fbpx

Podmladek SLS: Minister Žmavc bi moral ukrepati – Slovenci v Venezueli potrebujejo humanitarno pomoč!

Predsednik Nove generacije SLS Daniel Valentine in članica NG SLS Nataša Hrup sta na novinarski konferenci opozorila na nujnost posredovanja večje pomoči Slovencem v Venezueli. Država bi jim morala po njunem prepričanju priskočiti na pomoč z možnostjo repatriacije, s humanitarno pomočjo in prilagoditvijo cene za urejanje državljanstva. “Urad za Slovence po svetu skupaj z ministrom Gorazdom Žmavcem mora ukrepati, saj gre za pomoč apolitičnim ljudem. Slovenci so tam tudi žrtve kraj in nasilja, potrebujejo humanitarno pomoč v obliki zdravil – Venezuela pa je zavrnila pošiljki Karitasa. Potrebna je evakuacija vseh Slovencev, ki izrazijo željo po tem, v domovino, saj je pri nas gospodarska rast zdaj visoka. Zagotoviti bi jim bilo treba stanovanja in omogočiti službe,” je pozval Valentine.

Trenutne razmere v Venezueli so izjemno težke. Prevladuje splošno pomanjkanje, primanjkuje hrane, mesa ni dovolj, še toaletnega papirja se ne dobi, izklapljajo elektriko. Ob tem imajo Slovenci v Venezueli velike težave s pridobitvijo slovenskega državljanstva. Tamkajšnja minimalna mesečna plača je namreč komaj dovolj za pokritje stroškov uradnega prevoda rojstnega lista in potrdila o nekaznovanosti v slovenščino, kar lahko uredijo le pri dveh prevajalcih v Argentini. Urejanje državljanstva v Venezueli stane več kot 300 evrov, skoraj dvakrat toliko kot v Sloveniji. Poleg te izjemne razlike v ceni je med rojaki slišati tudi pritožbe o nefleksibilnosti veleposlaništva. Daniel Valentine je izpostavil še veliko odstopanje v ocenah števila v Venezueli živečih oseb s slovenskimi koreninami – po oceni tamkajšnjih rojakov naj bi jih bilo med 1200 in 1500, po oceni Vlade RS pa od 500 do 600; novembra 2016 je bilo registriranih 289 oseb.

Stik s slovenskimi koreninami ohranjajo prek bogatega kulturnega življenja v okviru Slovenskega izseljenskega društva Cirila in Metoda, v venezuelski Valencii je zaživelo bratsko društvo Ilirija, v mestu Puerto Cabello pa tudi društvo Slovenija. V Caracasu je deloval orkester Triglav, izhajalo je slovensko glasilo Življenje. O navzočnosti Slovencev pričata tudi ulica, imenovana po duhovniku Janezu Grilcu, in avenija, imenovana po Sloveniji. Pomemben je tudi dan emigrantov v kraju Guige.

Ambulanto v Novi Gorici poimenovali po diktatorju Chavezu
Valentine in Hrup sta opisala tudi zgodovinsko ozadje v južnoameriški državi, kamor se je veliko rojakov izselilo med obema svetovnima vojnama, še več pa v drugem valu po II. svetovni vojni, vse do šestdesetih let. Ob burni zgodovini in zgodovinskih osebnostih je zelo sporno imenovanje ambulante v Novi Gorici po diktatorju Hugu Chavezu, ki je odgovoren, da se Venezuela nahaja v obupnem gospodarskem stanju. S podpiranjem tega novogoriškega imenovanja je kršen 63. člen Ustave RS, saj je s tem dana podpora nesreči, ki jo je ljudem prizadejala Chavezova bolivarska revolucija, hkrati pa takšno ime po njunem mnenju podpihuje nasilje in nestrpnost.

C. Š.