fbpx

Podpora verskih voditeljev Jankoviću nesprejemljiva! “To je nehigienično!”

Nezvet Porić, glavni zagovornik islamske radikalizacije v Sloveniji. (vir STA)

Nezvet Porić, glavni zagovornik islamske radikalizacije v Sloveniji. (vir STA)

Opozorili smo že, da je nesprejemljivo vtikanje verskih voditeljev v kampanjo za ljubljanskega župana, natančneje s tem, ko so izrazili podporo Jankoviću, sedaj pa je temu pritrdila tudi stranka Dobra država. Predsednik stranke Bojan Dobovšek in strankin kandidat za župana Smiljan Mekicar sta prepričana, da so s tem najvišji predstavniki verskih skupnosti v Sloveniji pozabili na ustavno ločenost cerkve od države.

Na spletni strani Dobre države so spomnili, da so se po “zlorabah javnih sredstev, glasila Mestne občine Ljubljana za promocijo domnevno ‘najuspešnejšega’ župana Ljubljane, v kampanjo za ohranitev obstoječe oblasti v Ljubljani, poleg obstoječih z županom politično-poslovno-osebno povezanih oseb, vmešali verski voditelji, ki so pozabili na ustavno ločitev cerkve od države ter samo-promovirano zavezanost vsem vernikom”. Pri tem Dobovšek opozarja na 7. člen Ustave Republike Slovenije, ki jasno loči cerkev od države. “Zato je javna podpora cerkvenih dostojanstvenikov obstoječemu županu (izjave so navede v predvolilnem glasilu Liste Zorana Jankovića) milo rečeno nehigienična, saj ne temelji na vsebinskih točkah kandidata, ki bi šle v prid celotni verski skupnosti in jih morda drugi kandidati ne izpostavljajo na državni ravni.”

Bojan Dobovšek (Foto: STA)

Jankovića so podprli evangeličanski škof Geza Filo, paroh srbske pravoslavne cerkve Peran Bošković, islamski mufti Nedžad Grabus, poleg tega pa še v osebnem imenu rimskokatoliški duhovnik Izidor Pečovnik, povzema STA. V Dobri državi so prepričani, da v skladu z ustavno ureditvijo ni korektno, če verski voditelji kot predstavniki institucij javno podprejo le enega kandidata v eni občini, saj ne morejo utemeljiti svoje ne-podpore drugim kandidatom v tej občini. Dobovšek se ob tem sprašuje, kaj pa “v preostalih 211-ih občinah, kjer stanujejo številni njihovi verniki, so ti manj vredni, manj zaslužni za promoviranje njihove vere in si ne zaslužijo podpore? S tem povejo, kakšna ravnanja podpirajo in se po nepotrebnem ustvarjajo nove delitve”.

M. S.