Golobova vlada se aktivno pridružuje podlim poskusom izsiljevanja vodstva RTV in napadom na neodvisnost

Ministrica za kulturo Asta Vrečko (Foto: STA)

Te politične stavke na RTV v spregi s trenutno oblastjo. Sramota od novinarstva, če se od tovrstnih izjav ne bodo distancirali,” je nekdanji urednik portala MMC in direktor Ukoma Uroš Urbanija komentiral pozive vladajoče politike k napadom nad vodstvo RTV. Po Tanji Fajon sta se javno izpostavila predsednik vlade Robert Golob in ministrica za kulturo Asta Vrečko.

Danes med 14. in 23. uro poteka stavka celotne leve garniture novinarjev RTV. Ker jih je po besedah Marcela Štefančiča “jebeno veliko”, so uspeli ustaviti predvajanje nekaterih oddaj, na MMC imamo bralci namesto pomembnih informacij propagando njihovega socialističnega modela upravljanja javne hiše ter podlega izsiljevanja vodstva.

Podlim poskusom, da bi si znova podredili javni medij, so se pridružili tudi ministri in celo predsednik vlade. Po Tanji Fajon sta to storila ministrica za kulturo Asta Vrečko in Robert Golob. Svoj piskrček je pristavila še Ljudmila Novak, ki redno išče soje žarometov levega mainstreama v zameno za njihovo podporo.

Resnici na ljubo je tovrstna podpora stavkajočim novinarjem podlo politično vmešavanje v vodenje hiše RTV. Ta ima podporo programskega sveta RTV, ki je sestavljen pluralno in skladno z zakonodajo, stavkajoči novinarji in politika pa pozivajo k neposrednemu kršenju zakonodaje in ustavno zagotovljene pravice do svobode medijev.

Depolitizacija z namenom popolne podreditve javnega servisa
Vladajoča politika si namreč močno prizadeva povsem podrediti javni servis, zato so, da bi obšli obstoječi zakon in roke, vložili nov zakon o RTV. Predlog sprememb zakona o RTVS je sicer na ustanovni seji DZ vložila tudi opozicijska SDS in s tem prehitela koalicijo. Med drugim predlagajo, da RTV-prispevek ne bi bil več obvezen. Vendar pa so poslanci SDS za svoj predlog sprememb zakona vložili tudi predlog za posvetovalni referendum, zato DZ o zakonu še ni odločal. Referendum je namreč edini zakoniti ukrep, da večina ne bi z zakonom povozila obstoječega zakona in sedanje sestave programskega sveta.

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob (Foto: STA)

Premier Robert Golob je danes izpostavil, da podpirajo depolitizacijo javne RTV, kot imenujejo gromovništvo nad vodstvom RTV. Ob tem je poudaril, da ima vladna koalicija opravka z opozicijo, ki brani obstoječe vodstvo in krizo na RTVS poglablja do onemoglosti. Res podlo je to zavajanje z njegove strani, hkrati pa je še napovedal razrešitev obstoječega stanja do konca leta.

Oglasili so se tudi na ministrstvu za kulturo, zaskrbljeni zaradi razmer na Radioteleviziji Slovenija (RTVS), je pred današnjo stavko novinarskih sindikatov na RTVS dejala ministrica Asta Vrečko. Ob tem je napovedala čimprejšnjo spremembo zakonodaje, s katero bi večjo moč v odločevalskih organih javnega zavoda imela civilna družba in zaposleni. V prejšnji vladi politika ni smela komentirati zadev okoli medijev, sicer se je to štelo za napad na njihovo neodvisnost. Danes politika aktivno asistira, da si levica podredi še tisto malo, kar je ostalo pluralnega.

Sara Kovač