Podobnik na programskem kongresu SLS: Verjamemo v zmagovit nastop naše skupne liste z SDS!

Foto: SLS

Člani Slovenske ljudske stranke (SLS) so na današnjem statutarno-programskem kongresu v Kranju sprejeli dopolnjen program stranke in ga nadgradili z resolucijami. V programu so podrobneje opredelili področja kulture, varnosti in delovanja stranke. Kongres pa je minil tudi v znamenju prihajajočih evropskih volitev. “Verjamemo v zmagovit nastop naše skupne liste in tudi uspešen nastop vseh treh slovenskih strank iz kroga Evropske ljudske stranke,” je izpostavil Podobnik, ki si želi več povezovalnosti tudi v slovenskem prostoru. S skupnimi vrednotami in cilji je člane SLS nagovorila tudi evropska poslanka SDS Patricija Šulin, ki je prav tako izpostavila pomen sodelovanja.

Kot je povedal predsednik SLS Marjan Podobnik, imajo za seboj uspešen spravno-prenovitveni kongres, uspešne lokalne volitve in lepo praznovanje 30-letnice prve demokratične politične stranke v Sloveniji. “Sedaj pa želimo narediti naslednji korak v izgradnji, utrjevanju naše stranke tudi z nekaterimi programskimi dopolnitvami,” je pojasnil.

V program stranke so med ključne izzive slovenske družbe dodali zagotavljanje dolgoročne vzdržne rodnosti. Izpostavili so ničelno toleranco do zlorabe dobrega imena kmetijstva, obrtništva in podjetništva v politične namene. Podrobneje so opredelili program na področju kulture, kjer so izpostavili skrb za ohranjanje in razvoj slovenskega jezika, ter na področju varnosti, ki so jo opredelili kot temeljno človekovo pravico, vrednoto in dobrino.

Program so dopolnili tudi z opredelitvijo vloge političnih strank, pri čemer so poudarili, da se SLS zavzema za dosledno spoštovanje notranje demokracije, odgovornost vodstva članstvu in demokratično razpravo, ki vodi do čim bolj konsenzualnih stališč.

Za večjo samooskrbo in celovit razvoj podeželja
V SLS so se odločili program nadgraditi tudi z več resolucijami, in sicer za slovenstvo, za povečanje prehranske samooskrbe in celovit razvoj podeželja, za decentralizacijo Slovenije in skladen regionalni razvoj ter za urejeno zdravstvo. Poleg tega so sprejeli manifest za volitve v Evropski parlament o tem, v kakšni Evropi in Sloveniji želimo živeti, pri čemer so med drugim izpostavili povezanost, solidarnost, zaščito državljanov in zaščito socialno-tržnega modela gospodarstva.

Image may contain: 10 people, people smiling

Na kongresu, ki se ga je udeležilo okoli 150 članov, je bila prvotno predvidena tudi prenova statuta SLS, tako da bi ta omogočal način delovanja, ki bi stranki omogočal čim večjo uspešnost. Vendar je Podobnik pojasnil, da za razpravo in razmislek o celoviti prenovi statuta potrebujejo več časa, kar nekaj je namreč tudi odprtih vprašanj in dilem, denimo, kar se tiče regijske organiziranosti. Na kongresu so tako sklenili, da se razprava o prenovi statuta odpre in zaključi predvidoma v roku leta dni, dotlej pa ostaja v veljavi obstoječi statut.

S povezovalnostjo do uspeha na evropskih volitvah
Današnji kongres so zaznamovale tudi prihajajoče volitve v Evropski parlament. Predstavila sta se oba kandidata za evropska poslanca iz kvote SLS na skupni listi z SDS, in sicer sedanji evroposlanec Franc Bogovič ter predsednik Nove ljudske stranke Franc Kangler. Podobnik je ob tem poudaril tudi pomen skupnega nastopa.

Kot je povedal Podobnik, želijo delovati povezovalno, zato so veseli oblikovanja liste s Slovensko demokratsko stranko, razumejo in spoštujejo pa odločitev NSi za samostojno listo. “Verjamemo v zmagovit nastop naše skupne liste in tudi uspešen nastop vseh treh slovenskih strank iz kroga Evropske ljudske stranke,” je izpostavil Podobnik, ki si želi več povezovalnosti tudi v slovenskem prostoru.

Za ohranitev evropskih krščanskih vrednot
Bogovič je spomnil, da je delegacija evropskih poslancev iz slovenskih pomladnih strank v tem mandatu močna, saj ima pet od osmih poslancev. “Pred nami je velika odgovornost, da to ponovimo. Mislim, da je to izvedljivo tudi glede na to, kako se je naša politična konkurenca lotila tega izziva,” je ocenil.

Kangler pa je poudaril, da je treba, če želimo ohraniti evropske vrednote, izvoliti takšne predstavnike, ki bodo še naprej zagotavljali mir v Evropi, varovanje človekovih pravic in svoboščin ter da bo Evropa temeljila na krščanskih vrednotah, poroča STA.

Mladi zapuščajo podeželje in domovino
S skupnimi vrednotami in cilji je člane SLS nagovorila tudi evropska poslanka SDS Patricija Šulin, ki je prav tako izpostavila pomen sodelovanja.Dodala je, da verjame, da je skupna lista plod sodelovanja, zaupanja, izkušenj, idej in skupnih vrednot, ki združujejo obe politični stranki. “Cilj skupne poti je dosti lažji in samo skupaj lahko naredimo več za našo domovino.

Patricija kongres

Nadaljevala je, da je izjemno vesela, ko je na kongresu zaslišala Ipavčevo pesem Slovenec sem, od koder izhaja tudi njeno življenjsko vodilo, torej od “zibeli do groba.” Ob tem se je dotaknila svoje majhne rodne vasice Trnovo pri Gorici in dodala, da se še danes ob koncu tedna zelo rada vrača v svoj rodni kraj. Spregovorila je tudi o kandidaturi slovenskih mest za Evropsko prestolnico kulture leta 2025. “Z velikim zadovoljstvom opažam, da v tem programu mesta vključujejo tudi podeželja, ki pripadajo določeni mestni občini iz vidika ohranjanja kulturne dediščine, kajti naša kulturna dediščina nas zaznamuje, nam daje identiteto, zato jo moramo skrbno negovati,” je dejala Šulinova.

Izrazila je svojo zaskrbljenost nad tem, da mladi vse pogosteje odhajajo iz podeželja ne samo v slovenska mesta, temveč tudi v tujino. “Zagotovo je vzrok tega v sami politiki naše države, ki premalo naredi za mladega človeka, premalo naredi za bolj ranljive skupine, premalo naredi za podeželje in za našega kmeta.” Izpostavila je podatek, koliko visoko izobraženih mladih je v zadnjih nekaj letih odšlo iz Slovenije in bila kritična, da “dokler ne bo politika toliko zrela, da bo videla, kaj se dogaja z nepravilnimi političnimi ukrepi, do takrat lahko samo upamo, da se bodo ti mladi enkrat ponovno vrnili domov, v Slovenijo.”

“Skupaj bomo zmogli nemogoče”
Nekaj besed je Šulinova namenila tudi največji politični skupini v Evropskem parlamentu Evropski ljudski stranki, kateri so v prejšnjem mandatu pripadale vse tri slovenske pomladne stranke. Ob tem se je zahvalila tudi kolegu Bogoviču, ki ji je vedno nesebično pomagal s svojimi nasveti.

Sama prihodnost Evropske unije vidi kot projekt miru, ki je nastal po 2. svetovni vojni, kajti brez miru se ne da narediti nič in odpadejo vsi naši načrti. Poudarila je prednosti vključitve Slovenije EU in ob tem prešla na mlade, ki jim to omogoča boljše življenje. “Danes mladim svet leži pred nogami, pa vendarle za njih naredimo premalo. Mlademu človeku je potrebno zagotoviti možnost, da se zaposli, si ustvari svoj dom in družino.” Ob koncu je izpostavila, da je to tudi skupna skrb liste SDS in SLS in področje, kamor bo usmerjala še naprej svojo politiko, v kolikor bo ponovno izvoljena in zaključila z besedami: “Skupaj bomo zmogli nemogoče, ker smo Slovenke in Slovenci od zibeli do groba.”

C. Š.

 • MižekFiga

  IN kaj še ostane “Demokratičnim socialistom”? Hvala Kučanu, NIČ!

 • Franjo Trojner

  Držim pesti za skupno listo stranke SDS in SLS, ter seveda za listo stranke DOM!

 • Get Smart

  Naloga vseh osveščenih ljudi je, seveda če si želite SVOBODE in ČLOVEKU DOSTOJNEGA ŽIVLJENJA, da budite še neosveščene, saj osvoboditev izpod jarma MURGL KOMUNISTIČNE JUGOSLAVIJE lahko izvedejo le osveščeni ljudje, seznanjeni z RESNICO o MURGL jugokomunističninih uničevalcih Slovenije, za katere SVOBODNA Slovenija ni bila opcija, ni opcija in ne bo opcija, kot priznavajo in z zločinskimi deli vsakodnevno dokazujejo.
  Na svetu sta dejansko samo 2 obliki POLITIKE, torej 2 obliki DRŽAVNOSTI, torej 2 načina DELA za DRŽAVO (politejo):
  1. »kultura SMRTI« – diktatura lumpenproletariata –MURGL JUGOKOMUNISTIČNO sužnjelastništvo, ropanje, umori, kraje, laži, pedrofilija, »starš–1« in »starš–2«, pedofilija … uničevanje kulturne identitete, etnocid narodov … na poti k totalnemu in totalitarističnemu režimu, redu razredov – 1. sužnjelastniki 2. watchdogi, 3. SUŽNJI=ljudje.
  2. »kultura ŽIVLJENJA« – demokracija (demos-kratos – prastara SLOVENSKA LJUDO-VLADA: SVOBODA, pravica, RESNICA, pravo, človekoljubje, pošteno delo … družina, oče, mama, otroci … skratka SLOVENSKA kultura življenja, ki smo jo SLOVENCI podarili svetu.
  »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo osvobodila.«
  »Osamosvojili smo se, zdaj se moramo še osvoboditi!«

 • Get Smart

  Leta 2004 smo se državljani Slovenije vsaj delno osvobodili MURGL JUGOKOMUNISTIČNE OKUPACIJE: po 4 letih poštenega dela Janeza Janše (SDS, 2004–2008) ZA SLOVENIJO,
  je dolg znašal le še 21 % BDP-ja oz. 8 MILIJARD €,
  – pa nižji davki, pa manj davkov,
  – pa REALNA RAST PLAČ in POKOJNIN, pa nižji stroški,
  – pa za 100 % nižje cene vinjet, brez LDS nalepk za avte,
  – pa za 100 % nižji stroški za vrtec,
  – pa za 100 % nižje notarske tarife,
  – pa za 100 % nižja brezposelnost,
  – pa BREZPLAČEN obrok za otroke, ki ga je SOCIALNI BORAT POHAR ukinil,
  – imeli smo Piranski zaliv, ki ga je SOCIALNI BORAT POHAR podaril Rvackoj …
  Torej je l. 2008 za MURGL KOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO nastopil čas za revolucionarno akcijo: »veliki pok« = »patrija« = »sfukovanje ČLOVEKA« in »teþihovanje SLOVENIJE«:
  »Sloveniju tepihovati« in »Janeza Janšo je potrebno “sfukati”, popolnoma ga je potrebno sfukati!« so rekli in »on dela nje« – ŠARAC Levica SD DeSUS SMC SABratušak … so le PREIMENOVANJA in »novi obrazi« ene in edine MURGL KOMUNISTIČNE JUGOSLAVIJE.

 • Get Smart

  DOLG DRŽAVE SLOVENIJE: 2004–2008 = Janez Janša =SDS= EDINIČ ZNIŽAN dolg je 8 milijard €
  —————
  2008–2011=BORAT-Pohar SD_DeSUS_Zares_LDS_sms=dolg= 17 milijard €
  2011–2014=Bratušak PS_SD_DeSUS_DL_virant = dolg= 30 milijard €
  2014–2017=SMC_Bratušak_SD_DeSUS_Levica = dolg= +31 milijard €
  2018–2019=SMC_Bratušak_SD_DeSUS_Levica_ŠARAC =dolg=+32 milijard €
  Kaj ste »VZELI NA KREDIT«, da odplačujete DOLG MURGL KOMUNISTIČNE JUGOSLAVIJE? Nič. Okupator denar porabi za »ohranjanje okupacije«: »… pola sebi, pola ŠARCU daje …« Pol naložijo na svoje (FORUM 21) in kaviaržidoKOMINTERN oazne račune (Amsterdam, Luxemburg … Beograd, Ciper …) in s tem NAROPANIM denarjem »kupujejo« nekoč naša podjetja (mercator, merkur, gorenje … mlečno, mesno predelavo, PIVO, vodo, mineralno vodo … časopise (delo, dnevnik, večer, NEDELJSKI DNEVNIK … revije lejdi, obraze, jane … MLADINE … 99 % radijev, TV-POP-kanalizacije …), vse, TOTALITARIZEM pač: »… sve je ovo naše i nečemo nikome dozvoliti da nam dira to…«. Pol porabijo za vzdrževanje OKUPACIJSKEGA stroja, za: BORATE, ŠARCE_SD_Levica_DeSUS–SMC_SAB, đupljane Jankoviće–Arsenoviće–Kontiće … na tisoče FEJK URADOV, direktorjev, sekretarjev sekretov … torej za WATCHDOGE (»vojake revolucije«, po KUćANU), ki »za drobtinice z gospodarjeve mize« usmrajujejo splet in svet z LAŽNIVIMI iztrebki, blatijo ljudi, blatijo Slovenijo, blatijo Slovenstvo itd. in gradijo svojo sužnjelastniško MURGL KOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO.

 • Get Smart

  90 poslancev v Državnem zboru Republike Slovenije je »zakonodajno telo« (zakonodajalec). DRŽAVNI ZBOR je tisti del državne celote, ki sprejme ZAKON, po katerem državljani živimo. Zakone sprejme VEČINA od 90 poslancev v Državnem zboru. Če je država OKUPIRANA, kot je okupirana Slovenija, potem OKUPATOR v DRŽAVNI ZBOR namesti VEČINO svojih »vojakov revolucije« in ti zločinci sprejemajo zakone, po katerih vas »ropajo po zakonu«. Ne ropa vas država, ne ropajo vas poslanci, ampak VAS ROPAJO POSLANCI MURGL KOMUNISTIČNE JUGOSLAVIJE: lm-Šarac, SOCIALNI Demokrati, DeSUS, Levica, SABratušak. Ta sekta zločincev še ni delala za človeka in ne bo delala, ker je sekta samoimenovanih in z deli DOKAZANIH »smrtnih sovražnikov ljudi« in njen smisel obstoja je PARAZITIRANJE na človeku, izkoriščanje človeka. OSVOBODITEV je možna na dva načina:
  1. MURGL JUGOKOMUNISTIČNE zločinske KREATURE zbrcaš ven iz državnih uradov in jih namestiš na Dob, na Ig …
  2. Greš na VOLITVE, daš svoj glas ZA LJUDI (obvezno nadzoruješ ŠTETJE, ker štejejo MURGL JUGOKOMI kreature), nakar z VEČINO GLASOV LJUDI v DRŽAVNEM ZBORU sprejmeš ZAKONE, po katerih MURGL JUGOKOMI zločince namestiš na Dob, Ig … ter sprejmeš še ostale zakone v DOBROBIT LJUDI, kot ste lahko že videli v obdobju 2004–2008, ko smo se ljudje delno in začasno OSVOBODILI okupacije zločinske MURGL KOMUNISTIČNE JUGOSLAVIJE.

 • Artur

  Za sedanje panevropske tuje in naše narodno izdajalske pristaše belega genocida že vemo kaj je njihova agenda a Podobnik na programskem kongresu SLS: Verjamemo v zmagovit nastop naše skupne liste z SDS!
  Kje se oni vidijo v tem srhljivem genocidnem raznarodovalnem planu, ki se sedaj neovirano izvaja pa niti muuuu obenem pa eno samo lapanje in brcanje v meglo za. Neka mutna druščina po mojem občutku odkar spremljam dogajanja na naši politični sceni.
  Tajni plan Richarda Coudenhove-Kalergi za GENOCID NARODA EUROPE
  https://www.youtube.com/watch?v=R75X-T94Iww

 • Olga101

  Srečno! Upam, da so ljudje končno dojeli, da vlečejo levičarji (prebarvani komunisti) Slovenijo v brezno z unicevanjem gospodarstva, zdravstva, šolstva, vojske…in uvozom tujerodnih divjakov (levičarskih volivcev)! Dajmo jim nogo!

 • Janez Kepic-Kern

  DOBRO BI BILO POSNEMATI R. SRBIJO !
  PONAVLJAM

  V državi R. Srbiji,
  karkoli si že mislimo o njej,
  so vsaj to področje
  PRAVNO NEUREJENIH POSLEDIC DOLGOTRAJNEGA EX VKPb, KP, ZK NESODNEGA POLIT OBLASTNEGA TERORJA TITO, KARDELJ POLIT REŽIMA
  PO RAZPADU EX SFRJ 1991. LETA – ZAČELI
  – PRAVNO KOREKTNO Z ZAKONI – UREJATI – URADNO, SODNO,
  – MISLIM, DA IMAJO ZDAJ, LETA 2019 ŽE 3. VERZIJO
  – T.I. “ZAKONA O REHABILITACIJI ITD.” IN DA NADALJUJEJO NAPREJ, URADNO,
  SODNO S POPRAVAMI, Z REHABILITACIJAMI KP, ZK – POLIT POVZROČENIH
  SMRTI IN MATERIALNIH ŠKOD. V SRBIJI IN TUDI NA EU SODIŠČIH.
  Vse ali veliko tega gradiva iz Srbije (Zakoni, primeri sodnih razsodb itd. – JE PROSTO DOSTOPNO N INTERNETU . VSAKOMUR. Tudi nam v naši R. Sloveniji
  Oglejte si to
  SAMI ! L.r. Janez Kepic-Kern KOMENDA
  P.S.
  REHABILITACIJA D. MIHAJLOVIĆA, BGD, 2015.
  https://www.google.com/sear

  PRIZNANA PRAVNICA, GOSPA
  VERA MEJAK
  O SODNIH REHABILITACIJAH ŽRTEV IN POSLEDIC
  EX KP, ZK TITO, KARDELJ POLIT REŽIMA V SRBIJI
  https://www.google.com/sear

 • Janez Kepic-Kern

  “ORLI” DR. J.E. KREKA, 1908-1940,
  SO PRED 2. SV. VOJNO
  – OPIRALI TEDANJO VSESLOVENSKO – LJUDSKO STRANKO.
  No ja ?
  Potrebna je obnova politike.
  NA RESNIH; MORALNIH NAČELIH:
  Predlagamm tole.
  AMPAK !
  Slovenci se moramo najprej notranje
  prenoviti in povezati na
  osnovi naše kvalitetne tradicije,
  PONUJAM VAM NAPOL POZABLJENE
  A
  VZGLEDA – POSNEMANJA – VREDNE

  “ORLE” DR. J. E. KREKA, 1908-1940
  VEČINA VAS SPODAJ PIŠE, NEKAKO – IDEOLOŠKO,
  VERJETNO
  ZARADI NEGATIVNEGA VPLIVA EX KP, ZK STALIN, TITO KOMSOCIALIZMA.
  Življenje pa ni – ideologija
  pač pa
  realna stvar – način kako ljudje živimo.
  živijo. V praksi njih, naših osebnih -življenj !

  “ORLI” DR. J.E. KRKA – so na področju izboljševanja
  praktičnega žvljenja, življenj naših prednikov – naredli veliko.
  VREDNI SO
  VZGLEDOVANJA – PO NJIH – VRLI, GOSPODARNI, KREPOSTNI
  “QRLI” dr. J. E. KREKA, 1908-1940-

  Jaz sem odločen zagovornik podpore dosedanji SDS,
  ki ima celo vrsto dobrih poslancev,
  ki se je že doslej nad 20 let vztrajno borila
  proti raznoraznim vsiljevanjem ex KP; ZJ.jev
  in ima za vodjo
  res pravega osamosvojitelja, cenjenega gosppoda Janeza JANŠO.
  Je pa res, da je treba stranke, ki jim gre v prvi vrsti
  za nas SLOVENCE – ŠE OKREPITI.
  Saj žal ravno NSI nam z vprašlivima Lj. NOVAK in “čudnim” M. TONINOM
  NAM SLOVENCEM – NI NITI NAJMANJ – V OPORO.
  Jaz
  Janez Kepic_Kern – zlasti SDS-ju predlagam,
  da se pri KREPITVI SVOJE VOLILNE BAZE

  – vzgleduje – po uspešnih

  množičnih
  in kvalitetnih “ORLIH” dr. J:E; KREKA, 1908-1940,
  ki so pred 2. vojno KADROVSKO IN VOLILNO OPIRALI – predvojno LJUDSKOSTRANKO..
  MOJ
  PREDLOG JE RESEN !
  Sedanje t.i. POMLADNE STRANKE – morajo namreč VEDETI,

  DA SO BILI – ČEPRAV – FORMALNO – DRUŠTVO – OZ. ZVEZA DRUŠTEV
  D R U Š T V O
  “ORLI” DR. J. E. KREKA

  – VELIKO BOLJE IN BOLJ MNOŽIČNO
  ORGANIZIRANI

  KOT JE TO KATERAKOLI – OD SEDANJIH STRANK – SDS, NSI, SLS.
  Imeli so tudi
  realen, kvaliteten PROGRAM DELOVANJA,
  KI JE VKLJUČEVAL:
  – versko etično, družinsko – vzgojo,
  – telovadbo in rekreacijo, skrb za zdravje,
  izobraževalne praktične tečaje o kmetovanju, obrteh itd.,
  kulturne dejavnosti, zbore, ples, pevsko plesne prireditve, pustovanja,
  – zavode in zadruge za posojilništvo in gradnje domov itd.
  Osnovne info o vrlih in krepostnih
  ter gospodarsko sposobnih “ORLIH” DR. J.. E. KREKA, 1908-1940
  dobite na v mojem prispevku OŽIVIMO “ORLE” DR J,E. KREKA, NA;sloveniana.si.
  O začetni
  organizaciji “ORLOV” za časa življenja dr. J.E. KREKA
  pa najdete podatke v knjigi jeseniškega izobraženca
  Franca TERSEGLAVA: ZLATA KNJIGA “ORLOV” 1910.. L.R Janez K. KERN KOMENDA
  P.S.
  ZLATA KNJIGA “ORLOV”
  FRANC TERSEGLAV, 1910.

  https://www.slovenska-biogr
  SLOVENCI IMAMO BOGATO IN KVALITETNO LASTNO TRADICIJO, NI NAM TREBA POSNEMATI – SLABŠIH TUJIH VZGLEDOV..

  IZ MOJE “SLOVENIANE”

  BESEDILO IN NOTE
  HIMNE “ORLOV” dr. J.E. Kreka !
  Slovenski glasbeniki – toplo vabljeni
  k oživitvi in k javni dostopnosti javne izvedbe
  te povsem profesionalne in zgodovinsko pomembne,
  a nad 80 let neizvajane
  originalno slovenske – skladbe !
  “BRATOM ORLOM”
  BRATOM ORLOM !
  DVIGNITE ORLI, V JASNE VIŠINE
  KRILA PONOSNA, MLADE MOČI !
  SOVE SE SKRIVAJO V NIZKE TEMINE,
  K SONCU, K SVETLOBI OREL HITI !
  GOZDI ŠUMEČI KLANJAJO GLAVE,
  BURNI VIHARJI DIVJE BESNE !
  ZORA MLADOSTI, SILA KREPOSTI,
  V ŽILAH NAM POLJE NARODA RAST.
  V TRUDU IN ZNOJU POLNEM RADOSTI
  DOMU GRADIMO SLAVO IN ČAST !
  MATI SLOVENIJA TVOJI LJUBEZNI
  OREL JUNAŠKO KLANJA SRCE,
  NAROD SLOVENSKI, K NESMRTNI SLAVI – TVOJI !
  – SE NAŠE SILE BORE !
  OREL ZRE MIRNO V SINJE VIŠAVE,
  STRELE IN GROMI GA NE PLAŠE
  K BOŽJEMU SONCU DVIGNIMO KRILA,
  VEČNE LJUBEZNI VABI NAS ŽAR
  Z NEBA VIŠINE ORLA BO SILA !
  KRIVDO IN SUŽNOST – RAZBILA – VSEKDAR !
  Avtor: besedila Dr. Evgen Lampe,
  uglasbil Hugolin Sattner
  Tisti, ki vas tematika zanima: notno gradivo te in ostalih pesmi Orlov – dobite v
  Glasbenem oddelku NUK-a v Ljubljani. V tej reviji pa najdete poseben prispevek
  posvečen pozitivnim “Orlom” dr. J. E. Kreka.
  Kot mnoge pozitivne slovenske stvari je tudi “Orle” dr. J.E. Kreka “zatrlo”
  iracionalno politično nasilje nemškega nacizma in slovenskega stalinističnega
  KP; ZK “komunizma-socializma”, ki je bil politično sovražen do gospodarsko in
  kulturno samostojnih “Orlov”.
  S KP; ZK politično-državnim razlaščanjem je “baje – ljudska” ex KP, ZK
  totalitarna, nedemokratična “KP; ZK oblast” fizično uničila gospodarske
  temelje delovanja “Orlov” dr. J.E. Kreka !
  Ter jih s prepovedmi delovanja – “odrinilo” iz javnega političnega življenja !
  A v srcih nas
  – miru, dobremu delu in poštenemu življenju – privrženih,
  nas ljudi – s slovenskega podeželja izhajajočih Slovencev je in bo
  – duh
  krepostnih in gospodarsko sposobnih Orlov – živel – vedno !
  “Bog daj” !
  In z našo pomočjo – bodo od ran okrepljeni “Orli” – spet vzleteli !
  In nihče več – krepostnih “Orlov” – ne bo več pregnal s slovenskega neba !
  Zapisal Janez Kepic-Kern, odg. urednik in lastnik edicij “SLOVENIANA”

 • xtc

  Hja ,samo s slogo in trdnostjo lahko porazimo levi fašizem v Slo in ga preženemo in rešimo narod te hudehudičeve zalege,ki neprestano vnaša razdor med slovence.

 • ZatonMesecnikov

  Slovensko Ljudsko Stranko, ki je pred letom 1941 predstavljala 70% volilnega telesa Dravske Banovine, so zmetali v brezna in zazidali v Rudnike. Ter ji obesili stigmo izdajalcev in Kolaborantov.

  Stranka nikoli ni zaživela na novo, še sploh pa s Podobniki ne. Vsi imamo še pred očmi cirkuške predstave v Sečovljah, pa valjanje po travi z Jorasom. Poceni finte torej, ki so pripomogle, da je stranka izginila iz političnega prizorišča.

  zato bi pričakoval nekaj novega, saj je Brend Slovenska Ljudska Stranka sam po sebi privlačen. Ampak ne s Podobniki… tega pa ne razumem.

 • Get Smart

  Ne morš tko, no. Ker če daš skupaj relevantna dejstva (prvi odstavek) in nerelevanta dejstva (drugi odstavek) in SPUSTIŠ temeljna RELEVANTNA dejstva, si lahko nevedni ustvari mnenjčece, da je sls propadla zaradi valjanja po travi.
  Preveri trditev o “pripomoglosti”: če se ne bi valjali po travi, bi imela stranka 20 %?
  Bi ostala v DZ? Je izpadla iz DZ zaradi valjanja?
  Odgovor je seveda ne. Torej je valjanje irelevantno (ker smo že bili pri relevantnosti nje, da ostanemo pri istem pojmovanju), torej NEPOMEMBNO.
  UDBA MURGL KOMUNISTIČKE JUGOSLAVIJE je uporabila vso svojo moč, da je sls prestrelila s svojimi poturicami, ki so potem od znotraj mehčale nevedne ljudi in tako so gradili mostove z MURGL KOMI JUGO.
  Ko je nekaj agrarcev spregledalo MURGL JUGOKOMI agro-udbo, pa so stranko medijsko likvidirali; ostalo so nepomembna dejstva.
  Vojna traja vseskozi – komunistička revolucija je “permanentna revolucija” – KOMUNJARE neprestano postavljajo svet na glavo = narobe svet.
  IN otroci v narobe svetu krivijo ŽRTVE namesto krivcev.

  Pamet v glavo.

 • Janez Kepic-Kern

  PONIKNILI SO ?
  ŠALA.

  Danes so ex KP, ZK provokatorji nekam – PONIKNILI ?!
  Se zdi.
  Morda – se dogovarjajo o novi – “STRATEGIJI PROVOCIRANJA” na tem OK portalu NOVE24TV?
  ALI PA?
  pREPROSTO GLEDAJO KAKE RAZVEDRILNE PROGRAME ? L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  MORDA GLEDAJO
  TOLE?
  https://www.youtube.com/wat
  “GO, GO – JETTERS”

  KONEC ŠALE

 • Vince Blake

  Glede na beden performans Bogoviča v EP, bo od te španovije imela SLS mnogo več kot SDS. Upam, da se bo SDS ta račun izšel.

 • RATATA

  Podobnik!?!? Smrkuc abrvezn!

 • Valter BraniSlav

  VRNI SE JOSIP BROZ IN NAREDI RED V TEJ DEZELI .

 • Janez Kepic-Kern

  VSE DOBRO
  SDS IN SLS,
  Resno predlagam zgledovanje – po
  “ORLIH” dr. J. E. KREKA, 1908-1940.
  BILI SO MNOGO BOLJE, BOLJ MNOŽIČNO ORGANIZIRANI
  KOT
  KATERIKOLA SEDANJA SLO STRANKA.,
  OPIRALI
  PA SO PREDVOJNO – VSESLOVENSKO LJUDSKO STRANKO. L. R. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • von Rhein

  SLS ja,samo ne s Podobnikom.Njega niti kure niso sprejele za vodjo.
  Za osvežitev spomina ….kako zelo se je trudil,da je “tatvina” službenega avtomobila
  izginila z dnevnega reda.

 • črnaovca

  Marjan se je vrnil v politiko potem ko je propadel kot gospodarstvenik in s čimer koli se je ukvarjal. To je dokaz kako za politiko pri nas ni treba znati nič drugega kot vrteti jezik

 • Janez Kepic-Kern

  POMEMBNO
  ORLI” DR. J.E. KREKA, 1908-1940,
  SO PRED 2. SV. VOJNO
  – OPIRALI TEDANJO VSESLOVENSKO – LJUDSKO STRANKO.
  No ja ?
  Potrebna je obnova politike.
  NA RESNIH; MORALNIH NAČELIH:
  Predlagamm tole.
  AMPAK !
  Slovenci se moramo najprej notranje
  prenoviti in povezati na
  osnovi naše kvalitetne tradicije,
  PONUJAM VAM NAPOL POZABLJENE
  A
  VZGLEDA – POSNEMANJA – VREDNE

  “ORLE” DR. J. E. KREKA, 1908-1940
  VEČINA VAS SPODAJ PIŠE, NEKAKO – IDEOLOŠKO,
  VERJETNO
  ZARADI NEGATIVNEGA VPLIVA EX KP, ZK STALIN, TITO KOMSOCIALIZMA.
  Življenje pa ni – ideologija
  pač pa
  realna stvar – način kako ljudje živimo.
  živijo. V praksi njih, naših osebnih -življenj !

  “ORLI” DR. J.E. KRKA – so na področju izboljševanja
  praktičnega žvljenja, življenj naših prednikov – naredli veliko.
  VREDNI SO
  VZGLEDOVANJA – PO NJIH – VRLI, GOSPODARNI, KREPOSTNI
  “QRLI” dr. J. E. KREKA, 1908-1940-

  Jaz sem odločen zagovornik podpore dosedanji SDS,
  ki ima celo vrsto dobrih poslancev,
  ki se je že doslej nad 20 let vztrajno borila
  proti raznoraznim vsiljevanjem ex KP; ZJ.jev
  in ima za vodjo
  res pravega osamosvojitelja, cenjenega gosppoda Janeza JANŠO.
  Je pa res, da je treba stranke, ki jim gre v prvi vrsti
  za nas SLOVENCE – ŠE OKREPITI.
  Saj žal ravno NSI nam z vprašlivima Lj. NOVAK in “čudnim” M. TONINOM
  NAM SLOVENCEM – NI NITI NAJMANJ – V OPORO.
  Jaz
  Janez Kepic_Kern – zlasti SDS-ju predlagam,
  da se pri KREPITVI SVOJE VOLILNE BAZE

  – vzgleduje – po uspešnih

  množičnih
  in kvalitetnih “ORLIH” dr. J:E; KREKA, 1908-1940,
  ki so pred 2. vojno KADROVSKO IN VOLILNO OPIRALI – predvojno LJUDSKOSTRANKO..
  MOJ
  PREDLOG JE RESEN !
  Sedanje t.i. POMLADNE STRANKE – morajo namreč VEDETI,

  DA SO BILI – ČEPRAV – FORMALNO – DRUŠTVO – OZ. ZVEZA DRUŠTEV
  D R U Š T V O
  “ORLI” DR. J. E. KREKA

  – VELIKO BOLJE IN BOLJ MNOŽIČNO
  ORGANIZIRANI

  KOT JE TO KATERAKOLI – OD SEDANJIH STRANK – SDS, NSI, SLS.
  Imeli so tudi
  realen, kvaliteten PROGRAM DELOVANJA,
  KI JE VKLJUČEVAL:
  – versko etično, družinsko – vzgojo,
  – telovadbo in rekreacijo, skrb za zdravje,
  izobraževalne praktične tečaje o kmetovanju, obrteh itd.,
  kulturne dejavnosti, zbore, ples, pevsko plesne prireditve, pustovanja,
  – zavode in zadruge za posojilništvo in gradnje domov itd.
  Osnovne info o vrlih in krepostnih
  ter gospodarsko sposobnih “ORLIH” DR. J.. E. KREKA, 1908-1940
  dobite na v mojem prispevku OŽIVIMO “ORLE” DR J,E. KREKA, NA;sloveniana.si.
  O začetni
  organizaciji “ORLOV” za časa življenja dr. J.E. KREKA
  pa najdete podatke v knjigi jeseniškega izobraženca
  Franca TERSEGLAVA: ZLATA KNJIGA “ORLOV” 1910.. L.R Janez K. KERN KOMENDA
  P.S.
  ZLATA KNJIGA “ORLOV”
  FRANC TERSEGLAV, 1910.

  https://www.slovenska-biogr
  SLOVENCI IMAMO BOGATO IN KVALITETNO LASTNO TRADICIJO, NI NAM TREBA POSNEMATI – SLABŠIH TUJIH VZGLEDOV..

  IZ MOJE “SLOVENIANE”

  BESEDILO IN NOTE
  HIMNE “ORLOV” dr. J.E. Kreka !
  Slovenski glasbeniki – toplo vabljeni
  k oživitvi in k javni dostopnosti javne izvedbe
  te povsem profesionalne in zgodovinsko pomembne,
  a nad 80 let neizvajane
  originalno slovenske – skladbe !
  “BRATOM ORLOM”
  BRATOM ORLOM !
  DVIGNITE ORLI, V JASNE VIŠINE
  KRILA PONOSNA, MLADE MOČI !
  SOVE SE SKRIVAJO V NIZKE TEMINE,
  K SONCU, K SVETLOBI OREL HITI !
  GOZDI ŠUMEČI KLANJAJO GLAVE,
  BURNI VIHARJI DIVJE BESNE !
  ZORA MLADOSTI, SILA KREPOSTI,
  V ŽILAH NAM POLJE NARODA RAST.
  V TRUDU IN ZNOJU POLNEM RADOSTI
  DOMU GRADIMO SLAVO IN ČAST !
  MATI SLOVENIJA TVOJI LJUBEZNI
  OREL JUNAŠKO KLANJA SRCE,
  NAROD SLOVENSKI, K NESMRTNI SLAVI – TVOJI !
  – SE NAŠE SILE BORE !
  OREL ZRE MIRNO V SINJE VIŠAVE,
  STRELE IN GROMI GA NE PLAŠE
  K BOŽJEMU SONCU DVIGNIMO KRILA,
  VEČNE LJUBEZNI VABI NAS ŽAR
  Z NEBA VIŠINE ORLA BO SILA !
  KRIVDO IN SUŽNOST – RAZBILA – VSEKDAR !
  Avtor: besedila Dr. Evgen Lampe,
  uglasbil Hugolin Sattner
  Tisti, ki vas tematika zanima: notno gradivo te in ostalih pesmi Orlov – dobite v
  Glasbenem oddelku NUK-a v Ljubljani. V tej reviji pa najdete poseben prispevek
  posvečen pozitivnim “Orlom” dr. J. E. Kreka.
  Kot mnoge pozitivne slovenske stvari je tudi “Orle” dr. J.E. Kreka “zatrlo”
  iracionalno politično nasilje nemškega nacizma in slovenskega stalinističnega
  KP; ZK “komunizma-socializma”, ki je bil politično sovražen do gospodarsko in
  kulturno samostojnih “Orlov”.
  S KP; ZK politično-državnim razlaščanjem je “baje – ljudska” ex KP, ZK
  totalitarna, nedemokratična “KP; ZK oblast” fizično uničila gospodarske
  temelje delovanja “Orlov” dr. J.E. Kreka !
  Ter jih s prepovedmi delovanja – “odrinilo” iz javnega političnega življenja !
  A v srcih nas
  – miru, dobremu delu in poštenemu življenju – privrženih,
  nas ljudi – s slovenskega podeželja izhajajočih Slovencev je in bo
  – duh
  krepostnih in gospodarsko sposobnih Orlov – živel – vedno !
  “Bog daj” !
  In z našo pomočjo – bodo od ran okrepljeni “Orli” – spet vzleteli !
  In nihče več – krepostnih “Orlov” – ne bo več pregnal s slovenskega neba !
  Zapisal Janez Kepic-Kern, odg. urednik in lastnik edicij “SLOVENIANA”