fbpx

Podobnik na programskem kongresu SLS: Verjamemo v zmagovit nastop naše skupne liste z SDS!

Foto: SLS

Člani Slovenske ljudske stranke (SLS) so na današnjem statutarno-programskem kongresu v Kranju sprejeli dopolnjen program stranke in ga nadgradili z resolucijami. V programu so podrobneje opredelili področja kulture, varnosti in delovanja stranke. Kongres pa je minil tudi v znamenju prihajajočih evropskih volitev. “Verjamemo v zmagovit nastop naše skupne liste in tudi uspešen nastop vseh treh slovenskih strank iz kroga Evropske ljudske stranke,” je izpostavil Podobnik, ki si želi več povezovalnosti tudi v slovenskem prostoru. S skupnimi vrednotami in cilji je člane SLS nagovorila tudi evropska poslanka SDS Patricija Šulin, ki je prav tako izpostavila pomen sodelovanja.

Kot je povedal predsednik SLS Marjan Podobnik, imajo za seboj uspešen spravno-prenovitveni kongres, uspešne lokalne volitve in lepo praznovanje 30-letnice prve demokratične politične stranke v Sloveniji. “Sedaj pa želimo narediti naslednji korak v izgradnji, utrjevanju naše stranke tudi z nekaterimi programskimi dopolnitvami,” je pojasnil.

V program stranke so med ključne izzive slovenske družbe dodali zagotavljanje dolgoročne vzdržne rodnosti. Izpostavili so ničelno toleranco do zlorabe dobrega imena kmetijstva, obrtništva in podjetništva v politične namene. Podrobneje so opredelili program na področju kulture, kjer so izpostavili skrb za ohranjanje in razvoj slovenskega jezika, ter na področju varnosti, ki so jo opredelili kot temeljno človekovo pravico, vrednoto in dobrino.

Program so dopolnili tudi z opredelitvijo vloge političnih strank, pri čemer so poudarili, da se SLS zavzema za dosledno spoštovanje notranje demokracije, odgovornost vodstva članstvu in demokratično razpravo, ki vodi do čim bolj konsenzualnih stališč.

Za večjo samooskrbo in celovit razvoj podeželja
V SLS so se odločili program nadgraditi tudi z več resolucijami, in sicer za slovenstvo, za povečanje prehranske samooskrbe in celovit razvoj podeželja, za decentralizacijo Slovenije in skladen regionalni razvoj ter za urejeno zdravstvo. Poleg tega so sprejeli manifest za volitve v Evropski parlament o tem, v kakšni Evropi in Sloveniji želimo živeti, pri čemer so med drugim izpostavili povezanost, solidarnost, zaščito državljanov in zaščito socialno-tržnega modela gospodarstva.

Image may contain: 10 people, people smiling

Na kongresu, ki se ga je udeležilo okoli 150 članov, je bila prvotno predvidena tudi prenova statuta SLS, tako da bi ta omogočal način delovanja, ki bi stranki omogočal čim večjo uspešnost. Vendar je Podobnik pojasnil, da za razpravo in razmislek o celoviti prenovi statuta potrebujejo več časa, kar nekaj je namreč tudi odprtih vprašanj in dilem, denimo, kar se tiče regijske organiziranosti. Na kongresu so tako sklenili, da se razprava o prenovi statuta odpre in zaključi predvidoma v roku leta dni, dotlej pa ostaja v veljavi obstoječi statut.

S povezovalnostjo do uspeha na evropskih volitvah
Današnji kongres so zaznamovale tudi prihajajoče volitve v Evropski parlament. Predstavila sta se oba kandidata za evropska poslanca iz kvote SLS na skupni listi z SDS, in sicer sedanji evroposlanec Franc Bogovič ter predsednik Nove ljudske stranke Franc Kangler. Podobnik je ob tem poudaril tudi pomen skupnega nastopa.

Kot je povedal Podobnik, želijo delovati povezovalno, zato so veseli oblikovanja liste s Slovensko demokratsko stranko, razumejo in spoštujejo pa odločitev NSi za samostojno listo. “Verjamemo v zmagovit nastop naše skupne liste in tudi uspešen nastop vseh treh slovenskih strank iz kroga Evropske ljudske stranke,” je izpostavil Podobnik, ki si želi več povezovalnosti tudi v slovenskem prostoru.

Za ohranitev evropskih krščanskih vrednot
Bogovič je spomnil, da je delegacija evropskih poslancev iz slovenskih pomladnih strank v tem mandatu močna, saj ima pet od osmih poslancev. “Pred nami je velika odgovornost, da to ponovimo. Mislim, da je to izvedljivo tudi glede na to, kako se je naša politična konkurenca lotila tega izziva,” je ocenil.

Kangler pa je poudaril, da je treba, če želimo ohraniti evropske vrednote, izvoliti takšne predstavnike, ki bodo še naprej zagotavljali mir v Evropi, varovanje človekovih pravic in svoboščin ter da bo Evropa temeljila na krščanskih vrednotah, poroča STA.

Mladi zapuščajo podeželje in domovino
S skupnimi vrednotami in cilji je člane SLS nagovorila tudi evropska poslanka SDS Patricija Šulin, ki je prav tako izpostavila pomen sodelovanja.Dodala je, da verjame, da je skupna lista plod sodelovanja, zaupanja, izkušenj, idej in skupnih vrednot, ki združujejo obe politični stranki. “Cilj skupne poti je dosti lažji in samo skupaj lahko naredimo več za našo domovino.

Patricija kongres

Nadaljevala je, da je izjemno vesela, ko je na kongresu zaslišala Ipavčevo pesem Slovenec sem, od koder izhaja tudi njeno življenjsko vodilo, torej od “zibeli do groba.” Ob tem se je dotaknila svoje majhne rodne vasice Trnovo pri Gorici in dodala, da se še danes ob koncu tedna zelo rada vrača v svoj rodni kraj. Spregovorila je tudi o kandidaturi slovenskih mest za Evropsko prestolnico kulture leta 2025. “Z velikim zadovoljstvom opažam, da v tem programu mesta vključujejo tudi podeželja, ki pripadajo določeni mestni občini iz vidika ohranjanja kulturne dediščine, kajti naša kulturna dediščina nas zaznamuje, nam daje identiteto, zato jo moramo skrbno negovati,” je dejala Šulinova.

Izrazila je svojo zaskrbljenost nad tem, da mladi vse pogosteje odhajajo iz podeželja ne samo v slovenska mesta, temveč tudi v tujino. “Zagotovo je vzrok tega v sami politiki naše države, ki premalo naredi za mladega človeka, premalo naredi za bolj ranljive skupine, premalo naredi za podeželje in za našega kmeta.” Izpostavila je podatek, koliko visoko izobraženih mladih je v zadnjih nekaj letih odšlo iz Slovenije in bila kritična, da “dokler ne bo politika toliko zrela, da bo videla, kaj se dogaja z nepravilnimi političnimi ukrepi, do takrat lahko samo upamo, da se bodo ti mladi enkrat ponovno vrnili domov, v Slovenijo.”

“Skupaj bomo zmogli nemogoče”
Nekaj besed je Šulinova namenila tudi največji politični skupini v Evropskem parlamentu Evropski ljudski stranki, kateri so v prejšnjem mandatu pripadale vse tri slovenske pomladne stranke. Ob tem se je zahvalila tudi kolegu Bogoviču, ki ji je vedno nesebično pomagal s svojimi nasveti.

Sama prihodnost Evropske unije vidi kot projekt miru, ki je nastal po 2. svetovni vojni, kajti brez miru se ne da narediti nič in odpadejo vsi naši načrti. Poudarila je prednosti vključitve Slovenije EU in ob tem prešla na mlade, ki jim to omogoča boljše življenje. “Danes mladim svet leži pred nogami, pa vendarle za njih naredimo premalo. Mlademu človeku je potrebno zagotoviti možnost, da se zaposli, si ustvari svoj dom in družino.” Ob koncu je izpostavila, da je to tudi skupna skrb liste SDS in SLS in področje, kamor bo usmerjala še naprej svojo politiko, v kolikor bo ponovno izvoljena in zaključila z besedami: “Skupaj bomo zmogli nemogoče, ker smo Slovenke in Slovenci od zibeli do groba.”

C. Š.