fbpx

Podpredsednica ukrajinske vlade se je premierju Janši zahvalila za pogumno podporo pri zapiranju neba nad Ukrajino

Irina Vereščuk, podpredsednica vlade Ukrajine (foto: Zajem zaslona)

Med vojno se lahko uvede območje prepovedi letenja, da se prepreči vstop vojaškim letalom v določen zračni prostor, kljub obupanim prošnjam Ukrajine in nekaterih držav podpornic, med katerimi je tudi Slovenija, so večje države to idejo zaenkrat zavrnile. Toda to še ne pomeni, da do tega v prihodnosti ne bo prišlo. Premier Janez Janša idejo o zapiranju neba nad Ukrajino podpira od samega začetka vojne, za podporo pa se mu je na RTV Slovenija zahvalila tudi ukrajinska podpredsednica vlade Irina Vereščuk. 

Podpredsednica vlade in ministrica za reintegracijo začasno okupiranih ozemelj Ukrajine Irina Vereščuk je prav tako Nato in članice EU pozvala k podpori in zapiranju neba nad Ukrajino, češ da zaradi ruske agresije visi velika nevarnost pri varovanju kritične infrastrukture, kamor sodijo na primer tudi ukrajinske jedrske elektrarne, kjer pa naj ne bi šlo le za vprašanje Ukrajine. Pri tem je poudarila neodgovorno obstreljevanje ruske vojske tako kritičnih infrastruktur. Zapiranje neba nad Ukrajino in posredovanje Nata je podprl tudi premier Janez Janša, za kar se mu je Vereščukova tudi zahvalila.

Predsednik vlade Janez Janša že od začetka vojne podpira zamisel o zaprtju neba Ukrajine, ko je objavil tristopenjski načrt, s pomočjo katerega bi pomagali Ukrajini ter zmagali v vojni za Evropo. V prvi točki je tako premier predlagal da naj Nato zapre zračni prostor nad Ukrajino in odvzame ruski vojski strateško prednost. Za podporo se mu je zahvalila tudi Irina Vereščuk, ki je v pogovoru za RTV Slovenija dejala, da se “zahvaljuje našemu premierju, ki je ne glede na zemljepisno majhnost naše države, ne glede na njen geopolitičen vpliv, rekel voditeljem: Zaprite zračni prostor nad Ukrajino. Naredite to, da ne bomo več tako trpeli.” 

https://twitter.com/vladaRS/status/1501660224595320837?s=20&t=CfITAyCZbiyp37-yLAOaxA

Vzpostavitev območja prepovedi letenja je sicer dovoljena v skladu s poglavjem 42 Ustanovne listine ZN, ki pravi, da če bi se nevojaške metode izkazale za neustrezne pri odzivu na grožnjo, lahko države tako ukrepajo po zraku, morju ali s kopenskimi silami, ki so potrebne za vzdrževanje ali ponovno vzpostavitev mednarodnega miru in varnosti. Območje prepovedi letenja je mogoče uveljaviti z nadzorom, preventivnimi napadi ali napadom na vsa letala, ki prečkajo določen prostor, vendar Nato ne želi uvesti območja prepovedi letenja, saj bi to pomenilo, da bodo njegove sile morda morale sestreliti ruska letala, kar pa bi pomenilo začetek tretje svetovne vojne in morebitno jedrsko konfrontacijo.

Tanja Brkić