fbpx

Pogačnikovo sramotno peticijo, uperjeno proti vrhovnemu sodniku Janu Zobcu, podpisalo samo 20 sodnikov

Predsednik okrožnega sodišča v Ljubljani Marjan Pogačnik (Foto: STA)

Pismo predsednika ljubljanskega okrožnega sodišča Marjana Pogačnika oz. hinavsko peticijo, kot jo imenuje novinar Bojan Požar na svojem blogu o političnem zakulisju Slovenije, naperjeno zoper vrhovnega sodnika Jana Zobca in poslano predsedniku vrhovnega sodišča Damijanu Florjančiču, je podpisalo zgolj dvajset sodnic ali sodnikov od 120, kolikor jih vodi Pogačnik. Torej približno le vsak šesti. Kot poroča Požareport, je iz peticije oziroma pisma (faksimile 1 in 2) jasno razvidno, kako je Marjan Pogačnik dejansko samo izkoristil nedavni odmevni incident Jana Zobca s pravosodnim policistom za svojevrstni obračun s kolegom sodnikom vrhovnega sodišča. Naj spomnimo. Gre za incident, v katerega je bil vpleten vrhovni sodnik Jan Zobec, ki je v stavbi Vrhovnega sodišča Republike Slovenije doživel napad policista. Po besedah Zobca ga je policist na poti med dvigalom in stopniščem trdo prijel za nadlaket, ga poniževal in žalil, na koncu pa ga celo odvlekel proti vhodu stavbe. Vse samo zato, ker ni želel ponižno vstopiti in se podvreči natančnemu osebnemu pregledu.

Ko je peticija začela krožiti po stavbi sodišča na Tavčarjevi ulici, pa se je odzvala tudi Barbara Zobec, prav tako vrhovna sodnica in žena Jana Zobca. Zobčeva v svojem pismu kolegicam in kolegom navaja, da je tudi sama pred časom doživela podobno izkušnjo s pravosodno policistko pri vhodu na sodišče ter opozorila na “izrazito napačni fokus” Pogačnikovega pisma. Po pisanju Požareporta je govorila o krnjenju ugleda sodstva in razvpitih sodniških zabavah. Na eni izmed njih je bil Pogačnik tako pijan, da ga je moral domov odpeljati šofer sodišča.

Marjan Pogačnik se je doslej znašel že v številnih aferah. Najbolj je odmeval primer, ko je bil še direktor kriminalistične policije, saj so mediji razkrili, da je imel črni fond denarja. Med kandidaturo za predsednika okrožnega sodišča je zlorabil pravice iz zdravstvenega in socialnega zavarovanja, vendar ga je zaščitil sodni svet. No, taisti sodni svet je, tako Bojan Požar, Pogačniku aprila letos omogočil nenavadno napredovanje v status višjega sodnika. Proti Igorju Bavčarju pa se je zapletel v osebno vojno, zato ga je vrhovno sodišče izločilo iz vseh sodnih postopkov zoper Bavčarja. Požareport še navaja, da je razvpit tudi zaradi neverjetne sodbe v primeru starlete Urške Čepin, kjer je stanovanje, namenjeno nezakoniti prostituciji, strokovno razglasil za intimni prostor Čepinove, kamor naj bi se umikala pred javnostjo, da se spočije.

Foto: STA. Ustavni sodnik Jan Zobec.

Pogačnika zmotilo, da je službeni vhod preimenoval v vhod za služinčad
Naj spomnimo. Glede pravil hišnega reda je Pogačnik napisal, da ta že 20 let določajo, da zaposleni v stavbo vstopajo skozi vhod za zaposlene z Miklošičeve ceste in dodal: “Sodniki, ki ta režim dosledno spoštujemo, težko razumemo, da kdorkoli, še zlasti pa sodnik Vrhovnega sodišča RS, z grobimi, neodmerjenimi in za vse nas ponižujočimi besedami ta vhod v javnih medijskih nastopih poimenuje kot ‘vhod za služinčad’ in na ta način javno izraža svoj podcenjujoč odnos do ostalih kolegov sodnikov in vseh zaposlenih. Na takšne diskreditacije ne pristajamo in si jih ne dovolimo, pri čemer je še posebej zaskrbljujoče, da jih izreka vrhovni sodnik kot viden predstavnik sodne veje oblasti.”

Luka Svetina