Poglejte, kako je zavajala Policijska uprava Ljubljana! V svojih poročilih načrtno izpuščali podatke o kaznivih dejanjih migrantov, medtem ko so poročali celo o manjših prekrških Slovencev!

Datum:

Medtem ko se vladajoča vladna garnitura – podobno kot nevladne organizacije, prijazne migrantom – spreneveda glede porasta nezakonitih prehodov državne meje, pa policijska poročila dokazujejo, da prehajanju migrantov ni videti konca in je celo v porastu. Žalostno pa je, ko pričnejo število nezakonitih prehodov meje prikrivati tudi policijske uprave, od katerih bi pričakovali, da jim je v interesu obveščanje državljank in državljanov o storitvi resnega kaznivega dejanja – nezakonitega prehajanja meje ali ozemlja države, glede na to, da gre za varnostno vprašanje. Če je sprva podatke prikrivala Policijska uprava Koper, se je sedaj sprenevedanju žal pridružila še Policijska uprava Ljubljana. 

Glede na to, da ima Policijska uprava Ljubljana pristojnost varovanja mejnih prehodov Osilnica, Novi kot, Podplanina, Babno polje in Petrina, lahko vidimo, da gre za območje Kočevja, Ribnice in Cerknice, torej za veliko območje ob zgornjem toku Kolpe proti Loškim gozdovom, kjer pa je ob meji s Hrvaško pričakovati največji prehod nezakonitih migrantov, zato je naravnost nesprejemljivo, da se v policijskih poročilih ne prilaga podatkov o nezakonitih prehodih meje. Medtem ko ni nikakršnih težav, ko gre za poročanje o prekrških, kot sta prehitra vožnja in vožnja pod vplivom alkohola.

Na Policijsko upravo Ljubljana smo zaradi odsotnosti informacij glede nezakonitih prehodov meje naslovili naslednja novinarska vprašanja: “Zakaj PU Ljubljana v svojih policijskih poročilih za medije ne objavlja informacij o prijetih nezakonitih migrantih na svojem območju? Koliko migrantov so policijske postaje s področja PU Ljubljana prijele od petka do danes? Koliko migrantov ste zabeležili letos na območju PU Ljubljana?” Predstavnica za odnose z javnostmi Maja Ciperle Adlešič nam je v prvem elektronskem sporočilu odgovorila: “Policisti PU Ljubljana so od petka, 1. 3., do vključno torka, 5. 3. 2019, prijeli 95 oseb, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo.” Ob tem pa je pripisala, da nam naknadno pošlje tudi podatke za letošnje leto.

Foto: Policija.si

V drugem odgovoru PU Ljubljana je bilo mogoče prebrati podatek, da so policisti v obdobju od 1. januarja 2019 do 7. marca 2019 skupaj prijeli 254 migrantov, ki so nedovoljeno prestopili državno mejo (prevladujejo državljani Alžirije, Maroka, Pakistana, Palestine, Egipta, Tunizije in Sirije); za primerjavo, leta 2018 je bilo v tem obdobju prijetih 7 migrantov. Ob tem so pripisali, da zaznavajo velik porast števila migrantov, ki na njihovem območju nedovoljeno prestopijo državno mejo, od druge polovice februarja dalje. “Večino oseb policisti primejo na obmejnem območju.” Ob tem so nam svetovali ogled spletne strani Policija.si, kjer so razvidni statistični podatki, ki se nanašajo na migracije na območju Slovenije. “V kolikor pa bi želeli kakšne konkretnejše podatke za PU Ljubljana, pa se lahko vedno obrnete na nas in vam bomo pripravili ažurne razpoložljive podatke.”  

Vidno povečanje nezakonitih prehodov
Iz uradno razpoložljivih podatkov je razvidno, da so policisti na območju Republike Slovenije v obdobju od 1. do 31. januarja 2019 obravnavali 325 (243) ilegalnih prehodov državne meje, piše na uradni strani Policije. Število se je glede na januar preteklega leta povečalo za 33,7 odstotka, najpogosteje pa so bili obravnavani državljani Alžirije in Pakistana. Največ ilegalnih prehodov je obravnavala PU Koper, in sicer kar 41 odstotkov vseh. Sledita pa ji PU Ljubljana in PU Novo mesto.

Vir: Policija.si
Vir: Policija.si

Glede na to, da nezakoniti prehodi meje predstavljajo varnostno vprašanje, je prav, da se javnost obvešča o kršenju 308. člena kazenskega zakonika, ki v prvem in drugem odstavku odreja: “Kdor nasilno prekorači državno mejo Republike Slovenije ali oborožen nezakonito vstopi na njeno ozemlje, se kaznuje z zaporom od treh mesecev do treh let ali z denarno kaznijo. Enako se kaznuje tujec, ki nima dovoljenja za prebivanje v Republiki Sloveniji, če se na način iz prejšnjega odstavka zadržuje na njenem ozemlju ali se upre zakoniti odstranitvi z njega.” 

Vir: Kazenski zakonik

Iz uradno dostopnih podatkov je več kot očitno razvidno, da je po prehajanju nezakonitih migrantov PU Ljubljana na drugem mestu, kar pomeni, da je povsem na mestu obveščanje medijev o številu nezakonitih prehodov, saj imajo slovenski državljani pravico do obveščenosti. Varnost je postala zelo pomembna vrednota, odkar smo bili priča vrhuncu migrantske krize leta 2015. A da policijska uprava Ljubljana prikriva podatke, je presenetilo mnoge,  ki so prepričani, da tudi na tak način Šarčeva vlada poskuša prikriti svojo nesposobnost, ki se bolj kot z dobrobitjo državljanov ukvarja z menjavanjem ministrov in funkcionarjev ter ustvarjanjem podobe namišljene priljubljenosti.

H. M.

Sorodno

Zadnji prispevki

Luka Svetina odhaja z nacionalne televizije

"Drži, odhajam iz RTV. Ko dobiš bolj mamljivo ponudbo,...

Mursko Soboto in Gornjo Radgono zasedli jezni kmetje

Danes vsi evropski, med njimi tudi slovenski kmetje, izvajajo...

Medvedjev o umoru ruskega pilota: “Pes umre kot pes!”

Nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev se je odzval na...

Poškodovani jamar rešen

Jamarskim reševalcem je iz jame pri Jelen brdu na...