fbpx

Poglejte, kakšno grdo zavajanje evroposlanke Fajonove: Tokrat glede obdavčitve ter uvedbe brezplačnih obrokov za šolarje, čeprav jih je njena “socialno čuteča” vlada ukinila!

Tanja Fajon (Foto: STA)

Evropska poslanka Tanja Fajon iz vrst SD je v okviru pogovora za prihodnost “Trajnostna družba blaginje za vse” lažno izjavila, da bi že zdavnaj imeli brezplačne obroke v šolah in vrtcih, če bi na evropski ravni uvedli 25-odstotni davek na dobiček in ga dosledno pobirali tam, kjer je tudi ustvarjen. Na njeno laž jo je med drugimi postavil davčni strokovnjak Ivan Simič, ki je jasno in glasno izpostavil, da smo v preteklosti že imeli 25-odstotni davek na dobiček, pa obroki niso bili brezplačni. “Brezplačne obroke bi imeli, če bi politiki racionalno porabljali denar (TEŠ 6, avtoceste …), ki ga davkoplačevalci vplačujemo v proračun. Spoštujte nas.” Razkrinkal jo je tudi nekdanji minister za šolstvo Milan Zver, ki je Fajonovi odgovoril, da je v vladi Janeza Janše kot šolski minister uvedel topel obrok v srednjih šolah, ko je vlado vodila stranka Tanje Fajon – SD -, pa so topel obrok leta 2009 dijakom ukinili!

Kako nespretni manipulatorji so v stranki SD, dokazuje primer Tanje Fajon, ki se znova poteguje za stolček v Evropskem parlamentu. V enem samem tvitu je natvezila davčne norosti in dokazljive laži, predvsem pa je v nelagoden položaj spravila Socialne demokrate. “Že zdavnaj bi lahko imeli brezplačne obroke v šolah in vrtcih, če bi na evropski ravni uvedli 25-odstotni davek na dobiček in ga dosledno pobirali tam, kjer je tudi ustvarjen,” se je glasila njena izjava, ki sta jo demantirala nekdanji minister za šolstvo in šport Milan Zver in davčni strokovnjak Ivan Simič.

Brezplačen topel obrok v srednjih šolah je kot minister v vladi Janeza Janše uvedel Milan Zver. Zver je na to dejstvo opozoril na družabnem omrežju Twitter in izjave Fajonove komentiral z naslednjimi besedami: “Vaša ‘socialno čuteča’ vlada  ga je leta 2009 ukinila. In ne, za brezplačen obrok ni potrebe po uvajanju novih davkov in kaznovanju najbolj produktivnega dela družbe, ki ustvarja delovna mesta.”

Zver je ob ukinitvi brezplačnih obrokov zavrnil trditve predstavnikov tedanje vladajoče koalicije, natančneje vodilne ekipe na ministrstvu, ki je lažno navajala, da je zakon o dijaški prehrani predstavljal le predvolilni bombonček Janševe vlade in ga je zato potrebno odpraviti. “Takšna podtikanja odločno zavračamo. Slovenska demokratska stranka si je, ne le v mandatu, ko je uspešno vodila Vlado RS, ki je med drugim tudi predsedovala Evropski uniji, temveč tudi pred tem, ves čas prizadevala za ureditev srednješolske prehrane,” je poudaril Zver.

Vzeli so otrokom
Ta populacija je bila v mandatih prejšnjih liberalnodemokratskih vlad izrazito zanemarjena, kar zadeva organizirano prehranjevanje, posledice pa bodo te generacije čutile v obliki različnih obolenj in zmanjšani kakovosti življenja. SDS si je ravno zato v času mandata vlade Janeza Janše prizadevala za ureditev vprašanja, da bi se odraščajoči generaciji zagotovilo večjo kakovost mladosti in življenja. Čeprav so mladi ukrep takoj vzeli za svojega, pa ga je je minister za šolstvo Igor Lukšič prezrl, in to kljub 22.000 podpisom dijakov in nasprotovanju javnosti.

Fajonova, ki se je pospešeno angažirala šele tik pred evropskimi volitvami, očitno pozablja, da je Janševa vlada tista, ki je dala, Pahorjeva pa je to vzela. Kar pa je najbolj žalostno, je to, da so vzeli najbolj ranljivi skupini družbe – otrokom, s tem pa posledično finančno obremenili starše. Ta konkreten primer nedvomno kaže, kako so v praksi “socialni” Socialni demokrati. In Tanja Fajon si novega mandata, glede na svoja zavajanja in laži, nedvomno ne zasluži.

H. M.