fbpx

Poglejte dvoličnost poslanca SD Matjaža Nemca: Krutosti komunizma ne priznava, kar pa ne čudi, glede na to, da njegova stranka biva v ukradeni vili …

Foto: Facebook Matjaž Nemec

V luči približevanja evropskih volitev je poslanec Matjaž Nemec pred dnevi pričel panično širiti peticijo, s katero njegova stranka poziva k odstopu predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija, nato pa se je ob tem zapletel v spor s prvakom največje opozicijske stranke Janezom Janšo glede izobrazbe, pri čemer se je na koncu izkazalo, da se največji zagovornik privatnega šolstva poslužuje zasebnega v praksi. Namesto da bi po fiasku in hvalisanju, da naj bi imel “višjo izobrazbo”, porinil glavo v pesek, se je vnovič oglasil preko komentarja na strani stranke SD in se na široko razpisal o grozotah fašizma, pri čemer pa je spet pozabil omeniti krutosti komunizma, kar pa po eni strani ne preseneča, glede na to, da njegova stranka biva v ukradeni vili.

V komentarju, ki ga je naslovil Združena Evropa mora imeti ničelno toleranco do novodobnega fašizma ali pa je ne bo več!, se je poglobljeno razpisal o tem, da od izvoljenih predstavnikov pričakuje ničelno toleranco do naraščajoče retorike populizma v vsem evropskem prostoru. Pri tem se je navezal na izrečene besede Tajanija, ki je sicer že pojasnil, da je s pozdravom “Naj živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija in naj živijo italijanski izgnanci” govoril o “istrskih in dalmatinskih italijansko govorečih izgnancih, njihovih otrocih in vnukih, med katerimi jih je bilo veliko na slovesnosti”. A to socialdemokratom v Sloveniji in na Hrvaškem ne zadostuje.

Ob tem je med drugim zapisal: “Ob izrečenih besedah Tajanija in Salvinija v Bazovici me je najprej zagrabil bes, da bi z vsem gnevom, ki ga premore moja duša, povedal, da je to dejanje zavržno, da ni vredno človeka, kristjana, državljana, župana, ministra, predsednika Evropskega parlamenta, predstavnika ljudstva. Da ne želijo videti resnice, njihove in od drugih, tiste skupne, temveč vidijo samo svojo. Dokazov je dovolj, potrebno je biti samo človek, da jih najdeš.” Pri tem pa seveda ni mogel mimo omembe predstavnikov stranke SDS in je izpostavil, da bi po njegovo njihove reakcije zahtevale globoko samorefleksijo v naši družbi.

Foto: Printscreen

O krutosti komunizma pa niti besede
Ob tem vnovič poudarja, da je najmanj, kar terja nedopustno ravnanje Tajanija, da ta zapusti funkcijo predsednika Evropskega parlamenta, ker po njegovo nima poguma za iskreno opravičilo, prav tako pa naj ne bi imel moči, da bi umaknil svoje besede pred poslankami in poslanci Evropskega parlamenta, kot tudi pred državljankami in državljani Evropske unije. “Zato smo mednarodno javnost naslovili s peticijo za njegov odstop, ki jo je do nedelje, 17. februarja, podpisalo več kot 23.000 ljudi.” Glede na prebrano lahko vidimo, da Nemec zna nazorno prikazati krutosti fašizma in pozvati k nuji ničelne tolerance do novodobnega fašizma, nikakor pa ne zmore opozoriti tudi na krutosti komunizma.

Prav bi bilo, da bi se Nemec zavedal, da je do mnogih žrtev na tleh Evrope prišlo zaradi krutosti vseh totalitarnih sistemov, torej tako fašizma kot tudi nacizma in komunizma. Še posebej pa zato, ker je Slovenija edina evropska država, ki je trpela nasilje s strani vseh treh najhujših totalitarizmov 20. stoletja. Dejstvo je, da imamo zaradi komunizma v Sloveniji preko 600 množičnih morišč, in sprenevedanje glede tega je naravnost nehigienično. Namreč, s takim obnašanjem daje občutek, da si žrtve vseh sistemov niso enakovredne. Mar je to po merilu Nemca znamenje evropskosti?

H. M.