fbpx

Podpornik Levice zlorablja visokošolski sindikat za hujskanje k vstajam – mu je 2.550 evrov na mesec premalo?

Podpredsednik visokošolskega sindikata Slovenije Marko Marinčič (Foto: STA)

So lovke levice posegle tudi med visokošolske učitelje? V uredništvo smo prejeli informacijo, da naj bi profesor in podpredsednik visokošolskega sindikata dr. Marko Marinčič po elektronski pošti pozival visokošolske učitelje k vseslovenski vstaji. Ali omenjene informacije držijo, smo preverili pri samem Marinčiču in sindikatu. Ko odgovore prejmemo, jih bomo tudi objavili. 

Profesor dr. Marko Marinčič na oddelku za klasično filologijo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani predava rimsko in grško književnost. Je tudi prevajalec iz latinskega in grškega jezika in podpredsednik visokošolskega sindikata Slovenije. Marinčič je bil javnosti najbolj poznan po bizarnih izjavah v Mladini, ko je tarnal nad višino plače visokošolskega učitelja: “Kak mesec pridem na 2550 evrov neto, več pa ne.” Za podpornika egalitarne Levice je znesek plače visoko nad delavskim standardom, njegovo pritoževanje pa pove, da tudi to ni dovolj.

V uredništvo smo prejeli informacijo, da naj bi omenjeni profesor po elektronski pošti pozival druge visokošolske učitelje k vseslovenski vstaji konec marca, torej tik pred volitvami. Ali navedbe držijo, smo povprašali Marinčiča. Prav tako smo ga povprašali, kakšen je namen vseslovenske vstaje. Vprašali smo ga tudi, na kaj želi opozoriti z vseslovensko vstajo visokošolskih učiteljev.

Če navedbe držijo, kažejo na sum, da Marinčič v ozadju sodeluje z eno izmed strank s ciljem “menjave vlade in vzpostavitve drugačnega stanja v državi”, kot so včeraj izpostavili v KUL in Robert Golob. Ravno iz tega razloga smo Marinčiča povprašali, ali je njegova pobuda k vstaji del predvolilne kampanje, saj je bil Marinčič v preteklosti kandidat stranke Levice za člana programskega sveta RTV Slovenija.

Kaj meni o tem visokošolski sindikat?
Če navedene informacije držijo, smo preverili tudi pri Visokošolskem sindikatu Slovenije. V primeru, da navedene informacije držijo, nas je zanimalo, ali je primerno, da podpredsednik sindikata na nek način izkorišča sindikat za zasebne interese oziroma za pozivanje k vstaji. Glede na to, da naj bi Marinčič pošiljal pozive po elektronski pošti, nas je prav tako zanimalo, ali je omenjene podatke prejel v sindikatu in če gre v tem primeru za zlorabo podatkov za zasebne interese.

Foto: Visokošolski sindikat Slovenije

Na koncu smo sindikat še povprašali, ali je njihova vloga pozivanje k vstaji. Prav tako nas je zanimalo, ali so v ozadju interesi predvolilne kampanje in ali ima Marinčič namen sodelovati s kakšno stranko. Ko odgovore prejmemo, jih bomo tudi objavili.

Sara Rančigaj