Poglejte, kako je nekdanji predsednik Türk goljufal v volilni kampanji in se izmuznil kazni!

Pregrešno drago potovanje nekdanjega predsednika Danila Türka v Sarajevo je dvignilo veliko prahu. (Foto: STA)

Veliko presenečenje in razlog za manjšo paniko med finančniki strank je sodba na pogojni zapor, ker ni plačal polovice računov za kampanjo župana in njegove svetniške liste, za Darka Berliča, ki jo je prejšnji teden razkril Večer. Doslej za prekrške v kampanjah še nihče ni bil obsojen na zaporno kazen. Zakona o strankah in kampanjah takšnih kazni ne predpisujeta. Takšnih, ki ne plačujejo kampanj, in bi jih zato lahko doletela kaj podobnega, je še nekaj. Denimo SD Dejana Židana, o čemer lahko več najdete tu.

A sodba še ni pravnomočna in enega od načinov, po katerem bi se Berlič (in še kdo) lahko izmuznil kazni, kaže primer nedovoljenega financiranja kampanje nekdanjega predsednika republike Danila Türka. Tam nobene kazni ne bo. Z Berličem pa je bil Türk tudi nekoliko povezan.

Berličev odvetnik Sandi Vuković je napovedal pritožbo, dosedanja sodna praksa na tem področju pa Berliču ponuja upanje, da se izvleče. V zapor mu tudi po sodbi, ker je pogojna, če prekrška leto dni ne ponovi, ne bo treba. So pa še drugi načini, kako se izogniti kazni: denimo z zastaranjem, ki je rešilo že organizatorja kampanje nekdanjega predsednika republike.

Sodišče ni upoštevalo računskega sodišča
Kazen, a bolj blaga, bi po kampanji pred petimi leti morala doleteti organizatorja kampanje nekdanjega predsednika Danila Türka. Organizator Türkove kampanje je bil  Roman Ferenčak, v težavah pa se je znašel zaradi 1.500 evrov darila podjetja Eko-park. Eko-park je bil v lasti občine Lendava. Zakon je državnim (to so tudi občinska) podjetjem že takrat prepovedoval financiranje kampanj. Povrhu je podjetje Eko-park krepko več kot pol vseh svojih prihodkov dobilo od države. Če podjetja v državni lasti plačujejo kampanje tistim, ki vladajo državi, smo vzorčni primer koruptivne države. Sodišče je odločilo, da je takšno financiranje kampanje Danila Türka prekršek neznatnega pomena. Po pritožbi računskega sodišča, da so preblagi, je ostreje ukrepalo: organizatorju kampanje nekdanjega predsednika Romanu Ferenčaku je izreklo: opomin.

Opomin so poslali tudi občinskemu podjetju iz Lendave, ki je plačalo, kar ne bi smelo. Od leta 2008 ga vodi Jožef Gerenčer, ki je od volitev leta 2014 občinski svetnik SMC in šef lokalnega odbora SMC v Lendavi. Z računskega sodišča so se ponovno pritožili, da je tudi opomin preblaga kazen in že takrat so revizorji neuradno opozarjali, da je igra izgubljena, posledica zavlačevanja pa bo, da nobene sankcije ne bo, so ocenjevali. In to se je tudi zgodilo.

Postopek proti Türku zastaral – tako kot pri Jankoviću!
Lani so računsko sodišče z višjega sodišča obvestili, da je potekel absolutni zastaralni rok (štiri leta) in so postopek zato ustavili. Več podrobnosti o nepravilnostih v Türkovi kampanji lahko najdete v povezanem članku. Ferenčak, Gerenčer in Türk so se torej izmuznili. Zastaranje! Kot pri posnetkih prisluškovanja Zoranu Jankoviću, le da je tam stvar zastarala še preden je sploh prišla do sodišča.

Lepo je biti levičar in biti varen pred sodnimi postopki. (Foto: Arhiv Nova24TV)

Türk ni povsem nepovezan z Berličem, ki je bil organizator kampanje mariborskega župana Fištravca, mediji pa poročajo, da naj bi Berlič plačal tudi račun za nakup nenavadnih lutk, ki so nekoč visele pod starim mostom čez Dravo v Mariboru, kar je bil del nespodobni propagandnih akcij proti nekdanjemu županu Francu Kanglerju.

Pred predsedniškimi volitvami je v predsedniški palači 11. 9. 2012 nastal intervju, ki je še dostopen na spletni strani bivšega predsednika republike Danila Türka, ki ga je naredil prav Darko Berlič. Ta intervju si lahko preberete na povezavi tukaj. Ogledate pa na povezavi tukaj.

Predsedniške volitve so bile tisto leto 11. novembra, intervju je torej nastal dva meseca pred predsedniškimi volitvami. Za kampanjo je organizator Turkove kampanje predvolilni račun odprl pri Factor banki, ki je bila pozneje z velikansko državno dokapitalizacijo ukinjena. Dejansko pa pripojena slabi banki. Factor banka je za Türkovo kampanjo posodila 27.406 evrov, ki jih je Ferenčak – kot so pozneje ugotovili revizorji – prikazal kot svoje lastno posojilo, čeprav je bil denar neposredno z banke nakazan na predvolilni račun za Türkovo kampanjo.

Peter Jančič, Spletni časopis