fbpx

Poglejte, kako država stiska za vrat podjetnike: Ker podjetnica ni izdala računa za vrečke, ji je inšpekcija naložila kar 4200 evrov kazni!

Fotografija je simbolična (foto: iStock)

Po vseh znanih birokratskih nesmislih je slovenska inšpekcija zagrenila življenje z visoko kaznijo še eni podjetnici. In vse to zaradi neizdanega računa pri prodaji nosilnih vrečk, v skupni vrednosti 7,30 evra, zaradi česar so ji naložili 4200 evrov kazni. Brutalna višina globe lahko marsikatero podjetje pripelje do propada.

Slovenska birokracija se je znova izkazala s finančnimi napadi nad običajne ljudi, ki se dnevno borijo, da preživijo na trgu dela in uradništvu z davki zagotavljajo službe z udobnimi plačami. Njihova hvaležnost se jim vrača s številnimi globami, ki jih inšpektorji izdajajo branjevkam, ki ne izdajo računa za peteršilj, ali pa otrokom prepovejo prodajo izdelkov na šolskih tržnicah. Vse skupaj spominja na birokratski totalitarizem, ki ga močnejša država uprizarja nad šibkejšim posameznikom, s tem pa se duši razvoj najbolj produktivnega sloja ljudi.

Tokrat so z globo prekomerno kaznovali podjetnico, ki je trem različnim strankam prodala vrečke v vrednosti 3,80, 0,70 in 2,80 evra ter pri tem ni izdala računa. Poleg tega različnih vrst vrečk ni označila v nobeni obliki oziroma na noben način, je razvidno iz obrazložitve odločbe.

Zaradi vsega naštetega je bila slovenska podjetnica oglobljena s kaznijo v višini 4200 evrov.

Zaradi birokratskih nesmislov pada konkurenčnost Slovenije
Da je Slovenija prekomerno birokratizirana država, s preštevilnimi pravnimi akti in nesorazmerno visokimi kaznimi, je opozarjala že stranka SDS, ki je v ta namen pripravila program za odpravo administrativnih ovir. Imamo preveč birokracije, predolge postopke za pridobivanje dovoljenj in soglasij, zaradi česar Slovenija pada na lestvicah konkurenčnosti. Potrebno se je zavedati, da je treba gospodarstvo razbremeniti z debirokratizacijo, zmanjšanjem davčnih bremen, poenostavitvijo prostorske zakonodaje in trošarinsko politiko pri cenah goriv.

C. Š.