fbpx

[Video] Podpredsednica SD Dominika Švarc Pipan ima resne težave z bontonom in spoštovanjem zavez svoje stranke

Podpredsednica SD Dominika Švarc Pipan je ob prihodu Janeza Janše svoje roke tiščala v žepih.

“K svobodi, spoštljivosti in dostojanstvu!” poziva Dominika Švarc Pipan, podpredsednica SD in kandidatka za državnozborske volitve na svojem Facebook profilu, medtem ko v resničnem življenju sama teh vrednot niti malo ne spoštuje, kar je tudi dokazala na enem od srečanj in predstavitvi političnih strank, ko je prepotentno zavrnila rokovanje s predsednikom vlade, Janezom Janšo. Letošnji predvolilni slogan Socialnih demokratov je sicer “Drugače”. 

Ne glede na  različna mnenja in razlike med programi v političnih strankah vse politične stranke predstavljajo “ljudstvo” in so s svojim nastopom primorane pokazati določeno mero odgovornosti, zrelosti in navsezadnje in v osnovi tudi bontona, sploh če si podpredsednica stranke, ki tako zavzeto zagovarja sodelovanje. Očitno so vsi profesionalni podvigi Dominke Švarc Pipan v preteklosti zaman, če se v tem času ni naučila niti osnov bontona in preseganja razlik v politiki.

Bonton je Dominiki Švarc Pipan tuj
Dominika Švarc Pipan, ki se je v preteklosti nemalokrat pohvalila s svojimi poklicnimi oziroma profesionalnimi izkušnjami, tudi na mednarodnem nivoju, s svojim arogantnim vedenjem dokazuje, da ima lahko nekdo za sabo veliko uspehov, še vedno pa ostane “mali človek”. Poslovni bonton je veščina, ki jo morajo obvladati vsi, ki so del poslovnega in političnega sveta. Je nekaj tako osnovnega, da je že dejstvo, da moraš na to opomniti nekoga, ki ima za sabo toliko “profesionalnih podvigov”, kot je sama Pipanova to dejala, neverjetno in nepojmljivo. Še posebej za človeka takega ranga in izobrazbe kot je Švarc Pipanova – gre namreč za doktorico mednarodnega prava.

Veličina ljudi se kaže v odnosu
Politične kampanje so namenjene predstavitvi vsake politične stranke in od kandidatov se pričakuje, da bodo svoje besede tudi udejanjili, in da so vrednote, ki jih zagovarjajo, tudi del njih v resničnem življenju, kar pa je s svojim odzivom demantirala, ko je prevzetno odklonila rokovanje s predsednikom vlade Janezom Janšo, ki se je odzval z nasmehom, češ da očitno ni naklonjena sodelovanju, ki ga Socialni demokrati tako goreče zagovarjajo.

Janez Janša in njegov protikandidat Sašo Pajk (LMŠ) v Ivančni Gorici.

Glede na to, da so vsi ostali člani iz različnih strank iz PoS, Naše deleže, celo iz LMŠ in celo Janšev protikandidat v Grosupljem Miloš Kosić. Ta je brez težav sprejel roko predsednika vlade in mu hkrati zaželel pošten političen boj. “Mi je v čast. Želim pa vam fer predvolilni boj,” je dejal.

Janšev protikandidat v Grosupljem Miloš Kosić je bil vesel rokovanja in mu je hkrati zaželel fer predvolilni boj.

Nedorasla svoji funkciji
Po tem, ko je premier Janša Pipanovi ob srečanju ponudil roko v znak spoštovanja, je dotična svoje roke brezsramno tiščala v žepe in z nasmehom na obrazu pozdravila, hkrati pa se opravičevala. Janša je ob tem dejal: “Niste za sodelovanje, vidim”, na kar se je Pipanova ponovno odzvala s ciničnim nasmehom. Sramotno je, da se tako vede sam vrh Socialnih demokratov, ko pa tako pljuvajo čez aktualno vlado in ji očitajo vse to, kar potem sami počnejo. Politični teren je teren različnih mnenj in težav, ki jih je potrebno reševati izven okvirjev svojih osebnih mnenj, v dobro ljudi. Premier Janez Janša je v konkretnem primeru jasno pokazal, da je pripravljen na sodelovanje z vsemi, v skupno dobro, dobro ljudi, tudi če to pomeni sodelovanje s stranko, ki je do njega kritična od vsega začetka. To dokazuje veličino človeka, kar pa zase ne more trditi Pipanova, ki je kljub izkušnjam očitno še nedorasla funkciji, ki jo zastopa.

Politolog dr. Miro Haček je ob izpadu Švarc Pipanove dejal: “Zato se SD kot edina dobro organizirana stranka levo od sredine ne bori za 30% in za zmago, ampak za 10%. Ker ima v vrhu stranke ljudi, ki so tudi intimno na ideološki liniji ekstremne populistične Levice in ne sodobne evropske socialdemokracije.

Tanja Brkić