , ki imajo sijajne plače, ne vplačujejo za stara leta. Seveda je vprašanje. . . kam ?? Saj pri nas prav nič normalno ne deluje. Razni varčevalni in naložbeni skladi tvoj denar porabijo, a nihče ne odgovarja. . . . . .

  • Andrej

   Komunist je vzgojen tako, da živi na račun družbe. V naravi se temu reče zajedalec, virus.

   • Nata

    Trakulja !!

  • Janez Kepic-Kern

   +++++++++++++++, se strinjam.
   Ja – NA – “ČAKANJE” – naj gre.
   Kot so šli na “ČAKANJE” – tisoči ex KOMUNISTIČN-SOCIALISTIČNI
   – KP, ZK
   PRAVI FABRIŠKI DELAVCI – IZ “KARDELJEVIH POLITIČNIH TOVARN”.
   Zdi se

   ŠALA

   PRESTAR – ZA RES – DELATI
   IN
   “PREMLAD” ZA V PENZIJO.
   Bo že – Matičda ga bo najbrž – kot vsakogar – DOBRODUŠNO SPREJELA.

   KONEC ŠALE
   Nas
   ali vsaj mene – pa le v slabo voljo spravi,
   kadar je kje v medijih kaj
   o “KARDELJEVEM POSTARANEM VNUKU”. L.R. JANEZ KEPIC-KERN KOMENDA

 • Janez Kepic-Kern

  ŠALA

  VESELA NOVICA – RESNO – VESELA NOVICA
  Ta
  Ok e- portal NOVE24TV – DOKONČNO – Z A P U Š Č A – F.TUNEK !
  Več v nadaljevanju.
  Razlog za njegov – DOKONČNI – ODHOD – F. TUNEKA
  IZ TEH komentarjev
  je
  – njegova POSTARANOST
  in ker
  – MU NIČ NE PLAČUJEJO .
  Dobil pa je – dobro POSLOVNO idejo !
  Baje
  bo ustanovil

  – društvo “ex KP, ZK JAMRALNICA”

  za penzionirane ex KP, ZK – je, ki jih je kot vemo “žal” veliko.
  NJEGOVA POSLOVNA IDEJA
  – SE MENI OSEBNO – ZDI – ZELO – OK. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  KONEC ŠALE

 • hermannn

  Ob gospodarskih družbah ne gre pozabiti na javne zavode – zdravstveni, šolski, raziskovalni- ‘you name it’, kjer je korupcija nekaj tako vsakdanjega, kot sončni vzhod. Tam se na vodstvene položaje kadruje strogo politično, ti šefoti pa potem naprej zaposlujejo po podobnem ključu. Seveda pa tudi razdeljevanje denarja poteka po istem ključu. Kdor je takšno početje spremljal od blizu daljše obdobje, se mu zagnusi vse od Mafijozota do zezebejevcev, kot prapočela vsega zla na Slovenskem..