Podmladek SD nad premierja zaradi neizpolnjenih obljub

Predsednik vlade Robert Golob in ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon (Vir: STA)

Podmladek Socialnih demokratov se je neposredno lotil predsednika vlade. Očitajo mu “tračarsko” nastopanje v medijih, namesto da bi se osredotočal na gradnjo neprofitnih stanovanj, problematiko duševnih stisk, ki jih očitno doživljajo, in drugo. Rdeča nit očitkov je neučinkovitost Golobove vlade, katere člani so. Do javnih obtožb prihaja po tem, ko so v Socialnih demokratih zatrdili, da v vladni koaliciji vlada kohezija. Mladi forum se sedaj prvič resneje oglaša, potem ko je njihovega vidnega člana Mitjo Kontiča prijela policija BiH zaradi suma tihotapljenja droge. Zanje je sicer znano, da se pogosto oglasijo, kadar se njihovi starejši kolegi v SD ne upajo. 

“Spoštovani predsednik vlade, iskreno smo veseli, da ste si na svoji življenjski poti našli sopotnico, s katero sedaj živita skupaj. Vendarle pa smo nekoliko nejevoljni ob pogledu na tračarske novice o vašem zasebnem življenju, medtem ko nestrpno pričakujemo delo in izpolnjevanje obljub od 24. aprila lani,” so zapisali v sporočilu predsedniku vlade, nato pa mu očitali kopico neizpolnjenih obljub.

Kot so zapisali mladi, še vedno čakajo na gradnjo neprofitnih stanovanj, prioritetno obravnavo problematike duševnih stisk in ukrepov, ki naslavljajo podnebne spremembe. Spričo poročil, da bo letošnje leto izdatno sušno, jih skrbi, da Slovenija še vedno nima Nacionalnega vodnega načrta. Čakajo tudi na gradnjo drugega bloka jedrske elektrarne Krško, skrbi pa jih tudi Golobovo odkrito politično vmešavanje v delo policije in da so vse številčnejši strateški sveti namenjeni utišanju kritičnih. Ali so imeli pri tem v mislih ustanovitev Strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora, ki ga vodi Nika Kovač, ali izključitev predstavnikov “Glasu ljudstva” iz Strateškega sveta za zdravstvo, niso pojasnili.

Prav tako niso nobene rekli o verjetno najpomembnejši obljubi kampanje, ki je prihaja ravno iz njihovih vrst. Socialni demokrati so namreč pred volitvami obljubljali zdravstveno reformo, s katero bodo skrajšali čakalne vrste za specialistične obravnave. “Zdravje je največ, kar imamo. Zato smo si kot prioriteto postavili 30 dni za dostop do specialista, saj so neskončno dolge čakalne dobe rak rana naše družbe,” je na predvolilni novinarski konferenci povedala predsednica SD Tanja Fajon.

Tako so napovedovali spremembe v zdravstvu tik pred volitvami. (Vir: spletna stran SD)

V Mladem forumu ne zmorejo konstruktivnih predlogov?
Kritiziranje vlade, katere del je matična stranka, postaja redna praksa podmladka Socialnih demokratov. Vzor imajo očitno v stranki Levica, kjer se najvišji predstavniki vedejo, kakor da niso v vladi. Ko je to na spletu izpostavil Bojan Požar, ga je predsednik podmladka Luka Goršek napadel z besedami, češ da razmišljajo s svojo glavo. A pri tem “s svojo glavo razmišljujočim” v podmladku SD ušlo, da se je najmanj neokusno vesti, kakor da njihova matična stranka ni del koalicije in kakor da ni sposobna predlagati potrebnih sprememb. V rokah imajo škarje in platno, a je njihov očitni domet pisanje psevdokritičnih pozivov predsedniku vlade.

No, vsemu “razmišljanju s svojo glavo” navkljub so bili v preteklosti že primorani umakniti kakšno preveč kritično objavo, ki je bila uperjena proti Robertu Golobu.

https://twitter.com/andrejhoivik/status/1641059134119239681

Kaj se dogaja z Mladim forumom?
Nerazrešena pa ostaja afera, povezana z enim njihovih najvidnejših (nekdanjih?) članov Mitjo Kontičem, sinom pokojnega poslanca Bojana Kontiča, ki so ga prijeli bosanski policisti in med aretacijo odkrili pri njem kokain, pištolo in večjo količino gotovine. Bosanski mediji so poročali o 18 tisoč evrih. Sumijo ga tihotapljenja mamil.

Mitja Kontič, ko so ga privedli na tožilstvo BiH. (Foto: Tožilstvo BiH)

Na SD smo poslali dva sklopa vprašanj, na katera niso odgovorili. Mladi forum se od njihovega nekdanjega predsednika sekcije iz Šaleške doline še ni distanciral. Več o tem lahko preberete – TUKAJ.

Gal Kovač