Podla poteza Fajonove! Po koncu epidemije bi rada urejala zdravstvo, prej pa protestirala in se šla akcije “šola brez mask”!

Fajonova o urejanju zdravstva na Prešernovem trgu (foto: Twitter)

Predsednica stranke SD Tanja Fajon se je oglasila prek Twitterja in se oprla na poročanje enega izmed najljubših protivladnih portalov, ki navaja “oceno ustreznosti” nekdanjega v. d. direktorja NIJZ dr. Ivana Eržena, ki so ga zaradi nesposobnosti zamenjali. Dejal je, kako naj bi bila skupina infektologinje Bojane Beović “nepotrebna in neustrezna”. Mnenje “neodvisnega” strokovnjaka Eržena, ki se je v preteklosti pojavljal na spletnih pogovorih stranke SD, je Fajonova pričakovano pograbila z velikim odobravanjem in poudarila, kako naj bi to mnenje potrjevalo vse, na kar so v stranki opozarjali leto dni.

“Potrjuje vse, na kar smo  stranka SD opozarjali leto dni. Slabo upravljanje vlade z epidemijo. Razlog več za udeležbo na današnjem pogovoru s strokovnjaki in mimoidočimi za ureditev zdravstva opoldne na Prešernovem trgu v Ljubljani,” je zapisala evropska poslanka Tanja Fajon z namenom, da bi okrcala vlado Janeza Janše, ki ji gre izrazito v nos, čeprav je ta za razliko od prejšnje vlade, kjer ni manjkala SD, ukrepala, ko je bilo za Slovenijo najtežje. Seveda se je najlažje umakniti, nato pa s prstom kazati na nekoga, ki se je bil primoran praktično čez noč soočiti z zajezitvijo virusa, ki je bil zdravstveni stroki nepoznan.

Stranka SD, vključno s Fajonovo, vseskozi kriči, kako naj bi vlada sprejemala ukrepe za zajezitev virusa mimo stroke, čeprav je bila ravno stroka tista, ki je postavljala podlago za sprejemanje ukrepov. Sedaj na nek način obračajo ploščo in se sodeč po odzivu predsednice stranke strinjajo s tem, da je bila strokovna skupina nepotrebna in neustrezna. Vse skupaj je seveda konfuzno, če pa vse skupaj razumemo v luči, da v resnici v sebi, kljub pomanjkanju medicinskega znanja, vidijo strokovnjake, ima vse skupaj “nekakšen” smisel.

Tukaj je potrebno vnovič spomniti na primer kampanje “za šolo brez mask”. Odločili so se namreč podpreti določene ravnatelje pri zavzemanju za šolo brez mask, čeprav je stroka svetovala nasprotno. “Podpiramo poziv ravnateljev za šole brez mask. Pozivamo, da ukrepe za vrtce in šole oblikuje stroka. Ob epidemiologih tudi pedagogi, socialni delavci, psihologi, praktiki. Zahtevamo jasen in predvidljiv načrt z vključevanjem vseh, ne dekrete iz danes na jutri. Za šolo brez mask,” so izpostavili na svojem Twitter profilu. Čeprav so vladi očitali, da ne posluša stroke, so bili sami tisti, ki ji niso prisluhnili in igrali epidemiologe. Neupoštevanje mnenja stroke je seveda prineslo posledice, pojavil se je namreč strm porast okužb, ki se je začel šiti v starejši populaciji in prineslo po več deset smrtnih žrtev dnevno. Fajonova po vseh svojih “akcijah”, ki so botrovali k širjenju virusa, pa sedaj na Prešernovem trgu pridiga o ureditvi zdravstva.

Podpirala širjenje virusa
Fajonova, ki se je brez zadržkov udeleževala protivladnih protestov, ki so med drugim prispevali k porastu okužb, stranka pa je k udeležbi na njih pridno pozivala, se sedaj pričakovano strinja s stališčem nekdanjega v. d. direktorja NIJZ dr. Ivana Eržena, ki ocenjuje, da je bilo delovanje vladne skupine za covid-19 nepotrebno in neustrezno. “Njeni člani so bili strokovnjaki za zdravljenje bolezni, ne pa za epidemijo. Ministrstvu za zdravje so dajali drugačne informacije kot epidemiološka služba Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), kar je povzročalo zmedo med odločevalci in prebivalci. Zaradi poizkusa utišanja stroke je javnost izgubljala zaupanje vanjo, nekateri nesmiselni ukrepi pa so spodbujali nasprotovanje ljudi,” je še zatrdil.

Foto: Twitter

V tem kontekstu pa je vendarle potrebno spomniti, da je Eržen protivladno usmerjen, kar je med drugim dokazal z intervjuju, ki ga je v preteklosti dal za Mladino. Potem, ko je vlada aprila lani, ko smo bili še globoko v prvem valu okužb zaostrila ukrepe v smislu omejevanja gibanja in obveznega rednega razkuževanja površin v skupnih prostorih večstanovanjskih stavb, je Eržen poudaril, kako se mu to ne zdi potrebno. “Večina ljudi je že prejšnje ukrepe vzorno spoštovala. In zdaj so zaradi nekaj posameznikov, ki se jim to ni zdelo pomembno, ukrepi še bolj zaostreni za vse. S strokovnega vidika take poteze ne morem zagovarjati,” je zatrdil. Očitno pa so zaostreni ukrepi vendarle pomagali, saj se je maja situacija umirila, s tem pa posledično sprostili ukrepi za zajezitev epidemije.

Po tem pogovoru, kjer je Eržen oblatil vlado, se je odločil za gostovanje na spletnem pogovoru SD z naslovom “Ocena stanja in kakšni bi morali biti naši naslednji koraki?”. Ker so na podlagi povedanega v glavnem le potrdili zavedanje, da v stranki najbolj spoštujejo tiste, ki širijo njihove ideje, strinjanje Fajonove ne preseneča niti najmanj. Konec koncev nikoli niso kritizirali nezadostnega delovanja nekdanje direktorice NIJZ Nine Pirnat, vidne članice SD, ki je že od prvega primera znane okužbe s covidom zatrjevala, kako naj ne bi bilo potrebe za paniko in nošenje zaščitnih mask. Glede na posledice in nespametno ravnanje Šarčeve vlade, ki je pred epidemijo zaščitne maske pošiljala na Kitajsko, je jasno, da je bila nujna prevetritev. Če bi zgolj trdili, kako panike ni, se problematike ne bi reševalo aktivno. Glede na to, da smo bili v prvem valu država, ki je kot prva razglasila konec epidemije, je jasno kako je vse skupaj toliko bolj žalostno in sramotno. Beovićeva in njena ekipa je namreč bila tista, ki je garala ne glede na to, ali je bil praznik ali vikend!

Foto: Twitter

Sara Kovač